Στη ιστορική φωτογραφία του 1907 βλέπουμε πώς ήταν ήταν η Λαμία χωρίς πολυκατοικίες. Το ιστορικό ντοκουμέντο προέρχεται από την Κυριακάτικη εικονογραφημένη επιθεώρηση “Η ΑΛΗΘΕΙΑ” της 31ης Αυγούστου 1908.
Η φωτογραφία προέρχεται από την συλλογή της Λίζας Κουτσαπλή και επιχρωματίστηκε από την Μηχανή του Χρόνου για καλύτερη παρατήρηση των κτιρίων της πόλης.
Η Λαμία είναι μια ζωντανή πόλη 52 χιλιάδων ανθρώπων που αναπτύχθηκε ραγδαία μέσα σε 50 χρόνια. Το όνομά της κατά μια εκδοχή συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα ή βάραθρο. Αναφέρεται μάλιστα ότι μέσα στην πόλη, βορειοανατολικά της Πλατείας Λαού, περνούσε ένα μεγάλο και βαθύ ρέμα. Σήμερα δεν είναι πλέον ορατό, αλλά τα πλατάνια συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Όσοι ερμηνεύουν τον Αριστοτέλη υποστηρίζουν ότι Λαμία σημαίνει περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους. Όπως και να έχει μαζί με το ρέμα χάθηκαν πολλά νεοκλασικά κτίρια και επιβλητικά ξενοδοχεία από την νεώτερη ιστορία της πόλης. Όταν ήρθε η ανάπτυξη, η ανοικοδόμηση και η μόδα των πολυκατοικιών, θαυμάσια κτίρια κατεδαφίστηκαν και αλλοίωσαν την όμορφη εικόνα της.
”Ξενοδοχείον της Αγγλίας” στην πλατεία Ελευθερίας
Η ιστοσελίδα kaliterilamia του Βασίλη Μιχαλάκη ανέτρεξε στο παρελθόν και βρήκε φωτογραφίες εμβληματικών κτιρίων που σήμερα δεν υπάρχουν. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας Ελευθερίας, έως το 1920, λειτούργησε το “Ξενοδοχείον της Αγγλίας” του Χατζηβασιλείου.
Αργότερα μετονομάστηκε σε “Έθνος” και περιήλθε στην ιδιοκτησία του Στυλιανού Παπαχρήστου. Γκρεμίστηκε το 1960 και στη θέση του έγινε νέο ξενοδοχείο που ονομάστηκε “Λεωνιδαίον”. Έκλεισε τη δεκαετία του ’80. Μετά στέγασε το Δημαρχείο Λαμίας.
”Μέγα Ξενοδοχείον της Ευρώπης” στην πλατεία Ελευθερίας
Ξενοδοχείο ”Αχίλλειον” στην πλατεία Ελευθερίας
Με διευθυντή τον Ευστ. Τριάντη άρχισε τη λειτουργία του το 1914 στη Λαμία, το Μέγα Ξενοδοχείον Ύπνου όπως διαφημιζόταν τότε, ”Αχίλλειον”, στην πλατεία Ελευθερίας. Το υπέροχο αυτό τριώροφο νεοκλασικό κτίστηκε το 1912. Την εκμετάλλευση είχαν ο ιδιοκτήτης Ιωάν. Παναγιώτου και οι αδελφοί Τριάντη, έως το 1932. Όπως αναφέρει η σχετική διαφήμιση του 1914:
Μετά, το ξενοδοχείο ‘”Αχίλλειον” ανέλαβαν ο Ευστάθιος Τριάντης και ο Φώτης Πανάγος. Από επιθεώρηση που έκανε η αρμόδια υπηρεσία υγιεινής στα ξενοδοχεία ύπνου εκείνης της περιόδου, έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία γι αυτά. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:
Το όμορφο κτίριο του ξενοδοχείου ιδιοκτησίας Παναγιώτου, που κτίστηκε το 1912 ήταν επιχείρηση σε διαφορετικές περιόδους των Π. Παναγιώτου – Κ. Λάμπρου και του Ευσταθίου Τριάντη, έως τη δεκαετία του ΄30. Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γεωργίου Τελώνη (1890-1966) και συνέχισε τη λειτουργία του μεταπολεμικά ως ξενοδοχείο με διευθυντή το Φώτη Πανάγο.
Ξενοδοχείο ”Άκταιον” στη Λαμία
Ήταν το καλύτερο ξενοδοχείο της Λαμίας στον Μεσοπόλεμο. Την εκμετάλλευση είχε ο Βασίλειος Μαλάμος. Μεταπολεμικά είχε πολλές χρήσεις (Σχολές, Γυμνάσιο). Κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του ΄70. Μια μικρή περιγραφή του δίνει ο Μπάμπης Κλάρας στο βιβλίο του ”Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ού αιώνα”:
Στα 1941 στέγασε την Ιταλική Καραμπιναρία. Απ΄το 1942 και μέχρι που φύγαν οι Γερμανοί ήταν τα γραφεία της Γκεστάπο.
Αρχοντικό Τσάλη
Κηρύχθηκε ως νεώτερο μνημείο το 1967 και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από αρχιτεκτονικής και ιστορικής απόψεως. Τον ίδιο χρόνο, ωστόσο, το κτίριο αυτό αποχαρακτηρίστηκε, με την αιτιολογία ότι αποτελούσε νεώτερο τύπο αρχοντικού, που δεν διέθετε κάποια ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.
Νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Καραγιαννοπούλου και Βύρωνος (οικία Ζήση Γαρδίκη)
Το κτίριο δέσποζε σε κεντρικό σημείο της Λαμίας και αποτελούσε αξιόλογο δείγμα νεοκλασικού ρυθμού, όπως αυτός αναπτύχθηκε στην ελληνική επαρχία. Ωστόσο, την ίδια χρονιά η οικία αυτή αποχαρακτηρίστηκε και, παράλληλα, χορηγήθηκε άδεια κατεδάφισής της, γιατί είχε υποστεί σημαντικές φθορές και οι δαπάνες αποκατάστασης θα ήταν πολλές.
Η οικία Ζήση Γαρδίκη ανήκε κάποτε στο Θανάση Στεδόπουλο. Κτίστηκε το 1860 και γκρεμίστηκε το 1981. Κατά τον πόλεμο του 1897 είχε μετατραπεί σε Στρατηγείο των ελληνικών στρατευμάτων. Στους χώρους του φιλοξενήθηκε την ίδια χρονιά ο Παύλος Μελάς.
Αρχοντικό Δημητριάδη
Το εν λόγω Αρχοντικό βρίσκεται στην οδό Αινιάνων, κηρύχθηκε ως νεώτερο μνημείο το 1967 και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το Αρχοντικό κρίθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον από απόψεως αρχιτεκτονικής και ιστορικής. Η κατασκευή του τοποθετείται στην τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα.
Όταν το Αρχοντικό γκρεμίστηκε και πριν ανεγερθεί το νέο κτήριο, ιδιοκτησίας Δήμου Λαμιέων, το οποίο στεγάζει σήμερα τις προαναφερθείσες Υπηρεσίες, εντοπίστηκαν, χάρη σε εκσκαφικές εργασίες, αρχαία οικοδομικά λείψανα πολλών και διαφορετικών φάσεων και εποχών.
Οικία Αδερφών Γραμματίκα
Νεοκλασικό Γιαννούκου
Το κείμενο προέρχεται από το kaliterilamia.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- ΠΑΣΟΚ. Σε εξέλιξη ο β’ γύρος μεταξύ Δούκα – Ανδρουλάκη για εκλογή προέδρου. Πάνω από 100.000 έχουν ψηφίσει.
- Πέθανε η Αθηνά Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών. Ήταν η πιο ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας
- Συνελήφθη εγγονός πρώην υπουργού για περιστατικό βίας και κλοπής μεταξύ ανηλίκων στην Κηφισιά
- Finos Film: “Σήμερα ο Μ. Πλέσσας θα γινόταν 100”. Η επιστολή στο Φίνο το 1965 για το χρυσό κατσαβίδι που το χάρισε
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ