Ο πράκτορας του FBI που συμβουλεύτηκε μανιακούς δολοφόνους για να λύσει ειδεχθή εγκλήματα. Ο Τζον Ντάγκλας που χρεώνεται τον όρο “serial Killers” και επινόησε τα ψυχολογικά προφίλ των δολοφόνων

Ο πράκτορας του FBI που συμβουλεύτηκε μανιακούς δολοφόνους για να λύσει ειδεχθή εγκλήματα. Ο Τζον Ντάγκλας που χρεώνεται τον όρο “serial Killers” και επινόησε τα ψυχολογικά προφίλ των δολοφόνων
“Αν επιθυμείτε να μάθετε για το βίαιο έγκλημα, μιλήστε με τους ειδικούς: Τους εγκληματίες που διαπράττουν βιασμούς, τους πυρομανείς και τους κατά συρροήν δολοφόνους”. 

Ο Τζον Ντάγκλας θεωρείται από πολλούς, υπεύθυνος για την ορολογία “κατά συρροή δολοφόνος” αλλά και για τη δημιουργία του “ψυχολογικού προφίλ του εγκληματία”.  Ο πράκτορας του FBI, ήταν ο αυτός που άλλαξε πλήρως τη μεθοδολογία και επινόησε νέους τρόπους προσέγγισης των εγκληματιών.

“Τρίγωνο ανθρωποκτονίας”

Μέσα από αμέτρητες συνεντεύξεις με στυγνούς δολοφόνους ο Ντάγκλας συμπέρανε ότι υπήρχε ένα κοινό μοτίβο.

Όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι είχαν με κάποιο τρόπο κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία.

Πολύ συχνά υπήρχε το δίπολο αγάπης-μίσους μόνο με τη μητέρα τους ή μη με μία γυναικεία παρουσία.

Μετά από πολλές ώρες συνεντεύξεων, ο Ντάγκλας αναγνώρισε στον κατά συρροή δολοφόνο ένα “κοινό τρίγωνο”.

Όλοι οι δολοφόνοι “έβρεχαν” το κρεβάτι τους, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Σε όλους άρεσε να ανάβουν φωτιές,

και όλοι είχαν αποκτήσει μία σαδιστική συμπεριφορά απέναντι σε ζώα.

“Μοιάζει όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι να έχουν διαβάσει το ίδιο βιβλίο και εμφανίζουν τα ίδια σημάδια συμπεριφοράς” ήταν το συμπέρασμά του.

Ο Ντάγκλας με την μεθοδολογία και την επιμονή του, είχε φέρει επανάσταση στην σκιαγράφηση του χαρακτήρα των κατά συρροή δολοφόνων.

Ο νεότερος εκπαιδευτής στο FBI

Στα πρώτα επτά χρόνια της καριέρας του, είχε ερευνήσει περισσότερες από 800 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης του έδειχναν πολλά για τις  μεθόδους των εγκληματιών αλλά ακόμη ήταν μακριά από την μεγάλη του καινοτομία στην αστυνομική έρευνα.

Σε συνεργασία με έναν συνάδελφό του στο FBI, που ήταν ειδικός στην επιστήμη της “συμπεριφοράς”, επισκέπτονταν πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδίδοντας σεμινάρια σε Αστυνομικά Τμήματα. Ανάμεσα στα μαθήματα που έδινε στα Αστυνομικά τμήματα είχε και τον χρόνο να επισκέπτεται τις φυλακές, αρκεί να υπήρχαν κρατούμενοι που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά συρροή.

Παράλληλα, ήταν μια εποχή που η Αμερική είχε συγκλονιστεί από τα στυγερά εγκλήματα περιβόητων εγκληματιών, όπως ο Τσαρλς Μάνσον και  ο “Γιος του Σαμ“.

Ο Τζον Ντάγκλας, κατάλαβε τότε ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης εξιχνίασης των δολοφονιών.

Στα 25 χρόνια υπηρεσίας στο FBI, ο Τζον Ντάγκλας θεωρείται καινοτόμος στην εξιχνίαση δολοφονιών/YouTube

Στην πηγή του κακού

Η διαφορά του Ντάγκλας σε σχέση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς και πράκτορες του FBI ήταν καθοριστική.

Θεωρούσε πως οι μανιακοί δολοφόνοι δεν ήταν τέρατα που έπρεπε να ξεχαστούν στο κελί μιας φυλακής, αλλά μία αστείρευτη πηγή γνώσεων και διορατικότητας.

Άλλωστε ποιος θα μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα και να αποκρυπτογραφήσει τα συγκεκριμένα εγκλήματα από ότι οι εγκληματίες;

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ντάγκλας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 υπήρχαν, τουλάχιστον πενήντα κατά συρροή δολοφόνοι, οι οποίοι δρούσαν σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντάγκλας στα χρόνια που εργαζόταν ως πράκτορας του FBI συμβουλεύτηκε τους πιο διαβόητους δολοφόνους που είχαν σκορπίσει τρόμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Τεντ Μπάντι/ University of Kentuky

Ο “θηρευτής” των μανιακών δολοφόνων

Ο Ντάγκλας  συνάντησε και “συμβουλεύτηκε” τους πιο διαβόητους δολοφόνους που είχαν σκορπίσει τρόμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σταδιακά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Μάλιστα στην περίπτωση του Γκάρι Ριτζγουέι που έμεινε γνωστός ως “Τhe Green River Killer” ο Ντάγκλας ζήτησε τη βοήθεια από τον Τέντ Μπάντι, δολοφόνο νεαρών γυναικών και νεκρόφιλο.

Ο Μπάντι του είπε ότι ο δολοφόνος πολύ πιθανόν να επέστρεφε στο μέρος που όπου είχε πετάξει τα πτώματα, για να  έχει σεξουαλική επαφή με τα θύματα.

Για αυτό το λόγο η αστυνομία έπρεπε να χαρτογραφήσει και να περιμένει στον τόπο του εγκλήματος.

Η συμβολή του Μπάντι ήταν καθοριστική. Έτσι συνελήφθη ο Ρίτζγουεϊ. Ένας κλασικός αστυνομικός νους, ποτέ δεν θα σκεφτόταν την ακραία νεκρόφιλη συνήθεια του δράστη. Ο Μπάντι όμως απλά περιέγραψε τι θα έκανε ο ίδιος.

Το έργο του Ντάγκλας έγινε αφορμή για να γυριστούν στην Αμερική πολλές αστυνομικές σειρές και ταινίες βασισμένες στη μεθοδολογία του.

«Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές». Το αστυνομικό θρίλερ

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η COSMOTE TV, παρουσιάζει ένα αστυνομικό θρίλερ οκτώ επεισοδίων, στα πρότυπα μεγάλων ποιοτικών παραγωγών. Το «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» παρουσιάζει μία σειρά δολοφονιών που ακολουθούν τους άθλους του Θησέα. Ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαϊνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) καλείται από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων του Θησέα και να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει τον serial killer. Από την πλευρά των αρχών, την υπόθεση αναλαμβάνει ο προϊστάμενος του τμήματος ανθρωποκτονιών Απόστολος Μπαρασόπουλος (Μάνος Βακούσης) και ο αστυνόμος Παντελής Σκλαβής (Πέτρος Λαγούτης).

Στον ρόλο του ψυχιάτρου Φίλιππου Λαζαρίδη και Διευθυντή της Πρότυπης Ψυχιατρικής Κλινικής,  συναντάμε τον Άκη Σακελλαρίου, ενώ η Βίκυ Παπαδοπούλου υποδύεται τη δημοσιογράφο Χριστίνα Στεργίου, που καλύπτει την υπόθεση. Στη σειρά συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βασίλης  Ρίσβας, Κατερίνα Διδασκάλου και Σπύρος Παπαδόπουλος.

Το σενάριο του «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές», είναι μια ιδέα των Σωτήρη Τσαφούλια και Παναγιώτη Ιωσηφέλη. Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ το σενάριο το συνυπογράφει ο ίδιος σε συνεργασία με την Κατερίνα Φιλιώτου.

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο (Βραβείο Κοινού στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, LAGFF και LIEGE και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Εθνών στην Ταορμίνα της Ιταλίας) αστυνομικό θρίλερ «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Η ταινία του 2016 θα προβληθεί το Σάββατο 15/6 (23.00) στο COSMOTE CINEMA 1HD, ενώ από την Κυριακή 16/6 θα είναι διαθέσιμη η σειρά  on demand στο COSMOTE TV PLUS για απεριόριστη θέαση.

Παρακολουθείστε το τρέιλερ της σειράς “Έτερος- Εγώ”:

Όλα τα επεισόδια της νέας αστυνομικής σειράς,  θα είναι διαθέσιμα on demand & δωρεάν στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Από την Δευτέρα 8/7 έως και τις 15/7, τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA  4HD.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο 15χρονος που σκότωσε τους παππούδες του για να «δει πώς είναι». Δεν φυλακίστηκε ποτέ και στα 24, δολοφόνησε έξι κοπέλες, τη μητέρα του και μια φίλη της. Παραδόθηκε στην αστυνομία που δεν τον πίστευε  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.