Ήταν αδερφός του Γεωργίου ΣΤ’, ο οποίος ήταν ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Πολλοί Άγγλοι ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν ότι υπήρξε. Κι αυτό, διότι η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να τον κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις και πιθανότατα έπασχε από αυτισμό. Έζησε σε μια «χρυσή φυλακή», πέθανε σε ηλικία 13 ετών και έμεινε γνωστός ως «ο χαμένος πρίγκιπας» (“the lost prince“).
Ο λόγος για τον πρίγκιπα Ιωάννη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος θεωρείται το «τραγικό μυστικό» των γαλαζοαίματων. Η ασθένειά του αποκαλύφθηκε στο κοινό μετά το θάνατό του, όπως επίσης και μια αποκαλυπτική επιστολή του μεγαλύτερου αδερφού του, Εδουάρδου Η’, στην οποία έγραφε:
“Ο θάνατός του είναι η μεγαλύτερη ανακούφιση που μπορεί κανείς να φανταστεί ή αυτό για το οποίο πάντα προσευχόμασταν σιωπηλά. Αυτό το κακόμοιρο αγόρι είχε γίνει κάτι περισσότερο από ζώο“.
Ο “ξεχασμένος πρίγκιπας”
Ο πρίγκιπας Τζον Τσαρλς Φράνσις γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1905. Ήταν το έκτο και μικρότερο παιδί του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεωργίου Ε’ και της βασίλισσας Μαρίας του Τεκ. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Εδουάρδος Η’ βασίλεψε για σχεδόν ένα χρόνο, καθώς επέλεξε να παραιτηθεί και να παντρευτεί μία «κοινή θνητή».
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο Τζόνι, όπως τον αποκαλούσαν ανεπίσημα, έδειχνε ένα υγιές, φιλικό και χαριτωμένο παιδάκι. Ωστόσο, στην ηλικία των τεσσάρων ετών, παρουσίασε την πρώτη του επιληπτική κρίση, γεγονός που θορύβησε τον Οίκο των Ουίνδσορ.
Η ανησυχία τους έγινε ακόμη πιο έντονη, όταν ο μικρός Τζον εμφάνισε και σημάδια αυτισμού. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η αναπτυξιακή διαταραχή δεν είχε μελετηθεί και η επιληψία τρόμαζε, γιατί θεωρείτο κάτι σαν κατάρα.
Έτσι, η βασιλική οικογένεια, που πιθανόν φοβόταν ότι θα ζημιωνόταν η φήμη της, αν ο Ιωάννης πάθαινε κρίση μπροστά σε κόσμο, διάλεξε να περιορίσει δραστικά τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ειδικά μετά τα 11 του χρόνια, δεν ήρθε καθόλου σε επαφή με πρόσωπα εκτός του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Τα μόνα παιδιά, με τα οποία ο Τζόνι έπαιξε, ήταν τα αδέρφια του, όταν τον επισκέπτονταν στην οικία Σάντρινγκχαμ. Στις 22 Ιουνίου 1911, δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή ενθρόνισης των γονιών του, διότι θεωρήθηκε επισφαλές για την υγεία του.
Ο άνθρωπος που στεκόταν συνεχώς στο πλευρό του πρίγκιπα Ιωάννη ήταν η νταντά του, η Σάρλοτ «Λάλα» Μπιλ. Ακόμη κι όταν οι επιληπτικές κρίσεις ξεσπούσαν πιο συχνά, η Μπιλ φρόντισε όσο καλύτερα μπορούσε το μικρό παιδί.
Λέγεται ότι πάνω από το τζάκι της, είχε μια φωτογραφία του πρίγκιπα Ιωάννη, όταν ήταν νήπιο και την είχε δει ο αδερφός του, Εδουάρδος Η’.
Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο η υγεία του πρίγκιπα Ιωάννη επιδεινωνόταν. Η Μπιλ έγραψε κάποτε ότι «δεν τολμήσαμε να τον αφήσουμε να είναι με τα αδέρφια και την αδερφή του, γιατί τους αναστατώνει τόσο πολύ, οι επιθέσεις είναι τόσο άσχημες και συμβαίνουν τόσο συχνά».
Ο πατέρας του Τζόνι λέγεται ότι είχε πει στον Αμερικανό πρόεδρο, Θεόδωρο Ρούζβελτ: “Όλα τα παιδιά μου είναι υπάκουα, εκτός από τον Τζον“.
Ο πρίγκιπας Ιωάννης έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου 1919, έχοντας υποστεί μια σοβαρή επιληπτική κρίση. Η κηδεία του έγινε τρεις ημέρες μετά, στον ενοριακό ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής του Σάντρινγκχαμ, από τον κληρικό Τζον Νιλ Ντάλτον που τον είχε βαφτίσει.
Η μητέρα του πρίγκιπα Ιωάννη έγραψε στο ημερολόγιό της ότι η είδηση του θανάτου του ήταν «ένας μεγάλος κλονισμός. Όμως για την ανήσυχη ψυχή του μικρού παιδιού, ο θάνατος έφτασε ως μεγάλη ανακούφιση».
Το Φεβρουάριο του 1998, μια άγνωστη φωτογραφία του πρίγκιπα Τζον δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Independent. Την είχε τραβήξει ο αδερφός του, Εδουάρδος Η’, με υποσημείωση “John” και βρέθηκε στη σοφίτα του σπιτιού μιας γαλλικής οικογένειας. Της την είχε χαρίσει ο Εδουάρδος, στα χρόνια που ταξίδευε και διατηρούσε δεσμό με την Ουόλις Σίμπσον.
Τις μετέπειτα δεκαετίες, διάφορες φήμες κυκλοφόρησαν για τη ζωή του πρίγκιπα Ιωάννη, όπως ότι η οικογένειά του τον κακομεταχειρίστηκε.
Όμως, αρκετοί ιστορικοί και μελετητές πιστεύουν ότι η βασιλική οικογένεια τον περιέβαλε με στοργή κι αγάπη, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί το πρόβλημα που τον ταλάνιζε και λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονταν γενικά τότε οι επιληπτικοί.
Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ “Prince John: The Windsors’ Tragic Secret“, παραγωγής 2008:
Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: EPA PHOTO PRESS ASSOCIATION FILES (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Library of Congress (μέσω WikimediamtxCommons)
Ειδήσεις σήμερα:
- Κάθειρξη 11 ετών στον πρώην «γκουρού της μόδας» Πίτερ Νάιγκαρντ. Ενοχος για σεξουαλικές επιθέσεις
- Επιστρέφει στα καθήκοντα της η Κέιτ Μίντλετον. «Ολοκλήρωσα τη χημειοθεραπεία»
- Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία “ATENA”.Προειδοποιητικό μήνυμα 112 στην Πάτρα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
- Τα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη μετα την πρόταση μομφής. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για δικό του κόμμα λέει το περιβάλλον του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ