Το Δεκέμβριο του 1944 ο Γερμανικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση Γκρέιφ, που ήταν μια απόπειρα του γερμανικού στρατού να καταστρέψει δρόμους και γέφυρες στην Ευρώπη για να ανακόψει την προέλαση των αμερικανών.
Στην παραπάνω φωτογραφία απεικονίζονται 3 Γερμανοί στρατιώτες, να προετοιμάζονται από αμερικανούς συναδέλφους τους για να εκτελεστούν. Πρόκειται για τους Γερμανούς στρατιωτικούς Pernass, Billing, Schmidt.
Η έναρξη της επιχείρησης

Το κύριο χαρακτηριστικό της επιχείρησης ήταν ότι Γερμανοί στρατιώτες φόρεσαν αμερικανικές και βρετανικές στολές.
Ο Χίτλερ πίστευε ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια θα προκαλούσε μεγάλη σύγχυση στους αμερικανούς και ότι τα στρατεύματα του θα είχαν τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ωστόσο από τους Γερμανούς στρατιώτες, που ανήκαν σε ταξιαρχία των
SS ελάχιστοι είχαν γνώση της αγγλικής γλώσσας, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται εύκολα από τους αμερικανούς στρατιώτες
Επίσης οι δήθεν αμερικανοί στρατιώτες είχαν  ρωσικά όπλα και δεν διέθεταν παρά ελάχιστα
αμερικανικά οχήματα.

Η Γερμανική επίθεση ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 1944 και αρχικά κατάφεραν να καταστρέψουν ορισμένες γέφυρες στη πόλη Meuse . Η ταραχή που προκάλεσαν τις πρώτες ώρες στους αμερικανούς ήταν τόσο μεγάλη, που οι γιάνκις έβλεπαν παντού, σαμποτέρ! Ο αμερικανικός στρατός όμως κατάφερε να αναδιοργανωθεί με περιπολίες που εντόπιζαν και εξόντωναν ή συνελάμβαναν τους γερμανούς.

Πηγή εικόνας: Youtube

Η πιο γνωστή ιστορία είναι των Γερμανών στρατιωτών Pernass, Billing, Schmidt. Οι τρεις στρατιώτες συνελήφθησαν από αμερικανικό απόσπασμα έχοντας μαζί τους πλαστές αμερικανικές ταυτότητες με τα ονόματα Τσαρλς Λόρενς, Κλάρενς βαν ντε Βέρτ και Τζώρτζ Σένσεμπάχ.
Το γεγονός ότι αιχμαλωτίστηκαν σε αυτή την πόλη, οδήγησε το αμερικανικό επιτελείο στην υπόθεση εργασίας ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ή δολοφονία του στρατηγού των συμμαχικών δυνάμεων Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και των συνεργατών του.

Οι τρεις κατηγορήθηκαν όπως και πολλοί άλλοι Γερμανοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν, για κλοπή αμερικανικών στολών και υλικού του Ερυθρού Σταυρού που προορίζονταν για στρατόπεδα αιχμαλώτων. Οι κατηγορίες αυτές παραβίαζαν το άρθρο 23 της σύμβασης της Χάγης , για το δίκαιο του πολέμου.

Η δίκη και η εκτέλεση τους

Οι Πέρνας, Μπίλλινγκ και Σμίντ δικάστηκαν σε αμερικανικό στρατοδικείο στη περιοχή Xένρι Σαπέλ και καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 21 Δεκεμβρίου 1944. Εκτελέστηκαν δυο μέρες μετά και δεν ήταν οι μόνοι που είχαν αυτό το τέλος. Τουλάχιστον άλλοι 13 Γερμανοί στρατιώτες εκτελέστηκαν στην ίδια περιοχή .

Η δίκη του Ταξίαρχου Σκορζένι

Ο διοικητής της Ταξιαρχίας των Ες Ες, ταξίαρχος Σκόρζενι δικάστηκε ωςεγκληματίας πολέμου τρία χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου να και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Υποστήριξε ότι οι ενέργειες του δε παραβίαζαν κανένα νόμο του δικαίου του πολέμου.
Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά κατάφερε να αποδράσει. Για 18 μήνες έμεινε κρυμμένος σε αγρόκτημα της Βαυαρίας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Ισπανία.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Κατιούσα, το ρωσικό πολεμικό τραγούδι που έγινε ο ύμνος του ΕΑΜ. Το τραγουδούσαν μαθήτριες για να εμψυχώσουν τους στρατιώτες και έδωσε το όνομά του σε πυροβόλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here