Θεμελιώδης κανόνας της οργανικής χημείας που ισχύει εδώ και 100 χρόνια φαίνεται να ανατράπηκε από την επιστημονική κοινότητα του πανεπιστημίου UCLA, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη να ξαναγραφτούν όπως επισημαίνουν, τα εγχειρίδια της χημείας.
Πρόκειται για τον κανόνα του Bredt, που στα σχολικά βιβλία αναφέρθηκε το 1924. Σύμφωνα με τον κανόνα, τα μόρια δεν μπορούν να έχουν διπλό δεσμό άνθρακα-άνθρακα στη διασταύρωση δακτυλίου ενός γεφυρωμένου δικυκλικού μορίου, γνωστό και ως θέση «γεφύρας».
Τα οργανικά μόρια, αυτά που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα, χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένα σχήματα και διατάξεις ατόμων. Τα μόρια γνωστά ως ολεφίνες έχουν διπλούς δεσμούς, ή αλκένια, μεταξύ δύο ατόμων άνθρακα. Τα άτομα και αυτά που συνδέονται με αυτά, βρίσκονται συνήθως στο ίδιο τρισδιάστατο επίπεδο. Τα μόρια που αποκλίνουν από αυτή τη γεωμετρία είναι ασυνήθιστα.
Ο διπλός δεσμός σε αυτές τις δομές θα είχε παραμορφωμένα γεωμετρικά σχήματα που αποκλίνουν από την άκαμπτη γεωμετρία των αλκενίων που διδάσκονται στα σχολικά βιβλία. Ο κανόνας του Bredt είναι η εμπειρική παρατήρηση ότι τέτοια μόρια σχηματίζονται μόνο σε αρκετά μεγάλα συστήματα δακτυλίων.
Οι ολεφίνες είναι χρήσιμες στη φαρμακευτική έρευνα , αλλά ο κανόνας του Bredt έχει περιορίσει το είδος των συνθετικών μορίων που μπορούν να φανταστούν οι επιστήμονες να φτιάχνουν με αυτές και απέτρεψε πιθανές εφαρμογές της χρήσης τους στην ανακάλυψη φαρμάκων.
Η εργασία που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες του UCLA στο περιοδικό Science έχει ανατρέψει αυτή την ιδέα. Δείχνουν πώς φτιάχνονται διάφορα είδη μορίων που παραβιάζουν τον κανόνα του Bredt, που ονομάζονται ολεφίνες αντι-Bredt ή ABO, επιτρέποντας στους χημικούς να βρουν πρακτικούς τρόπους για να τα φτιάξουν και να τα χρησιμοποιήσουν σε αντιδράσεις.
«Οι άνθρωποι δεν εξερευνούν τις ολεφίνες κατά του Μπρεντ γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν», είπε ο Neil Garg στο Science, ο διακεκριμένος καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Kenneth N. Trueblood στο UCLA.
«Δεν πρέπει να έχουμε κανόνες σαν αυτόν -ή αν τους έχουμε, θα πρέπει να υπάρχουν μόνο με τη συνεχή υπενθύμιση ότι είναι κατευθυντήριες γραμμές, όχι κανόνες. Καταστρέφει τη δημιουργικότητα όταν έχουμε κανόνες που υποτίθεται ότι δεν μπορούν να ξεπεραστούν».
Η υπόγεια πόλη με 300 δωμάτια, ναούς και δρόμους. Ο εντυπωσιακός οικισμός και η χρησιμότητά του
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρευνα. Πόσα λεπτά ζωής χάνουμε με κάθε χοτ ντογκ, μπέργκερ ή αναψυκτικό
- «Όχι βενζίνη αν δεν φοράς κράνος». Η πρωτοβουλία από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και τους βενζινοπώλες
- Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία. Πώς κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες με τα ψέματα
- Μέλη μεγάλης τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης οι δύο νεκροί και ο τραυματίας στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ