10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου. Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Άλκη Ζέη, Παλαμάς, Στάινμπεκ και “Σποκ”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου. Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Άλκη Ζέη, Παλαμάς, Στάινμπεκ και “Σποκ”

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης, Νήσα

27 Φεβρουαρίου 1892: Πέθανε ο Λουί Βιτόν

Γάλλος σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής ραπτικής. Η πανάκριβη τσάντα Louis Vuitton αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Τα πολυτελή ρούχα, κοσμήματα, ρολόγια, αρώματα και δερμάτινα αξεσουάρ περιλαμβάνονται στην γκάμα των προϊόντων της εταιρείας.

27 Φεβρουαρίου 1900: Ιδρύθηκε η Μπάγερν Μονάχου

Ιδρύθηκε σε μια καφετέρια του Μονάχου από 11 νεαρούς Βαυαρούς, με επικεφαλής τον Φραντς Τζον. Ο Τζον διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του συλλόγου (1900-1903) και το πρώτο πρωτάθλημα κατακτήθηκε το 1932.

Με περισσότερα από 30 πρωταθλήματα, 20 κύπελλα Γερμανίας και 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ έως το 2023, η Μπάγερν Μονάχου είναι η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας.

Τη φανέλα της έχουν φορέσει δεκάδες σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, ο Λόταρ Ματέους, ο Όλιβερ Καν, ο Μίκαελ Μπάλακ, ο Φίλιπ Λαμ, ο Άριεν Ρόμπεν και ο Φρανκ Ριμπερί.

Ο Γιούργκεν Κλοπ πάντως αρνήθηκε να την αναλάβει λέγοντας: “Να και κάτι που δεν μπορούν να αγοράσουν με τα λεφτά τους“.

27 Φεβρουαρίου 1902: Γεννήθηκε ο Τζον Στάινμπεκ

“Αρέσεις στους ανθρώπους όταν είσαι κάτι, κατά προτίμηση αυτό που είναι οι ίδιοι”

Αμερικανός συγγραφέας που έγραψε για τους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τους μετανάστες. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ. Τα “Ανατολικά της Εδέμ“, “Τα Σταφύλια της Οργής” και το “Άνθρωποι και ποντίκια” είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του.

Όταν ήταν έφηβος, κλεινόταν με τις ώρες στη σοφίτα του σπιτιού του και έγραφε μικρές ιστορίες για τη σχολική εφημερίδα ή για τον εαυτό του. Δούλεψε ως εργάτης, ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής και πολεμικός ανταποκριτής στο Β’ Παγκόσμιο. Έκανε τρεις γάμους, κατηγορήθηκε ως φιλοκομμουνιστής, αλλά τάχθηκε υπέρ του Πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο Στάινμπεκ έγραψε: “Τα σταφύλια της οργής”, “Άνθρωποι και ποντίκια”, “Ανατολικά της Εδέμ”. Ο “κομμουνιστής” που στήριξε τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ, αλλά το μετάνιωσαν

27 Φεβρουαρίου 1932: Γεννήθηκε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Η “Κλεοπάτρα” της μεγάλης οθόνης

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 10 ετών και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες ντίβες του Χόλιγουντ. Κέρδισε δύο φορές το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, παντρεύτηκε οκτώ φορές (τις δύο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον) και έγινε η πρώτη ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου που η αμοιβή της έφτασε τα 1.000.000 δολάρια.

Είχε μία από τις πιο ακριβές συλλογές κοσμημάτων και λέγεται ότι, την Πρωτοχρονιά του 1965, είπε στη Μαρία Κάλλας: “Ζηλεύω το κολιέ σας“.

Γιατί δεν καταπίνεις τα διαμάντια σου να σκάσεις;“, έγραψε εξοργισμένη η Μάρλεν Ντίντριχ στην Τέιλορ, επειδή θεωρούσε ότι της “έκλεβε” τους άνδρες.

Εκτός από το ρόλο της “Κλεοπάτρας” στην ομώνυμη ταινία του 1963, η Τέιλορ ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως “Ζήσαμε στην Αμαρτία” (1960), “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” (1966) και “Ανταύγειες σε Χρυσά Μάτια” (1967).

Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να διαβάσετε 10 πληροφορίες για τη ζωή της Ελίζαμπεθ Τέιλορ:

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όπως ότι το Βατικανό την κατηγόρησε για σαρκική αλητεία

27 Φεβρουαρίου 1941: Πέθανε η Λουίζα Ριανκούρ

Γαλλίδα κόμισσα με έντονα φιλελληνικά αισθήματα. Έμαθε μόνη της ελληνικά και συναναστρεφόταν με διαπρεπείς Έλληνες που επισκέπτονταν τη Γαλλία. Σε νεαρή ηλικία και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της, αποφάσισε να ταξιδέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα.

Η Ριανκούρ ενίσχυσε οικονομικά το Νοσοκομείο “Αγία Ελένη” και το “Σύλλογο προς διάδοσιν των ελληνικών Γραμμάτων” του ποιητή και πεζογράφου, Δημήτριου Βικέλα. Στη διαθήκη της άφησε το 1/8 της περιουσίας της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Πέθανε στην Αθήνα δύο μήνες πριν τη Γερμανική Κατοχή και ένας δρόμος στους Αμπελόκηπους πήρε το όνομά της.

Στον αριθμό 46 της Οδού Λουίζης Ριανκούρ βρίσκεται ο Πύργος “Απόλλων“, το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Ελλάδας, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Πύργος “Απόλλων”. Το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Ελλάδας με τον “αόρατο” 13ο όροφο. Τι ύψος έχει (drone)

27 Φεβρουαρίου 1943: Πέθανε ο Κωστής Παλαμάς

“Η δημοτική είναι η γλώσσα, με την οποία μας θηλάζει η μάνα”

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων. Πολυγραφότατος, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας και κύριος εκπρόσωπος της “Νέας Αθηναϊκής Σχολής“. Το πιο γνωστό του ποίημα είναι  “Ο δωδεκάλογος του γύφτου“.

Στα επτά του χρόνια έχασε και τους δύο γονείς τους, σε διάστημα 40 ημερών.Όταν έγινε πατέρας, έχασε τον μικρότερο γιο του  Άλκη  σε ηλικία 4 ετών από άγνωστη ασθένεια. Ο Παλαμάς επηρεάστηκε βαθιά από την απώλεια του παιδιού του και έγραψε το ποίημα “Ο Τάφος” στη μνήμη του.

Ένας βουλευτής υπέρμαχος της καθαρεύουσας χαρακτήρισε τον Παλαμά “διαστρεβλωτήν και υβριστήν της ελληνικής γλώσσης“. Μαζί με άλλους καθαρευουσιάνους, πέτυχε την απόλυση του Παλαμά για ένα μήνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήρθε κοντά με αρκετές νεαρές κοπέλες, τις λεγόμενες “μούσες” του και αντάλλαζε μαζί τους ερωτικές επιστολές. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών και κηδεία του μετατράπηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά:

Η ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Ο ποιητής που “είπε την Ελλάδα” και επηρεάστηκε από τις προσωπικές του τραγωδίες. Νέα εκπομπή

27 Φεβρουαρίου 1951: Γεννήθηκε ο Στάθης Ψάλτης

“Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος”

Ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, ο οποίος έγινε δημοφιλής, μαζί με την Καίτη Φίνου, μέσα από ανάλαφρες κινηματογραφικές κωμωδίες της δεκαετίας του ’80, όπως “Τρελός είμαι, ό,τι θέλω κάνω“, “Ψηλός λιγνός και ψεύταρος“, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ” και “Μάντεψε τι κάνω… τα βράδια“.

Στα γυρίσματα της ταινίας “Καμικάζι, αγάπη μου“, έχασε τις αισθήσεις του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όταν η συμπρωταγωνίστριά του, Βέτα Μπετίνη έπεσε πάνω του βάσει σεναρίου. Τελευταίος του ρόλος ήταν του ηγούμενου στη βιογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή “Καζαντζάκης” (2017), η οποία προβλήθηκε μετά το θάνατό του.

Παντρεύτηκε τρεις φορές: την πρώτη, όπως έλεγε, “επειδή ήταν παλικαράκι 20 ετών με πλήρη άγνοια“, τη δεύτερη “έτσι για την περιπέτεια” και την τρίτη “επειδή πραγματικά το ήθελε“.

Κάντε το κουίζ των 10 ερωτήσεων για την καριέρα του Στάθη Ψάλτη και δείτε τι ξέρετε: 

Κουίζ για τον Στάθη Ψάλτη. Ταινίες, ατάκες, συμπρωταγωνίστριες

27 Φεβρουαρίου 1991: Εξελέγη Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα

Με 57 ψήφους της λεγόμενης “συντηρητικής πτέρυγας” του κόμματος έναντι 53 ψήφων που συγκέντρωσε ο συνυποψήφιος Γιάννης Δραγασάκης, η Παπαρήγα έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας στην ιστορία του ΚΚΕ.

Στην ηγεσία του παρέμεινε για 22 χρόνια, μέχρι, δηλαδή, τις 14 Απριλίου 2013, που την διαδέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραμένει η μακροβιότερη αρχηγός κόμματος της μεταπολίτευσης.

27 Φεβρουαρίου 2015: Πέθανε ο Λέοναρντ Νιμόι

Αμερικανός ηθοποιός εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από το ρόλο του “Σποκ” στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας “Star Trek“. Ο Νιμόι εμπνεύστηκε το χαιρετισμό του Σποκ σε σχήμα V από τις προσευχές των ιερέων Κοχάνιμ.

Εκτός από την υποκριτική, ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, το τραγούδι, τη φωτογραφία και την ποίηση. Σκηνοθέτησε την κωμική ταινία του 1987 “Ένα μωρό για τρεις“. Έπασχε από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Τι συμβολίζει ο παράξενος χαιρετισμός του Σποκ στο Σταρ Τρεκ. Τον εμπνεύστηκε από τις εβραϊκές προσευχές και στην πραγματικότητα οι πιστοί απαγορεύεται να τον δουν

27 Φεβρουαρίου 2020: Πέθανε η Άλκη Ζέη

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών

Πολυβραβευμένη συγγραφέας που έμεινε γνωστή για τα παιδικά μυθιστορήματα “Το καπλάνι της βιτρίνας” (1963) και “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” (1971).

Όπως είχε πει στη “Μηχανή του Χρόνου“, το “Καπλάνι” προοριζόταν αρχικά για ενήλικες και ο τίτλος του βιβλίου ταλαιπώρησε τους εκδότες, επειδή κανείς δεν γνώριζε τη λέξη και έτσι δεν μπορούσαν να το απεικονίσουν στο εξώφυλλο.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον Εμφύλιο συνελήφθη και εξορίστηκε στη Χίο. Από το 1954 μέχρι το 1964, έζησε μαζί με το σύζυγό της, Γιώργο Σεβαστίκογλου ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.

Κάντε κλικ στο παρακάτω podcast, για να ακούσετε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Άλκη Ζέη στον Χρίστο Βασιλόπουλο:

Άλκη Ζέη. Τα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου και της εξορίας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.