Οι «New York Times» έκαναν αγωγή σε Microsoft και OpenAI. Η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης στα ΜΜΕ και η λογοκλοπή

Οι «New York Times» έκαναν αγωγή σε Microsoft και OpenAI. Η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης στα ΜΜΕ και η λογοκλοπή

Οι «New York Times» κατέθεσαν αγωγή στη Microsoft και την OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο, στο Μανχάταν.

Η εφημερίδα κατηγόρησε τις εταιρείες ότι προκάλεσαν πλήγμα εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή χρησιμοποιούσαν χωρίς άδεια άρθρα της, για να εκπαιδεύσουν τα chatbots (πρόγραμμα υπολογιστή που προσομοιώνει την ανθρώπινη συζήτηση).

Οι «New York Times» ανέφεραν ότι έκαναν αγωγή, γιατί η Microsoft και η OpenAI προχώρησαν «σε παράνομη αντιγραφή και χρήση των μοναδικών πολύτιμων έργων των Times» και γιατί τα chatbots παρείχαν λανθασμένες πληροφορίες, τις οποίες απέδιδαν στην εφημερίδα.

Η διαμάχη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι χρησιμοποιεί πραγματικές πληροφορίες, έργα τέχνης κλπ, χωρίς την άδεια των δημιουργών τους. Απλά αντιγράφει και συνθέτει. Προφανώς εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τις θέσεις εργασίας και τον ανρθώπινο παράγοντα. Η λογοκλοπή όμως και τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι ένα ασήμαντο εμπόδιο που μπορεί κάποιος να παρακάμψει.

Το ειδησεογραφικό μέσο ζήτησε την καταστροφή των μοντέλων chatbot μαζί με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευσή τους.

Οι «New York Times» αποτελούν τον πρώτο μεγάλο αμερικανικό οργανισμό ΜΜΕ που κατέθεσε αγωγή σε δημιουργούς AI για τα πνευματικά δικαιώματα γραπτών έργων.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι προσέγγισε την Microsoft και την OpenAI τον Απρίλιο, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία της για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να βρουν μια λύση.

Μια εκπρόσωπος της OpenAI, η Λίντσεϊ Χελντ, δήλωσε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τους New York Times και ήταν «έκπληκτη και απογοητευμένη» από την αγωγή.

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα των δημιουργών και των κατόχων περιεχομένου και δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, για να διασφαλίσουμε ότι επωφελούνται από την AI τεχνολογία. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο να συνεργαστούμε, όπως κάνουμε με πολλούς άλλους εκδότες», δήλωσε.

Σε άλλη δήλωση, η OpenAI επικαλέστηκε τις συμφωνίες της με το «Associated Press» και τον γερμανικό εκδοτικό όμιλο «Axel Springer», λέγοντας ότι σέβεται τα δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τις δυνατότητες της AI τεχνολογίας.

Ο όμιλος «Springer», στον οποίο περιλαμβάνονται η «Politico» και το «Business Insider», τον Δεκέμβριο, έκλεισε μια πολυετή συμφωνία με την OpenAI, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί στο εξής να έχει πρόσβαση στο αρχείο ειδήσεων και να χρησιμοποιεί πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα σε εφαρμογές, όπως το ChatGPT.

Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI, της οποίας την τεχνολογία ενσωματώνει στα προϊόντα της.

Η Microsoft δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει ότι όσοι πελάτες της ζημιώθηκαν από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει, θα τους κάλυπτε τα νομικά έξοδα.

Οι «New York Times» ανέφεραν ότι στις μέρες μας δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά έχουν καταστραφεί από την προτίμηση των αναγνωστών στα διαδικτυακά μέσα, την ώρα που εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι «Times» είναι από τα λίγα ειδησεογραφικά μέσα που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο στο διαδίκτυο. «Οι κατηγορούμενοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη μαζική επένδυση των Times στη δημοσιογραφία», ανέφεραν στην καταγγελία τους.

«Η OpenAI και η Microsoft χρησιμοποιούν το περιεχόμενο μας χωρίς πληρωμή για να δημιουργήσουν προϊόντα που υποκαθιστούν τις Times και απομακρύνουν το κοινό από μας” προσέθεσε η εφημερίδα.

Εκτιμάται ότι η OpenAI κοστίζει πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, όταν κάποιος ρωτάει τα chatbots για την επικαιρότητα, αυτά θα δημιουργήσουν απαντήσεις που θα βασίζονται σε ρεπορτάζ των «New York Times». Το ειδησεογραφικό μέσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αναγνώστες θα αρκούνται σε αυτές και δεν θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα των «Times», με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από διαφημίσεις και συνδρομές.

Αν όμως τα παραδοσιακά μέσα που έχουν γνώση στην έρευνα, δεν κάνουν ρεπορτάζ, τότε ποιον θα αντιγράφει η τεχνητή νοημοσύνη;

Πηγή πληροφοριών: New York Times

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.