Ο θάνατος του Βρετανού Ναυάρχου Νέλσον έχει εμπνεύσει ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς της ιστορίας και της μυθοπλασίας. Έχει αναδείξει επίσης ένα διαρκή μύθο.

Ο Οράτιος Νέλσον πέτυχε μια εξαιρετική νίκη στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ στις 21 Οκτωβρίου 1805, η οποία έκανε το αγγλικό ναυτικό πανίσχυρο στον κόσμο.
Στη ναυμαχία, που έκανε τους Βρετανούς να κυριαρχούν στις παγκόσμιες θάλασσες για έναν αιώνα μετά τη νίκη τους, σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι από 14.000 Γάλλοι και Ισπανοί ναυτικοί.
Οι Βρετανοί δεν έχασαν ούτε ένα πλοίο και οι απώλειές τους ήταν μικρότερες από 1.500 άνδρες.

Μεταξύ των θυμάτων, πάντως ήταν και ο ίδιος ο ναύαρχος ο Νέλσον. Ο θρύλος λέει ότι καθώς βρισκόταν ετοιμοθάνατος είπε στον πλοίαρχο του: «Κισμέτ, Χάρντι» («Κismet, Hardy»), σχολιάζοντας εύστοχα τις ιδιοτροπίες της Τύχης. Ωστόσο όσοι ήταν παρόντες την ώρα που πέθαινε συμφωνούν ότι κάλεσε τον Πλοίαρχο της Ναυαρχίδας, τον καπετάνιο Χάρντι και του ζήτησε να τον φιλήσει («Kiss me, Hardy»).
Σε μια λιγότερο επιφυλακτική εποχή, δεν υπήρχε τίποτα το ανάρμοστο όταν ένας ετοιμοθάνατος φίλος ζητούσε κάτι ανάλογο από κάποιον άλλον.

Η προσπάθεια να λογοκριθούν τα λόγια του Νέλσον και να μετατραπούν σε «Κισμέτ Χάρντι» δείχνει τη σεμνοτυφία της Βικτωριανής εποχής και δεν υποστηρίζεται από απτές αποδείξεις. Από τη στιγμή που αυτές δεν υπάρχουν, η αρχική επίκληση του Νέλσον ισχύει.

Πηγή: Ανατρέποντας την ιστορία, του Εντ Ράϋνερ και Ρον Στάνπλεϋ, εκδόσεις Ενάλιος

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ποιο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής ιστορίας είπε τη φράση: «βλάκας με περικεφαλαία», που ο Κωλέττης απέδωσε με τον χαρακτηρισμό «Βλάκας με πατέντα». Πώς αλλάζει η έκφραση αναλόγως τη στολή 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here