15 Απριλίου 1912.
Η εφημερίδα του Καναδά «The World» τυπώνει πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Ο Τιτανικός βυθίστηκε. Καμία απώλεια. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο Καρπάθια – Είναι όλοι ασφαλείς».

dailymail
Από την εφημερίδα «Daily Mail»

Παρόμοιο τίτλο είχε και η βρετανική «Daily Mail»: «Τα τελευταία του Τιτανικού. Βυθίστηκε χτες τη νύχτα. Καμία απώλεια».
Είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία του Τύπου. Και όλα ξεκίνησαν από απλή ασυνεννοησία.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: O αληθινός «Τζακ» του Τιτανικού ήταν 17 ετών, έπεσε στο νερό και κατάφερε να σωθεί. Όταν ο γιος του σκοτώθηκε στον Β’ ΠΠ, έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε 

Ο Κρίστοφερ Σάλιβαν, δημοσιογράφος του Associated Press, εξήγησε το λάθος των ρεπόρτερ: «Κάποιος έκανε την ερώτηση: «Είναι ασφαλείς οι επιβάτες του Τιτανικού;» και έλαβε την απάντηση ότι όλοι ήταν εντάξει. Ο άνθρωπος δεν είχε πει ψέματα, αλλά δεν αναφερόταν στον Τιτανικό».
Αναφερόταν στους επιζήσαντες, που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο «Καρπάθια».
Ήταν τέτοια η βιασύνη των δημοσιογράφων και το χάος που επικρατούσε στα διεθνή πρακτορεία Τύπου, ώστε κανείς δεν σκέφτηκε να ρωτήσει πιο συγκεκριμένα.

wash
Το πρωτοσέλιδο της Washington Post, έγραφε: «Χίλιες οχτακόσιες ψυχές χάθηκαν, λέει το τελευταίο τηλεγράφημα».

Οι αμερικάνικες εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν τη διαφορά ώρας, που τους έδινε παράθυρο 8 ωρών, για να ερευνήσουν καλύτερα. Το πρωτοσέλιδο της Washington Post, έγραφε: «Χίλιες οχτακόσιες ψυχές χάθηκαν, λέει το τελευταίο τηλεγράφημα».
Ήταν το μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία και ίσως η μεγαλύτερη γκάφα στη δημοσιογραφία.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο Τιτανικός βυθίστηκε εξαιτίας ενός κλειδιού, ισχυρίστηκε μέλος του πληρώματος. Οι ναυτικοί δεν είχαν κιάλια ώστε να δουν έγκαιρα το παγόβουνο, γιατί ήταν κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here