Ο μεγαλύτερος αρχαίος νομισματικός θησαυρός βρέθηκε στον τάφο του πιο άχρηστου Κινέζου αυτοκράτορα. Βασίλεψε μόλις 27 μέρες

Ο μεγαλύτερος αρχαίος νομισματικός θησαυρός βρέθηκε στον τάφο του πιο άχρηστου Κινέζου αυτοκράτορα. Βασίλεψε μόλις 27 μέρες

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Λιού Χε (περ. 92-52 π.Χ.) θεωρείται σήμερα ο πιο άχρηστος αυτοκράτορας της Κίνας. Στα αρχαία κινέζικα κείμενα παρουσιάζεται γενικά ως ένας απείθαρχος και χυδαίος νεαρός πρίγκιπας που σπαταλούσε τον πλούτο του σε διασκεδάσεις και όργια με πολλές ιερόδουλες.

Οι Κινέζοι χρειάστηκαν μόλις 27 μέρες για να καταλάβουν ότι δεν έκανε για τον θρόνο και να τον καθαιρέσουν. Όμως, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του εκπλαγήκαν από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που βρήκαν εκεί.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο μεγαλύτερος νομισματικός θησαυρός που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφή με 2 εκατομμύρια νομίσματα που ζύγιζαν 10 τόνους!

Ο “άχρηστος” αυτοκράτορας

Η δυναστεία των Χαν (202 π.Χ.-220 μ.Χ.) ήταν για τους Κινέζους περίοδος μεγάλης ακμής. Ανάμεσα στους αυτοκράτορες των Χαν υπάρχουν κάποιοι από τους σημαντικότερους στην ιστορία της Κίνας. Όμως, ένας από τους αυτοκράτορες αυτής της δυναστείας ήταν και ο Λιου Χε που θεωρείται ο πιο άχρηστος αυτοκράτορας στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της Κίνας!

Ο αυτοκράτορας Ζάο της δυναστείας των Χαν (στο κέντρο) σε αρχαίο κινεζικό σχέδιο. Πηγή: Wikipedia

Το 74 π. Χ. πέθανε ξαφνικά ο αυτοκράτορα της Κίνας, Ζάο, δίχως διάδοχο. Ο σημαντικότερος αξιωματούχος του παλατιού Χούο Γκανγκ ανακάλυψε ότι υπήρχε ένας νεαρός ανεψιός του, ο Λιού Χε. Αυτός μεγάλωνε στην επαρχία Τσανγκουί, μακριά από την Τσανγκάν, τότε πρωτεύουσα της Κίνας.

Κανόνισε να έρθει στο παλάτι και να ανακηρυχθεί αυτοκράτορας. Ο Χούο Γκανγκ ήλπιζε ότι ο νέος αυτοκράτορας θα γινόταν υποχείριό του. Γρήγορα κατάλαβε ότι έκανε ένα σοβαρό λάθος που επέλεξε τον νεαρό Λιού για τον θρόνο.

Διασκεδάσεις και όργια

Μόλις ο νέος αυτοκράτορας έφθασε στην πρωτεύουσα, όλοι ανακάλυψαν ότι ήταν χυδαίος και απείθαρχος. Αγνόησε όλες τις εκκλήσεις του Χούο για ταπεινοφροσύνη και μετριοπάθεια.

Δεν συμμετείχε στις παραδοσιακές τελετές για τον νεκρό αυτοκράτορα και ρίχτηκε αμέσως στις διασκεδάσεις και τα όργια με πολλές ιερόδουλες ταυτόχρονα. Επιπλέον, άρχισε να διορίζει σε υψηλές θέσεις όσους τον κολάκευαν. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Χούο Γκανγκ και τους άλλους αξιωματούχους του παλατιού.

Μετά από μόνο 27 ημέρες διακυβέρνησης, οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Λιού Χε για 1127 παραπτώματα ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι σπιούνοι του Χούο Γκανγκ που παρακολουθούσαν τον νέο αυτοκράτορα κατέγραφαν κατά μέσο όρο 42 παραπτώματά του την ημέρα!

Η επίσημη σφραγίδα του Λιού Χε που βρέθηκε στον τάφο του. Πηγή: Wkipedia

Ανάμεσα σε αυτά ήταν ο διορισμός ακατάλληλων ατόμων σε υψηλές θέσεις, καθώς και η συμμετοχή του σε γιορτές και τυχερά παιχνίδια που απαγορεύονταν την περίοδο του πένθους για το θάνατο ενός αυτοκράτορα. Την ίδια περίοδο που απαγορευόταν το σεξ και η κατανάλωση κρέατος στο παλάτι ο Λιού Χε απολάμβανε και τα δύο σε υπερβολικό βαθμό!

Σαν να μην έφθαναν αυτά τα παραπτώματα, μια φορά παραλίγο να κάψει κατά λάθος το παλάτι!

Ο Λιου Χε ανατράπηκε και στάλθηκε πίσω στην Τσανγκουί απ’ όπου είχε έλθει. Εκεί έχασε όλα τα αξιώματα και τους τίτλους του, αλλά διατήρησε ένα καλό εισόδημα από τους φόρους 2.000 οικογενειών. Μία δεκαετία αργότερα «αποκαταστάθηκε» πολιτικά και έτσι δεν θεωρούνταν πια εξόριστος.

Το 63 π.Χ. ανακηρύχθηκε «Μαρκήσιος» του Χαϊχούν, και πολλαπλασίασε τα εισοδήματά του.

Ο Λιού Χε πέθανε το 59 π.Χ. σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Η ανακάλυψη του τάφου

Το 2011 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Λιού Χε στη Χιντζιάν της περιφερείας Ναντσάνγκ της επαρχίας Τζιανκξί της ανατολικής Κίνας.

Αν και ήταν μόλις 27 ημέρες αυτοκράτορας, τα ευρήματα του τάφου δείχνουν ότι διατήρησε μεγάλο μέρος του πλούτου του, ακόμη και μετά την καθαίρεσή του.

Λήψη κάποιων από τα πολλά χρυσά αντικείμενα και νομίσματα, συνολικού βάρους 150 κιλών, που βρέθηκαν στον τάφο του Λίου Χε. Πηγή: www.chinadaily.com.cn

Οι αρχαιολόγοι εξεπλάγησαν από τον αριθμό και τον πλούτο των κτερισμάτων που συνόδευαν τον νεκρό Λιού Χε. Ο τάφος ήταν σ’ ένα εκτεταμένο ταφικό συγκρότημα στο οποίο οι ανασκαφές θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη προκειμένου να αποκαλυφθεί πλήρως.

Τα ευρήματα

Ο τάφος του Λίου Χε είναι ο καλύτερα διατηρημένος βασιλικός τάφος από την περίοδο της δυναστείας Χαν. Επίσης, έχει τα σημαντικότερα κτερίσματα. Αυτό είναι μία ειρωνεία της ιστορίας αφού πρόκειται για τον χειρότερο αυτοκράτορα της Κίνας που είχε και την πιο σύντομη βασιλεία.

Παρά ταύτα, στον τάφο του έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 20.000 αντικείμενα από χρυσό, χαλκό, νεφρίτη, κεχριμπάρι και χαλκό. Τα χρυσά ζυγίζουν πάνω από 150 κιλά!

Κάθε αντικείμενο είναι εξαιρετικής τέχνης. Ανάμεσά τους είναι χρυσά μενταγιόν και άλλα κοσμήματα, χάλκινα αγγεία, ξίφη και καθρέφτες, εντυπωσιακά κεχριμπαρένια ειδώλια, χάλκινες καμπάνες, κεραμικά με τη μορφή στρατιωτών, βασιλικές σφραγίδες, σκακιέρες, χρυσά νομίσματα και πολλά άλλα.

Αυτό το υπέροχο χάλκινο λυχνάρι σε σχήμα πάπιας είναι ένα από τα πολλά τεχνουργήματα που βρέθηκαν στον τάφο του Λιού Χε. Πηγή: Wikipedia

Οι αρχαιολόγοι επίσης βρήκαν στον τάφο του Λιού Χε τα κατάλοιπα από πέντε ξύλινα άρματα μάχης και τους σκελετούς 20 αλόγων. Μαζί με αυτά υπήρχαν περίπου 3000 χρυσά και χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία.

Κομφούκιος

Επιπλέον, στα ευρήματα του τάφου συγκαταλέγονταν και ορισμένα που σχετίζονται με τον Κομφούκιο. Ένα εντυπωσιακός μεγάλος χάλκινος καθρέφτης έχει στη ξύλινη πλάτη του πορτραίτο του Κομφούκιου. Είναι το παλαιότερο γνωστό πορτρέτο του αρχαίου Κινέζου φιλοσόφου.

Η άλλη ανακάλυψη που είχε να κάνει με τον Κομφούκιο ήταν η εκδοχή «Qi Lun» των Αναλέκτων του Κομφούκιου. Ήταν χαμένο για 1800 χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε στον τάφο του Λιού Χε, γραμμένο  σε περίπου 5000 λεπτές λωρίδες μπαμπού.

Ο μεγαλύτερος θησαυρός

Όμως αυτό που άφησε κυριολεκτικά άφωνους τους αρχαιολόγους ήταν ο αριθμός των νομισμάτων που βρέθηκαν στον τάφο του Κινέζου αυτοκράτορα.

Στο βόρειο τμήμα του, ανακάλυψαν περίπου 2 εκατομμύρια χάλκινα κινέζικα νομίσματα. Τα νομίσματα ήταν στοιβαγμένα δημιουργώντας μία «τούμπα» ύψους δύο μέτρων. Όλα μαζί είχαν βάρος πάνω από 10 τόνους και η μεταλλική τους αξία ως χαλκός υπολογίζεται σε περίπου 50 κιλά χρυσού σήμερα.

Φωτογραφία μέρους μόνο του τεράστιου νομισματικού θησαυρού από τον τάφο του Λιού Χε. Πηγή: www.chinadaily.com.cn

Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση νομισμάτων, ή νομισματικός θησαυρός, που έχει βρεθεί ποτέ σε αρχαιολογική ανασκαφή! Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι και μετά τον θάνατό τους μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα αντικείμενα που είχαν μαζί στον τάφο τους.

Έτσι, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Λιού Χε είχε κανονίσει να πάρει μαζί του στον άλλο κόσμο τόσα πολλά μικρής αξίας νομίσματα προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει τις διασκεδάσεις και τα όργια με ιερόδουλες!

Αρχική εικόνα. Πηγή: www.chinadaily.com.cn

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.