Ο πόλεμος των κατασκόπων στην Ελλάδα του εθνικού διχασμού και του Α Παγκοσμίου Πολέμου. “Της Αμύνης τα παιδιά” και η εμφύλια σύγκρουση με τους βασιλικούς. Νέα εκπομπή από τη “Μηχανή του Χρόνου” στο COSMOTE HISTORY

Ο πόλεμος των κατασκόπων στην Ελλάδα του εθνικού διχασμού και του Α Παγκοσμίου Πολέμου. “Της Αμύνης τα παιδιά” και η εμφύλια σύγκρουση με τους βασιλικούς. Νέα εκπομπή από τη “Μηχανή του Χρόνου” στο COSMOTE HISTORY
Παρακολουθείστε το νέο επεισόδιο της “ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” που θα προβληθεί ανήμερα Χριστουγέννων τις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.
Το 1916 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της δύο κυβερνήσεις. Την Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Ελευθέριο  Βενιζέλο και την επίσημη κυβέρνηση της Αθήνας που ελεγχόταν από τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Την ίδια περίοδο που εξελισσόταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, στην ελληνική επικράτεια μεσολάβησαν δραματικά γεγονότα που “έκοψαν” την Ελλάδα στα δύο. Οι δύο ηγέτες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος,  διαφώνησαν για το αν η χώρα πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Μετά από δυο “παραιτήσεις” του Βενιζέλου το 1915, έγιναν εκλογές χωρίς τη συμμετοχή τουκόμματός του και έτσι σχηματίστηκαν κυβερνήσεις απολύτως πιστές στο βασιλιά. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα οργιάζουν οι κατάσκοποι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όλοι προσπαθούν να επηρεάσουν την ελληνική πολιτική προς όφελος τους.

Οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι εισβάλλουν στη Μακεδονία χωρίς να συναντούν αντίσταση.

Στην Αθήνα οργιάζουν οι κατάσκοποι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όλοι προσπαθούν να επηρεάσουν την ελληνική πολιτική προς όφελος τους.

Είναι τότε που κάποιοι αγανακτισμένοι αξιωματικοί στη Θεσσαλονίκη στασίασαν και δημιούργησαν το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, ένα κίνημα που τραγουδήθηκε ακόμα και σε παραδοσιακά τραγούδια. Ο Βενιζέλος θα υιοθετήσει το κίνημα και θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη , λίγες βδομάδες αργότερα. Η περίοδος του Εθνικού Διχασμού έχει φτάσει στην κορύφωση της.

Παρακολουθείστε το τρέιλερ της νέα εκπομπής  της “ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” που θα προβληθεί ανήμερα Χριστουγέννων τις 21:00 στο COSMOTE HISTORY. Σε επανάληψη η εκπομπή παραμονή πρωτοχρονιάς στις 5 το απόγευμα: 

H αρχική φωτογραφία επιχρωματίστηκε από τον Χρήστο Καπλάνη.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu