Οι κάτοικοι της Καρδίτσας μπήκαν σε καραντίνα το 1994 εξαιτίας μιας θεομηνίας. Η απειλή της επιδημίας

Οι κάτοικοι της Καρδίτσας μπήκαν σε καραντίνα το 1994 εξαιτίας μιας θεομηνίας. Η απειλή της επιδημίας

Η θεομηνία που χτύπησε την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1994 άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές. Η υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα στην Καρδίτσα είχε ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες κάτοικοι να χάσουν την περιουσία και τις καλλιέργειές τους ενώ εκατοντάδες αιγοπρόβατα πνίγηκαν.

Το χωριό Μεταμόρφωση κυριολεκτικά πνίγηκε στις λάσπες. Τα σπίτια κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο ενώ οι κάτοικοι ζητούσαν να εγκαταλείψουν για πάντα το χωριό και να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή του Παλαμά.

“Δεν μπορούμε να ζούμε με τον εφιάλτη που περάσαμε και να έχουμε τον ίδιο φόβο σε κάθε νεροποντή”, δήλωσε σε δημοσιογράφους της εποχής, κάτοικος του χωριού.

Οι περισσότεροι πληγέντες της Μεταμόρφωσης κατηγόρησαν τα φράγματα των αγροτών για τη συμφορά ενώ άλλοι έστρεψαν τα πυρά τους στην πολιτεία, καθώς ο ποταμός Πάμισος, που περνά δίπλα από το χωριό, είχε να καθαριστεί αρκετό καιρό.

“Σαράντα χρόνια έχουν να καθαρίσουν το ποτάμι. Με τόσα πράγματα που είχε μέσα πώς να φύγουν τα νερά. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν έσπασε κανένα φράγμα και ήρθε τόσο νερό. Ευτυχώς, που προλάβαμε και δεν θρηνήσαμε θύματα. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε πάλι από την αρχή. Ό,τι είχαμε και δεν είχαμε χάθηκε κάτω από τα νερά”

Η Μεταμόρφωση σε καραντίνα

Η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική, ώστε το χωριό “μπήκε σε καραντίνα”, πολλά χρόνια πριν από την άφιξη του κορονοϊού.

Ειδικά εξοπλισμένα συνεργεία έσπευσαν τις επόμενες μέρες στη Μεταμόρφωση, προκειμένου να απολυμάνουν το κατεστραμμένο χωριό, “για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών”, όπως χαρακτηριστικά έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Τεράστιες οι καταστροφές στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας από τη νεροποντή. Ξεχείλισε ο ποταμός Ενιπέας και πλημμύρισε όλο το χωριό

Ο κίνδυνος ήταν πράγματι υπαρκτός, καθώς η σήψη των νεκρών ζώων, τα διαλυμένα γεωργικά φάρμακα και τα λύματα από τις σπασμένες αποχετεύσεις είχαν μολύνει το νερό της περιοχής.

Η καραντίνα ίσχυσε για δύο ημέρες ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με βάρκες του Στρατού σε διπλανά χωριά. Όσοι από τους κατοίκους ήθελαν να πλησιάσουν τα σπίτια τους, έπρεπε να πάρουν άδεια από τον πρόεδρο της κοινότητας και να συνοδεύονται από κάποιο συνεργείο απολύμανσης.

Δυστυχώς, όμως, κάθε προσπάθεια ήταν μάταιη. Όλα είχαν καταστραφεί. 

“Δεν μπορέσαμε να πάρουμε τίποτα από τα σπίτια μας. Τα περισσότερα υπάρχοντά μας έχουν καταστραφεί και έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν. Η δυσοσμία είναι πολύ δυνατή μέσα στα σπίτια. Ορισμένα άρχισαν να παρουσιάζουν ζημιές στους τοίχους. Δεν πιστεύω να μπορέσουν να μείνουν όρθια, όταν φύγουν τα νερά” δήλωσε στον Τύπο, κάτοικος του χωριού.

Μετά την λήξη της καραντίνας και την υποχώρησης της στάθμης των νερών, οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στον τόπο τους. Ωστόσο, το πρόβλημα της στέγασης άργησε να λυθεί και οι περισσότεροι συνέχισαν να φιλοξενούνται σε σπίτια του Παλαμά.

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους. Το πάγιο αίτημά τους ήταν η μετεγκατάστασή τους στο διπλανό χωριό, Παλαμά

Η πολιτεία, παρά την αρχική δέσμευσή της για αποζημίωση και αποκατάσταση των ερειπίων, άργησε να υλοποιήσει κάθε υπόσχεσή της. Οι κάτοικοι παρέμειναν άστεγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι άλλη μια φορά οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu