Οι μεγάλες μάχες των Σουλιωτών και η θυσία στο Κούγκι, το Ζάλογγο και την Μονή Σέλτσου. Η ηρωική πτώση του Σουλίου στη Μηχανή του Χρόνου

Οι μεγάλες μάχες των Σουλιωτών και η θυσία στο Κούγκι, το Ζάλογγο και την Μονή Σέλτσου. Η ηρωική πτώση του Σουλίου στη Μηχανή του Χρόνου
Η Πτώση του Σουλίου  στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, στις 21.00, από το COSMOTE HISTORY.

Επανάληψη επεισοδίου Κυριακή 21 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα.

Η εκπομπή παρουσιάζει την τρίχρονη πολιορκία του Σουλίου από τον Αλή Πασά, τις αιματηρές συγκρούσεις, αλλά και την ηρωική Έξοδο των Σουλιωτών με  μαρτυρίες, συνεντεύξεις ειδικών και αναπαραστάσεις.

Η δημοσιογραφική έρευνα περιγράφει πως οι ραδιουργίες του πασά των Ιωαννίνων, ο αποκλεισμός, οι κακουχίες και η πείνα έκαμψαν τους Σουλιώτες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν μαζί του, παρόλο που δεν ηττήθηκαν ποτέ στο πεδίο της μάχης.

Η Πτώση του Σουλίου  στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, στις 21.00, από το COSMOTE HISTORY.

Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει την πραγματική ιστορία του Πήλιου Γούση, του Σουλιώτη που θεωρήθηκε ότι πρόδωσε το Σούλι. Ακόμα φωτίζει τον ρόλο του πολέμαρχου Φώτου Τζαβέλλα στην υπογραφή της ειρήνης και οι λόγοι που δεν τηρήθηκε ποτέ από τον Αλή πασά.

Η εκπομπή ξεχωρίζει το μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει το χρονικό της Εξόδου. Πως έγινε η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης στο Κούγκι Σουλίου, από τον μοναχό Σαμουήλ, προκειμένου να αποφύγει την αιχμαλωσία.

Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει το χρονικό του Ζαλόγγου, μίας από τις ηρωικότερες πράξεις αυτοθυσίας των Σουλιωτών κατά την προεπαναστατική περίοδο. Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY

Ακόμα η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει τα άγνωστα ολοκαυτώματα των Σουλιωτών μετά την έξοδο τους από το Σούλι και το ανελέητο κυνηγητό από τον Αλή πασά.

Στο κάστρο της Ρηνιάσας στην Πρέβεζα, όπου η χιλιοτραγουδισμένη από τη λαική μούσα Δέσπω Μπότση, και άλλα γυναικόπαιδα, ανατινάχτηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Στη Μονή Σέλτσου στην Άρτα. Ολόκληρες φάρες Σουλιωτών που είχαν καταφύγει εκεί, ξεκληρίστηκαν από το στρατό του Αλή πασά, ενώ γενναίες Σουλιώτισσες πνίγηκαν στο ποτάμι για να μην καταλήξουν στα χαρέμια. Ελάχιστοι κατάφεραν να σωθούν. Ανάμεσά τους και ο δεκατετράχρονος τότε Μάρκος Μπότσαρης.

Στην εκπομπή μιλούν: οι απόγονοι σουλιώτικων οικογενειών Κίτσος Μπότσαρης, Κώτσας  Τζαβέλλας και Αθηνά Τζαβέλλα, οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης, Παναγιώτης Μιχαήλαρης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Νίκος Βασιλάτος, Δημήτρης Λυριντζής, ο οθωμανολόγος – τουρκολόγος Δημήτρης  Σταθακόπουλος, ο ιστορικός ερευνητής  Ανάργυρος Φαγκρίδας, ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι φίλοι του Σουλίου» Γιάννης Μπανίκας, η Λαμπρινή Πανταζή, μέλος της αδελφότητας «Το Ηρωικό Σούλι», ο Γιώργος Πραχαλιάς, τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ο συγγραφέας Αναστάσιος Παπασταύρου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
close menu