Σήμερα είναι των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου
30 Ιανουαρίου 1823: Η εύρεση της Παναγιάς της Τήνου
Πρόκειται για την πιο γνωστή “θαυματουργή” εικόνα της Ορθοδοξίας. Εντοπίστηκε στο κτήμα Δοξαρά στην Τήνο, υπό την καθοδήγηση της μοναχής Πελαγίας. Σε ηλικία 70 ετών, είδε ένα όραμα με την Παναγία να της υποδεικνύει το σημείο, όπου ήταν θαμμένη η εικόνα.
Η εύρεση της Παναγιάς της Τήνου τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων, ώστε να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη θέληση τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Κανάρης και ο Μακρυγιάννης είναι ορισμένοι από τους αγωνιστές που επισκέφθηκαν το νησί, για να προσκυνήσουν.
Στο μέρος που βρέθηκε η εικόνα ανεγέρθηκε ο Ναός της Ευαγγελίστριας, ο οποίος αποτέλεσε το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα που φτιάχτηκε την περίοδο της Επανάστασης του ’21.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “Μηχανής του Χρόνου” για την ιστορία της Παναγίας της Τήνου:
30 Ιανουαρίου 1827: Η Μάχη της Καστέλλας
Τρεις μέρες μετά τη νικηφόρα για τους Οθωμανούς Μάχη του Καματερού, ο Κιουταχής στράφηκε εναντίον των Ελλήνων που είχαν στρατοπεδεύσει στο λόφο της Καστέλλας στον Πειραιά, υπό τις διαταγές του Σκωτσέζου συνταγματάρχη, Τόμας Γκόρντον.
Οι άνδρες του Ιωάννη Μακρυγιάννη, του Δημήτριου Καλλέργη και του Ιωάννη Νοταρά αντιστάθηκαν σθεναρά στο σφυροκόπημα των Οθωμανών και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Περίπου 250 στρατιώτες του Μακρυγιάννη τούς καταδίωξαν και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300 Οθωμανοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη Μάχη της Καστέλλας, ενώ οι απώλειες του ελληνικού στρατοπέδου ανήλθαν σε 30 με 60 νεκρούς.
30 Ιανουαρίου 1882: Γεννήθηκε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ
“Σας ζητώ να με κρίνετε από τους εχθρούς που έκανα”
Υπήρξε ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό καθώς το ανώτατο όριο των δύο θητειών καθορίστηκε το 1951. Η προεδρία του συνδέθηκε με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά το κραχ του 1929, το τέλος της ποτοαπαγόρευσης και τη συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με τη συμμετοχή του στις διεθνείς διασκέψεις στην Καζαμπλάνκα (1943), στο Κάιρο (1943), την Τεχεράνη (1943) και τη Γιάλτα (1945), ο Ρούζβελτ καθόρισε, από κοινού με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και τον Ιωσήφ Στάλιν, τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.
Σε ηλικία 39 ετών, προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, η οποία τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω. Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία λίγο πριν τη λήξη του Β’ Π.Π.. Μεγάλο ποσοστό Αμερικανών τον συγκαταλέγουν στους κορυφαίους τρεις Αμερικανούς προέδρους, μαζί με τον Τζορτζ Ουάσιγκτον και τον Αβραάμ Λίνκολν.
30 Ιανουαρίου 1923: Υπογράφτηκε η ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών
Ο βίαιος εκπατρισμός χριστιανών και μουσουλμάνων
Τη συνυπέγραψαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού. Αφορούσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας και σχεδόν μισό εκατομμύριο μουσουλμάνους στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έγιναν πρόσφυγες, χάνοντας de jure την υπηκοότητα της χώρας που εγκατέλειπαν.
Οι “ανταλλάξιμοι” αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω όλη την περιουσία τους. Περίμεναν στα λιμάνια από μέρες μέχρι εβδομάδες, ταξίδεψαν με ελάχιστα μέσα και αρκετοί πέθαναν από τις κακουχίες στη διαδρομή.
Από την ανταλλαγή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου. Έξι μήνες μετά, υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθόρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ενσωμάτωσε τη σύμβαση.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών της Λωζάνης:
30 Ιανουαρίου 1927: Γεννήθηκε ο Ούλοφ Πάλμε
Υπήρξε ο πιο γνωστός Σουηδός πολιτικός. Ανήκε στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Σουηδίας: την περίοδο 1969-1976 και από τον Οκτώβριο του 1982 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1986, που δολοφονήθηκε. Το έγκλημα δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και πολλές θεωρίες συνωμοσίας διατυπώθηκαν.
Ο Πάλμε ήταν ένθερμος φιλειρηνιστής και αντιρατσιστής και υποστήριζε σθεναρά τις θέσεις του. Άσκησε έντονη κριτική στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, καταδίκασε τα πυρηνικά όπλα, το απαρτχάιντ, την αποικιοκρατία στις χώρες της Αφρικής και υπερασπίστηκε τα κοινωνικά κινήματα.
Έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Έλληνες, είχε αγοράσει σπίτι στην Κρήτη και συνήθιζε να κυκλοφορεί χωρίς τη συνοδεία σωματοφυλάκων.
Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να μάθετε ποιο ήταν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που ζήτησε ο Ούλοφ Πάλμε να ακουστεί στην κηδεία του:
30 Ιανουαρίου 1930: Γεννήθηκε ο Τζιν Χάκμαν
Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος βραβεύτηκε δύο φορές με Όσκαρ: ένα Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία “Ο άνθρωπος από τη Γαλλία” (1971) και ένα Β’ Ανδρικού Ρόλου, για το ρόλο του στην ταινία “Οι ασυγχώρητοι” (1992).
Άλλες ταινίες, στις οποίες o Χάκμαν πρωταγωνίστησε είναι: “Μπόνι και Κλάιντ” (1967), “Σούπερμαν” (1978) και “Σούπερμαν II” (1980), “Ο Μισσισσιπής καίγεται ” (1988) και “Οικογένεια Τενενμπάουμ” (2001).
30 Ιανουαρίου 1945: Η βύθιση του πλοίου “Βίλχελμ Γκούστλοφ“
Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της ιστορίας
Ήταν γερμανικό κρουαζιερόπλοιο που απέπλευσε από το λιμάνι του Γκντανσκ της Πολωνίας με προορισμό τη Γερμανία. Ωστόσο, δεν έφτασε ποτέ, διότι βυθίστηκε από το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 στη Βαλτική Θάλασσα.
Υπολογίζεται ότι πνίγηκαν 8.000 με 9.000 επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γερμανοί στρατιώτες και άμαχοι που ήθελαν να γλιτώσουν από τους Σοβιετικούς, λίγους μήνες πριν τη λήξη του Β’ Π.Π.. Οι διασωθέντες ήταν περίπου 1.200.
Το γεγονός της βύθισης του “Βίλχελμ Γκούστλοφ” ενέπνευσε τον νομπελίστα Γερμανό λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα, Γκίντερ Γκρας να γράψει το μυθιστόρημα “Σαν τον κάβουρα“.
30 Ιανουαρίου 1948: Δολοφονήθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι
“Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη”
Βρισκόταν καθ’ οδόν για την απογευματινή του προσευχή στο Νέο Δελχί και τον πυροβόλησε τρεις φορές ο Ναθουράμ Γκόντσε, ένας φανατικός ομόθρησκός του που θεωρούσε ότι η πολιτική του Γκάντι απέναντι στους μουσουλμάνους ήταν ήπια.
Υπήρξε σύμβολο του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από τους Βρετανούς και εμπνευστής της πολιτικής της “μη βίας”, δηλαδή της παθητικής αντίστασης εναντίον των καταπιεστών. “Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το οφθαλμόν αντί οφθαλμού, είναι να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό“, είναι ένα ρητό που αποδίδεται στον Γκάντι.
Έκανε 18 απεργίες πείνας και στα νεανικά του χρόνια πέρασε μία περίοδο, κατά την οποία δήλωνε άθεος, επιδιδόταν σε μικροκλοπές, κάπνιζε κρυφά και έτρωγε κρέας.
Διαβάστε παρακάτω τις επιστολές που έγραψε ο Μαχάτμα Γκάντι με παραλήπτη τον Αδόλφο Χίτλερ:
30 Ιανουαρίου 1951: Γεννήθηκε ο Φιλ Κόλινς
Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ντράμερ, ένας από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία της pop και soft rock μουσικής. Ξεκίνησε ως μέλος του συγκροτήματος Genesis, αλλά μετά ακολούθησε σόλο καριέρα. “In The Air Tonight“, “Another Day In Paradise“, “Sussudio” και “Against All Odds” είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του.
30 Ιανουαρίου 2007: Πέθανε ο Νίκος Κούρκουλος
Αρχικά ακολουθούσε καριέρα ποδοσφαιριστή στον Παναθηναϊκό. Τον “κέρδισε”, όμως, η υποκριτική και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Έχασε τον έναν αδερφό του σε ναυάγιο, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στην οικοδομή. Το 1965 δικάστηκε για τεντιμποϊσμό, εξύβριση αρχής και αντίσταση, σύμφωνα με τον νόμο 4000.
Λέγεται ότι, για να συμμετάσχει στην ταινία “Κοινωνία ώρα μηδέν“, έθεσε ως όρο να έχει παρτενέρ τη Μαίρη Χρονοπούλου. Στα γυρίσματα του “Αστραπόγιαννου” κόντεψε δύο φορές να σκοτωθεί, ενώ στα γυρίσματα του “Κατήφορου” προκάλεσε κατά λάθος τραυματισμό στον Κώστα Βουτσά.
Διαβάστε παρακάτω για την καριέρα του Νίκου Κούρκουλου και ως τραγουδιστής:
Ειδήσεις σήμερα:
- Μαραθώνιος Αθήνας. Oι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί Σάββατο και Κυριακή
- Αίθριος καιρός το Σαββατοκύριακο. Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- O Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η ανακοίνωση του νέου κόμματος
- Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των τριών κατηγορούμενων για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ