Ο βασιλιάς με το προσωνύμιο o “Κακός”. Κάηκε ζωντανός από το λάθος μιας υπηρέτριας, αλλά λίγοι λυπήθηκαν γι’ αυτό

Ο βασιλιάς με το προσωνύμιο o “Κακός”. Κάηκε ζωντανός από το λάθος μιας υπηρέτριας, αλλά λίγοι λυπήθηκαν γι’ αυτό

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Κάρολος Β’ βασιλιάς της Ναβάρρας (1332-1387) είχε τόσο αρνητική φήμη που ήδη από την εποχή του είχε αποκτήσει το προσωνύμιο ο «Κακός» με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Είχε ένα φριχτό θάνατο, αλλά λίγοι λυπήθηκαν γι’ αυτό!

Συνωμότης

Η Ναβάρρα βρίσκεται στα Πυρηναία και το κράτος του Καρόλου Β΄ καταλάμβανε τμήμα της σημερινής βόρειας Ισπανίας και νότιας Γαλλίας.

Επιπλέον, ο Κάρολος είχε στην κατοχή του και πολλά εδάφη στη Νορμανδία και τη βόρεια Γαλλία. Θεωρούσε ότι θα έπρεπε να ήταν αυτός ο βασιλιάς της Γαλλίας -και όχι μόνο της Ναβάρρας- καθώς ήταν εγγονός του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου Ι΄.

Ο Κάρολος B΄της Ναβάρρας όπως απεικονίστηκε σε μικρογραφία βιβλίου των τελών του 14ου αιώνα. Πηγή: Wikipedia

Όμως, μετά τον θάνατο του Λουδοβίκου, βασιλιάς έγινε ο θείος της μητέρας του Καρόλου, Φίλιππος ντε Βαλουά. Στη συνέχεια τον διαδέχτηκε ως βασιλιάς της Γαλλίας ο γιος του, Ιωάννης ο Καλός.

Ο Κάρολος ο Κακός τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έκανε συνομωσίες για να πάρει το θρόνο της Γαλλίας από τον εξάδελφο του, Ιωάννη Καλό. Στο πλαίσιο αυτό συμμάχησε με Ισπανούς και Άγγλους εναντίον των Γάλλων, παρότι ο ίδιος ήταν Γάλλος.

Μάλιστα, η συμμαχία του Καρόλου Β΄ της Ναβάρρας με τους Άγγλους έγινε σε μια κρίσιμη καμπή του Εκατονταετή Πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας.

“Κακός”

Εκτός από τις συνομωσίες, ο Κάρολος υπήρξε και ένας αυταρχικός τύραννος για τους υπηκόους του στη Ναβάρρα και στις περιοχές της Γαλλίας που κατείχε. Τους επέβαλλε υψηλή φορολογία και ήταν υπεύθυνος για την εξόντωση πολλών αντιπάλων του.

Στη Γαλλία ενορχήστρωσε τη δολοφονία αριστοκρατών για να αρπάξει τις γαίες τους.

Ο Κάρολος παρακολουθεί τον αποκεφαλισμό ενός από τους ηγέτες της εξέγερσης των αγροτών. Μικρογραφία βιβλίου των τελών του 14ου αιώνα. Πηγή: Wikipedia

Το 1358 κατέπνιξε στο αίμα μία εξέγερση αγροτών και εκτέλεσε εκατοντάδες απ’ αυτούς. Ακόμη και οι Άγγλοι με τους οποίους είχε συμμαχήσει τον αντιπαθούσαν και δεν τον εμπιστεύονταν.

Για τους λόγους αυτούς έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη ως Κάρολος “ο Κακός”.

Το 1386 σε ηλικία 54 ετών ο Κάρολος Β΄ Κακός αρρώστησε από κάποια σοβαρή ασθένεια. Παρέλυσε ολόκληρος και δεν μπορούσε να κουνήσει τα άκρα του. Επιπλέον, είχαν αρχίσει να βγάζουν πύον και να σαπίζουν!

Για τους πολλούς εχθρούς του στη Ναβάρρα, τη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν «θεία τιμωρία» για την κακία του. Όμως, ο θάνατός του ήταν πολύ χειρότερος ακόμη και από την αρρώστια του.

Ψήθηκε ζωντανός

Προκειμένου ο βασιλιάς να ανακουφίζεται από τους πόνους, αλλά και σε μία απόπειρα να θεραπεύσουν την ασθένεια, οι γιατροί κανόνισαν να τυλίγεται κάθε βράδυ σε λινά σεντόνια εμποτισμένα με κονιάκ, αιθανόλη και κρασί.

Οι υπηρέτες τον έραβαν με τα λινά σεντόνια, ώστε να μην ξετυλίγονται και να μη διακόπτεται η θεραπεία.

Όμως την 1η Ιανουαρίου 1387 κάτι πήγε στραβά. Έχοντας ράψει τον Κάρολο Β’ στα σεντόνια του, μία υπηρέτρια δεν μπορούσε να βρει ψαλίδι για να κόψει τη κλωστή που εξείχε από το ράψιμο. Τότε σκέφτηκε να την κάψει μ’ ένα αναμμένο κερί από ένα κηροπήγιο. Ήταν μία ηλίθια ενέργεια!

Καθώς τα “θεραπευτικά” σεντόνια του βασιλιά είχαν εμποτιστεί με αιθάλη και αλκοόλ άρπαξαν φωτιά

Ο Κάρολος “ο Κακός” άρπαξε φωτιά στο κρεβάτι του ενώ ένας υπηρέτης προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά μ’ ένα φυσητήρα! Μικρογραφία βιβλίου των του 15ου αιώνα. Πηγή: Wikipedia

Μέσα στο πανικό της, η υπηρέτρια έφυγε τρέχοντας και δεν ειδοποίησε κάποιον με αποτέλεσμα ο Κάρολος Β’ της Ναβάρρας κυριολεκτικά να ψηθεί ζωντανός. Πέθανε λίγη ώρα αργότερα μέσα σε φριχτούς πόνους!

Ελάχιστοι λυπήθηκαν για το απαίσιο τέλος του «κακού» βασιλιά.

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλος Πέτρος, ο δίμετρος ηγεμόνας που συνεχώς πολεμούσε. Εκσυγχρόνισε τη Ρωσία με τη βία και σκότωσε τον γιο του…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.