Ο «Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο άγγελος της επανάστασης» στη Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History.
Σε επανάληψη Κυριακή 18 Απριλίου στις πέντε το απόγευμα
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας για την ζωή του ρουμελιώτη οπλαρχηγού η εκπομπή καταγράφει το δραματικό σκηνικό μετά την ντροπιαστική καταδίκη του στο Αιτωλικό για προδοσία και την εκδίωξή του από το αρματολίκι των Αγράφων.
Από το Μάιο του 1824 ο Καραϊσκάκης προσπάθησε δια των όπλων να ανακαταλάβει τα Άγραφα, αλλά συνάντησε ισχυρή αντίσταση από φίλους και εχθρούς που συνασπίστηκαν εναντίον του, με την υποστήριξη του δερβέναγα των Τρικάλων.
Στο μοναστήρι της Βράχας Ευρυτανίας, ο Καραϊσκάκης βρέθηκε κυνηγημένος και περικυκλωμένος από χριστιανούς και Οθωμανούς οπλαρχηγούς, αλλά χάρη στις ικανότητες και την πολεμική φήμη του, γλίτωσε τελευταία στιγμή από «του χάρου τα δόντια».
Η «Μηχανή του Χρόνου» ξετυλίγει το κουβάρι της διαμάχης του Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον Φαναριώτη Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και την ένταξή του στο «στρατόπεδο» του ηπειρώτη πολιτικού Ιωάννη Κωλέττη.
Η συμμετοχή στον εμφύλιο
Η έρευνα φωτίζει και την σκοτεινή περίοδο κατά τη διάρκεια του δεύτερου εμφυλίου όταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και οι άνδρες του επέδραμαν στην Κερπινή Καλαβρύτων – έδρα της οικογένειας Ζαΐμη.
Από τα τέλη Ιουλίου του 1825 ο ρουμελιώτης αγωνιστής αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην επανάσταση και για μήνες χτυπούσε τα στρατόπεδα και τις εφοδιοπομπές του Κιουταχή, με σκοπό την απομάκρυνσή του από την πολιορκία του Μεσολογγίου.
Η αρχιστρατηγία
Η προέλαση του Κιουταχή δεν ανακόπηκε και στα μέσα Ιουνίου του 1826 ο Καραϊσκάκης πήγε στο Άργος και στο Ναύπλιο, όπου ζήτησε από την ελληνική διοίκηση να του ανατεθεί η αρχηγία των στρατευμάτων της Ρούμελης. Υποσχόταν σκληρές μάχες για την εκδίωξη του Κιουταχή από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική και ξεσηκωμό στις προσκυνημένες επαρχίες. Επίσης συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ιωάννη Κωλέττη, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και άλλους, από τους οποίους ζήτησε στήριξη και βοήθεια.
Η εκπομπή εξιστορεί την πορεία του Έλληνα αγωνιστή από την ώρα που ανέλαβε την αρχιστρατηγία και άρχισε τις μάχες εναντίον του Κιουταχή κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης.
Τότε οι δύο αντίπαλοι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στη δεξίωση που έκανε ο γάλλος ναύαρχος Δεριγνί, στη φρεγάτα «Σειρήν». Παρά τα όσα του έταξε ο οθωμανός πασάς προσπαθώντας να τον προσεταιριστεί, ο Καραϊσκάκης όχι μόνο τα αρνήθηκε, αλλά ξεκίνησε εκστρατεία στη Ρούμελη.
Η Μάχη στην Αράχοβα
Στην πορεία προς τα Σάλωνα οι δυνάμεις του Έλληνα αρχιστράτηγου αναμετρήθηκαν με αυτές του Κιουταχή στη Δόμβραινα, το Δίστομο και την Αράχοβα.
Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει το σχέδιο του Γεώργιου Καραϊσκάκη για την εξόντωση των οθωμανών στην Αράχοβα, όπου μετά τις νικηφόρες μάχες, στήθηκε στην περιοχή μια μακάβρια πυραμίδα με τα κομμένα κεφάλια τους.
Η πολιορκία της Ακρόπολης και ο θάνατος
Μετά από την αναζωπύρωση της επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, ο Καραϊσκάκης επέστρεψε στην Αθήνα, όπου συνεχιζόταν η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς. Ωστόσο, τότε του αφαιρέθηκε η αρχηγία των επιχειρήσεων και ήρθε σε ρήξη με την αγγλική διοίκηση.
Στις 22 Απριλίου του 1822 και ενώ είχαν προηγηθεί νικηφόρες μάχες του ρουμελιώτη αρχιστράτηγου στον Πειραιά, δέχθηκε θανάσιμο πλήγμα κατά τη διάρκεια αψιμαχιών μεταξύ Ελλήνων και οθωμανών.
Ο Καραϊσκάκης μεταφέρθηκε στο καράβι «Σπαρτιάτης» του βρετανού ναύαρχου Τζώρτζ, όπου εξομολογήθηκε και μίλησε για τελευταία φορά με τους οπλαρχηγούς του.
Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στους Έλληνες και από την πρώτη στιγμή ο χαμός του έγινε έμεινε αναπάντητο ερώτημα. Ήταν τυχαίος ή προμελετημένη δολοφονία; Μέχρι σήμερα οι απόψεις διίστανται. Δείτε το τρέιλερ:
Στην εκπομπή μιλούν οι: Θάνος Βερέμης – Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Χρήστου – Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι ιστορικοί – συγγραφείς και ερευνητές Δημήτρης Μπελέζος, Δημήτρης Λυριτζής, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Γιάννης Σπανδωνής, Άρης Ρουσσάρης, Ευάγγελος Νικολιδάκης, Νίκος Γιαννόπουλος, ο Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος και ο Δημήτρης Γιώτης – πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης».
Στις σκηνές αναπαράστασης συμμετείχαν: Μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών.
Μέλη της Θεατρικής ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Αθεράπευτοι». Συμμετέχουν τα μέλη τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Brain rot». H λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης
- Νέα πρόστιμα ύψους 610.000 ευρώ σε τέσσερις εταιρείες για παραπλανητικές εκπτώσεις
- Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου. «Πέταξαν το παιδί μου σαν το σκυλί». H κατάθεση του πατέρα
- Υπολειτουργούν πολλά από τα καταστήματα ΙΚΕΑ λόγω επίθεσης χάκερς. Στον αέρα οι συναλλαγές. Η ανακοίνωση του ομίλου Fourlis
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ