“Χάρος”, η φονική χαράδρα του Γράμμου, όπου οι μάχες κράτησαν 70 μέρες. Εδώ έπεσαν για πρώτη φορά βόμβες ναπάλμ

“Χάρος”, η φονική χαράδρα του Γράμμου, όπου οι μάχες κράτησαν 70 μέρες. Εδώ έπεσαν για πρώτη φορά βόμβες ναπάλμ
Η χαράδρα του Χάρου έχει συνδεθεί με μια αιματοβαμμένη περίοδο για τη  Ελλάδα, τον εμφύλιο. Στις απότομες χαράδρες του Γράμμου συγκρούστηκαν οι αντάρτες του Δημοκρατικού στρατού και του Εθνικού στρατού και εκεί χάθηκαν εκατοντάδες μαχητές.

Ο “Χάρος” ήταν μια σημαντική στρατηγική θέση σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, την οποία διεκδίκησαν οι αντάρτες και οι άνδρες του ελληνικού στρατού. Σε αυτό το σημείο έπεσαν οι βόμβες ναπάλμ, οι οποίες βρίσκονταν σε πειραματική φάση και είχαν δοκιμαστεί από τους αμερικανούς στο πολεμικό θέατρο του Ειρηνικού εναντίον των Ιαπώνων.

Μετά τον ελληνικό εμφύλιο χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα στον πόλεμο της Κορέας και στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η μαρτυρία της αντάρτισσας Κωνσταντίνας Καρυοφίλη είναι χαρακτηριστική:

Εδώ έγινε μακελειό. Οι στρατιώτες έκαναν εφόδους και τους θερίζαμε σαν στάχυα. Στα δικά μας χαρακώματα οι συμπολεμιστές μου σκοτώνονταν σαν σπουργίτια. Πολεμούσα μέρα νύχτα βουτηγμένη σε λάσπη από χώμα και αίμα των νεκρών συναγωνιστών μου. Ο Χάρος εδώ έφαγε πολλά παλικάρια

Οι τεράστιοι γκρεμοί με τα χαρακτηριστικά γκρίζα χρώματα των πετρωμάτων του Βοΐου, έχουν ύψος 300 μέτρα. Αεροφωτογραφία Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος

Σε κοντινό σημείο είχε στηθεί νοσοκομείο του ΔΣΕ, μέσα σε μια σπηλιά, όπου μεταφέρονταν οι τραυματίες του εμφυλίου. Υπήρχαν κρεβάτια, θάλαμοι, χειρουργεία και υγειονομικό υλικό. Οι μάχες ήταν σκληρές και κράτησαν 70 ημέρες με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες ζωές.

Γράμμος, Χάρος

Το υψόμετρο της φτάνει τα 1650 μέτρα. Αεροφωτογραφία του ιερέα Κωνσταντίνου Βασιλειάδη

Μια από τις μάχες έγινε στις 15 Ιουλίου του 1947 στη θέση “Χάρος” μεταξύ του ΔΣΕ και του εθνικού στρατού, η οποία έληξε υπέρ του εθνικού στρατού, όταν τα πυρομαχικά των ανταρτών εξαντλήθηκαν. Από τη μεριά του εθνικού στρατού πολεμούσε ένα τάγμα με 8 πυροβόλα, ενώ στο πλευρό τους είχαν και την αεροπορία που έριχνε ναπάλμ.

Όταν ο εθνικός στρατός κατέλαβε τη θέση, οι αντάρτες Γιάννης Δούρος, Νίκος Χατζηβασιλείου και Θάνος Δημητρίου, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού έπεσαν από τον Χάρο και αυτοκτόνησαν.

Σήμερα σε εκείνο το σημείο έχει στηθεί μια επιτύμβια στήλη στη μνήμη τεσσάρων νεαρών πολεμιστών του ΔΣΕ οι οποίοι πήδηξαν στον γκρεμό.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου από το σημείο:

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.