Ο παρασημοφορημένος αμερικανός στρατιώτης του Βιετνάμ που κατέκτησε το Χόλιγουντ. Πώς ο πόλεμος του άλλαξε τη ζωή

Ο παρασημοφορημένος αμερικανός στρατιώτης του Βιετνάμ που κατέκτησε το Χόλιγουντ. Πώς ο πόλεμος του άλλαξε τη ζωή

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο 19 χρονος Αμερικανός φαντάρος που βρίσκεται μέσα στην ζούγκλα του Βιετνάμ και χαμογελά στο φακό, κατατάχθηκε ως εθελοντής στον αμερικανικό στρατό το 1967.

Είχε τη δυνατότητα να γραφεί σε κάποια σχολή και να πάρει αναβολή στράτευσης. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ζήτησε εγγράφως μετά την εκπαίδευσή του ως νεοσύλλεκτος να σταλεί σε μάχιμη μονάδα στο Βιετνάμ.

Θεωρούσε ότι με τον τρόπο αυτό υπηρετούσε την πατρίδα του. Επίσης, νόμιζε ότι θα «αποδείκνυε» τον ανδρισμό του στον πατέρα του και τους φίλους του που ήταν βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύντομα κατάλαβε ότι είχε κάνει ένα τεράστιο λάθος.

Στον Πόλεμο του Βιετνάμ

Όταν έφθασε στο Νότιο Βιετνάμ στις 16 Σεπτεμβρίου 1967 τοποθετήθηκε σε μία μονάδα που βρισκόταν συνέχεια στην πρώτη γραμμή κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη. Εκεί για ένα χρόνο έδωσε σκληρές μάχες τόσο με τους αντάρτες Βιετκόνγκ, όσο και με τακτικά στρατεύματα του Βορείου Βιετνάμ.

Ως στρατιώτης έχασε πολλούς συναδέλφους του και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του στις μάχες. Για το λόγο αυτό τιμήθηκε με το «Χάλκινο Αστέρι» (Bronze Star). Επίσης, έλαβε το παράσημο «Πορφυρή Καρδιά» (Purple Heart), που απονέμεται στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που τραυματίζονται στην πρώτη γραμμή από τον εχθρό.

Τραυματίστηκε δύο φορές στη γραμμή του πυρός. Με βάση ένα νόμο, όσοι κληρωτοί τραυματίζονταν δύο φορές σε μάχες απολύονταν τιμητικά, άσχετα με πόσο χρόνο είχαν υπηρετήσει. Έτσι, ο εικονιζόμενος απολύθηκε από τις τάξεις του αμερικανικού στρατού τον Νοέμβριο του 1968, ένα χρόνο μετά την άφιξή του στο Βιετνάμ.

Η φονική μάχη

Η χειρότερη μάχη όπου συμμετείχε, διεξήχθη την 1η Ιουνίου 1968. Είχε μόλις αναρρώσει από τον πρώτο τραυματισμό του και περιπολούσε με τη μονάδα του στα σύνορα του Νοτίου Βιετνάμ με την Καμπότζη.

Τότε το τάγμα του δέχθηκε επίθεση από ένα ενισχυμένο βορειοβιετναμέζικο σύνταγμα. Οι Βιετναμέζοι άνοιξαν πυρ με βαρύ πυροβολικό, φορητά όπλα και όλμους. Η μάχη διήρκησε όλη τη νύχτα, με μεγάλες απώλειες για τους Αμερικανούς.

Ο εικονιζόμενος ήταν σίγουρος ότι θα σκοτωνόταν στη μάχη.

Στο τέλος κατάφερε να σωθεί τραυματισμένος χάρις στη δράση των αμερικανικών F-4 Φάντομ. Αυτά πέταξαν χαμηλά και βομβάρδισαν το πεδίο της μάχης. Είχε κατακλυστεί από βορειοβιετναμέζους στρατιώτες που είχαν περικυκλώσει τις θέσεις των Αμερικανών πεζικάριων.

Η  βόμβα ενός Φάντομ εξερράγη κοντά στη θέση που υπερασπιζόταν ο εικονιζόμενος.

Πρόλαβε να χωθεί στο όρυγμα που είχε ανοίξει. Ένιωσε το έδαφος να τρέμει καθώς το τζέτ έριξε μία βόμβα ναπάλμ των 500 λιβρών, σε μικρή απόσταση από εκεί που κρυβόταν. Καλύφθηκε ολόκληρος με χώμα από την έκρηξη της βόμβας. Καθώς βγήκε μέσα από τη γη, βρήκε γύρω απ’ αυτή τα απανθρακωμένα σώματα των στρατιωτών του Βορείου Βιετνάμ που είχαν καεί .

Ο Κινηματογράφος ως διέξοδο

Οι εμπειρίες του από τον Πόλεμο του Βιετνάμ τον στοίχειωσαν και αποφάσισε να τις μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Έτσι εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για να σπουδάσει τον κινηματογράφο. Μάλιστα, ένας από τους καθηγητές/δασκάλους του ήταν ο μετέπειτα διάσημος σκηνοθέτης, Μάρτιν Σκορτσέζε.

Από το 1971 που αποφοίτησε, προσπάθησε να βρει χορηγούς για να γυρίσει μία ταινία για τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Όλα τα στούντιο και οι παραγωγοί απέρριψαν την πρότασή του. Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλα θέματα για τον κινηματογράφο. Πίστευε ότι αν γινόταν γνωστός, θα μπορούσε να γυρίσει την ταινία που ήθελε για το Βιετνάμ.

Ένα απ’ αυτά ήταν το Εξπρές του Μεσονυχτίου που γυρίστηκε ταινία το 1978.

Σεναριογράφος και Σκηνοθέτης

Τον επόμενο χρόνο, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου γι’ αυτή την ταινία. Στη συνέχεια, υπήρξε σεναριογράφος άλλων πετυχημένων ταινιών, όπως ο Κόναν ο Βάρβαρος το 1982 και Σημαδεμένος το 1983. Πολλές διάσημες ταινίες του Χόλιγουντ μέχρι σήμερα φέρουν την υπογραφή του ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης ή και τα δύο.

Η καταξίωση του εικονιζόμενου ως σεναριογράφος στις αρχές της δεκαετία του 1980, άνοιξε το δρόμο να γυρίσει μια τριλογία με θέμα τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Πρόκειται για τις ταινίες Πλατούν (1986), Γεννημένος την 4η Ιουλίου (1989), και Ουρανός και Γη (1993).

Η πρώτη κέρδισε τέσσερα Όσκαρ, ανάμεσά τους και καλύτερης ταινίας. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπειρίες του εικονιζόμενου στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Είναι ο Όλιβερ Στόουν

Όλιβερ Στόουν. Πηγή: Wikipedia

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω www.defense.gov

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

  1. Ο/Η ellin anir λέει:

    Μια διορθωση μονο, στο κατά τα αλλα υπεροχο αρθρο. Purple Heart, Πορφυρή Καρδιά, αποδιδεται ως μεταλλιο σε τραυματιες και νεκρούς, σε καμμιά των περιπτώσεων ως διακριση στη μαχη. Στην περίπτωση του διασημου καλλιτέχνη μας Ολιβερ Στοουν, ελαβε την Πορφυρή Καρδιά γιατί τραυματίστηκε και το Χαλκινο Αστερι, γιατί διακριθηκε ηρωικά στην μαχη.

    1. Ο/Η kostas lagos λέει:

      Σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανσή σας.
      Έχει γίνει η σχετική διόρθωση στο κείμενο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.