Ο ναυτικός που διασώθηκε στη βύθιση του Τιτανικού και του βρετανικού Λουζιτάνια. Είπε ψέματα για να προσληφθεί και μετά δήλωσε: “από δω και πέρα θα εργάζομαι σε μικρότερα σκάφη”

Ο ναυτικός που διασώθηκε στη βύθιση του Τιτανικού και του βρετανικού Λουζιτάνια. Είπε ψέματα για να προσληφθεί και μετά δήλωσε: “από δω και πέρα θα εργάζομαι σε μικρότερα σκάφη”

Ο ναυτικός Τζορτζ Μποσάμπ είχε την “τύχη” να επιζήσει από τις δυο μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του 20ου αιώνα.

Η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο και γλύτωσε ήταν το 1912 στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η δραματική του εμπειρία δεν τον έκανε να πτοηθεί και να διακόψει τα ταξίδια του κι έτσι, τρία χρόνια αργότερα, το 1915, έζησε και τη βύθιση του Λουζιτάνια, του μεγαλύτερου εμπορικού πλοίου στον κόσμο. Αφού κατάφερε να επιζήσει δεύτερη φορά, φέρεται να δήλωσε στους δικούς του ανθρώπους: «Αρκετά πια με τα μεγάλα πλοία. Από δω και πέρα θα εργάζομαι σε μικρότερα σκάφη».

Το ψέμα της ηλικίας για την πρόσληψη στον Τιτανικό

Ο Τζορτζ Μποσάμπ γεννήθηκε στο Λονδίνο και μετακόμισε στη Χαλ, όπου και εργάστηκε για δέκα χρόνια σε πλοία. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έφεραν στην επιφάνεια οι συγγενείς του, είπε ψέματα για την ηλικία του στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του Τιτανικού προκειμένου να πιάσει δουλειά στο πλοίο ως πυροσβέστης. Δήλωσε ότι ήταν 32 χρόνων, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 42. Έτσι προσελήφθη και συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος στο παρθενικό του ταξίδι του Τιτανικού από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

George Beauchamp is believed to be the only person who survived both the sinking of the Titanic and Lusitania

Πηγή φωτογραφίας: Youtube

Μετά τη βύθιση του Τιτανικού από πρόσκρουση με παγόβουνο το 1912 κλήθηκε να δώσει στοιχεία στη βρετανική έρευνα για το ναυάγιο. Τη στιγμή της πρόσκρουσης του υπερωκεάνιου με το παγόβουνο, ο Τζορτζ Μποσάμπ τροφοδοτούσε τις μηχανές του Τιτανικού με κάρβουνο. “Άκουσα έναν ήχο σαν κεραυνό”, είπε στις αρχές περιγράφοντας την πρόσκρουση. Καθώς ένιωθε το τράνταγμα στα πόδια του, δόθηκε διαταγή να κλείσουν τους αποσβεστήρες ενέργειας γιατί το νερό έμπαινε από διάφορα σημεία.

Πώς διέσωσε δεκάδες επιβάτες στις λέμβους

Στη συνέχεια ανέβηκε στο κατάστρωμα, χρησιμοποιώντας μια σκάλα διαφυγής και βοήθησε τους επιβάτες να ανέβουν στην σωστική λέμβο 13, στην οποία επιβιβάστηκε κι εκείνος. Είχε το ένα πόδι του στο κατάστρωμα και το άλλο στη βάρκα και βοηθούσε γυναίκες και παιδιά να μπουν στην σωστική λέμβο. Ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν να προσπαθήσει να κρατήσει τη λέμβο μακριά από το πλοίο και να εμποδίσει το νερό να μπει μέσα. Στις αρχές περιέγραψε ότι στη συνέχεια τραβούσαν τα κουπιά για να ξεφύγουν και να μην τους παρασύρει ο Τιτανικός, καθώς βυθιζόταν.

Είδα το πλοίο να βυθίζεται από την πλώρη και μπορούσα ακόμη να δω την πρύμνη. Και μετά και αυτή βυθίστηκε. Θα μπορούσαμε να είχαμε επιστρέψει και να μαζέψουμε κι άλλους, αλλά ήμασταν γεμάτοι», είχε πει. Δέκα λεπτά αργότερα τους περιμάζεψε το πλοίο Καρπάθια. Ήταν ένα από τα πλοία που έλαβαν το σήμα έκτακτης ανάγκης από τον Τιτανικό, έσπευσε στο σημείο του ναυαγίου και έσωσε συνολικά 705 ναυαγούς.

Ο Τιτανικόςο βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη. Πηγή φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons

Ο ναυτικός, μετά τη διάσωσή του, συνέχισε να εργάζεται σε πλοία. Η οικογένεια του έφερε την ιστορία του στη δημοσιότητα 75 χρόνια μετά τον θάνατο του για να τιμήσει τις προσπάθειες να σώζει ζωές σε δύο από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του 20 αιώνα. Τρία χρόνια μετά τη βύθιση του Τιτανικού, ήταν παρών και στη βύθιση του Λουζιτάνια. Το βρετανικό επιβατηγό πλοίο βυθίστηκε από τις τορπίλες ενός γερμανικού υποβρυχίου στις 7 Μαΐου 1915.

Έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 επιβάτες. Περίπου 100 ήταν Αμερικανοί και η τραγωδία προκάλεσε κύμα φρίκης και οργής σε όλες τις συμμαχικές χώρες, αλλά ειδικά στις ουδέτερες Η.Π.Α

Η συγκεκριμένη επίθεση εναντίον αμάχων ενίσχυσε τα αντιγερμανικά αισθήματα στην Αμερική και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή της στον πόλεμο. Ο Τζορτζ Μπόσαμ επέζησε και από αυτή την τραγωδία. Μετά και τη δεύτερη τραυματική εμπειρία, αποφάσισε να εργαστεί σε μικρότερα πλοία.

Η εγγονή του, Σούζαν Νόρτον δηλώνει σήμερα περήφανη που ο παππούς διέσωσε δεκάδες ανθρώπους στις μεγάλες ναυτικές τραγωδίες.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Youtube

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Τα «ορφανά αδέρφια» του Τιτανικού. Τα παιδιά που σώθηκαν χάρη στον πατέρα τους, που δεν μπήκε σε σωστική λέμβο και πνίγηκε. Τα είχε απαγάγει από την πρώην σύζυγό του 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu