Το “Sweet Home Alabama” των Lynyrd Skynyrd κυκλοφόρησε το 1974 και δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Καναδό τραγουδιστή, Νιλ Γιανγκ.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε, απ’ τη στιγμή που το όνομα του αναφερόταν στους στίχους του τραγουδιού και όχι με πολύ θετικό τρόπο.

Well, I heard Mister Young sing about her
Well, I heard ole Neil put her down.
Well, I hope Neil Young will remember
a southern man don’t need him around anyhow.

«Άκουσα τον Κύριο Γιανγκ να τραγουδάει για αυτή (την Αλαμπάμα)
Άκουσα τον κυρ-Νιλ να την κατηγορεί
Ελπίζω ο Νιλ Γιανγκ να θυμηθεί
Ότι ο νότιος δεν τον έχει ανάγκη έτσι κι αλλιώς»

Το συγκρότημα απαντούσε στην κριτική που είχε ασκήσει ο Γιανγκ στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ για έντονο ρατσισμό.
Συγκεκριμένα, στο τραγούδι «Southern Man», προειδοποιούσε ότι «η αλλαγή στον Νότο θα έρθει επιτέλους» και αναρωτιόταν πότε οι Νότιοι θα πληρώσουν για όσα έκαναν στους μαύρους.
Μερικά χρόνια αργότερα, οι Lynyrd Skynyrd δήλωσαν ότι το τραγούδι ήταν χιουμοριστικό και δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον Γιανγκ, τον οποίο μάλιστα θαύμαζαν.
Ο Γιανγκ τους έστειλε μια κασέτα με το καινούριο τραγούδι του “Powderfinger”, πριν κυκλοφορήσει για να του πουν τη γνώμη τους.
Δυστυχώς, η κασέτα έφτασε μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε πολλά απ’ τα μέλη του συγκροτήματος.

Λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα της 20ης Οκτωβρίου 1977, ο Γιανγκ έδωσε συναυλία στο Μαϊάμι. Πριν φύγει απ’ την σκηνή και αφού τραγούδησε το δικό του «Alabama», είπε και το “Sweet Home Alabama” προς τιμήν των αδικοχαμένων μουσικών.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Νιλ Γιανγκ. Ο επιληπτικός καλλιτέχνης που παράτησε το σχολείο για να γίνει μουσικός. Αρνείται την αμερικάνικη υπηκοότητα, ταξίδεψε με μια νεκροφόρα και παραμένει πρωτοπόρος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here