Ο φάρος στο νοτιότερο άκρο της Σαλαμίνας που εκπέμπει παραπάνω από έναν αιώνα. Κινδύνευσε με κατάρρευση, αλλά σώθηκε (drone)

Ο φάρος στο νοτιότερο άκρο της Σαλαμίνας που εκπέμπει παραπάνω από έναν αιώνα. Κινδύνευσε με κατάρρευση, αλλά σώθηκε (drone)

Στο νοτιότερο άκρο της Σαλαμίνας, στο ακρωτήρι Λυκόπουλο, μεταξύ των παραθεριστικών οικισμών Περιστέρια και Κολώνες, βρίσκεται ο θρυλικός πέτρινος φάρος Κόγχη.

Κατασκευάστηκε το 1901 και τα φώτα του προειδοποίησαν τα διερχόμενα πλοία για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Το ύψος του φτάνει τα 13 μέτρα, το πέτρινο κτίσμα στο οποίο ανοικοδομήθηκε καταλαμβάνει έκταση 134 τετραγωνικών μέτρων και κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα εκπέμπει μια λευκή αναλαμπή.

Ο πέτρινος φάρος Κόγχη βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Σαλαμίνας (Αερολήψη: Point of View)

Κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα δέχτηκε τα πυρά των κατακτητών, όπως άλλωστε και όλοι οι φάροι της χώρας, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

 Το 1940 υπήρχαν 206 πέτρινοι φάροι ενώ μετά το τέλος του πολέμου απέμειναν σε λειτουργία μόνον οι 19.

Η πρώτη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δικτύου άρχισε το 1945 και συνεχίστηκε έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄50. Περίπου 80 φάροι ανακατασκευάστηκαν.

Στις αρχές του 1950 και αφού πραγματοποιήθηκαν τα απαραίτητα αναστηλωτικά έργα, ο φάρος επαναλειτούργησε.

Ωστόσο, σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τους φαροφύλακες και τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να κινδυνεύσει με κατάρρευση. Την ίδια χρονιά, τοποθετήθηκε ηλιακός συλλέκτης για τη λειτουργία του και έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του.

Ο φάρος Κόγχη χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο το 2002 (Αερολήψη: Point of View)

Το 2002, ο φάρος στην Κόγχη Σαλαμίνας χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και αποτελεί εμβληματικό και σημειολογικό μνημείο τόσο για το ιστορικό νησί της Σαλαμίνας όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Το μνημείο αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου και είναι δείγμα της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς και της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Point of View από τον Φάρο Κόγχη στη Σαλαμίνα:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu