Την Οθωμανική Αθήνα παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα στις 21.00 από το κανάλι  COSMOTE HISTORY στην COSMOTE TV την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. Σε επανάληψη η εκπομπή θα μεταδοθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα.

Η δημοσιογραφική έρευνα εστιάζει στην άγνωστη αθήνα της τουρκοκρατίας. Τότε που ήταν μια μικρή -πολύ διαφορετική πόλη. Η εκπομπή παρουσιάζει πώς η πόλη πέρασε από τους Βυζαντινούς στους Φράγκους και μετά στους οθωμανούς.  Ο Μωάμεθ ο πορθητής βρέθηκε στην Αθήνα και θαύμασε τα αρχαία μνημεία. Γρήγορα όμως οι αξιωματούχοι του, εγκαταστάθηκαν πάνω στην Ακρόπολη, έχτισαν εκεί τα σπίτια τους και την μετέτρεψαν σε οχυρωμένο φρούριο. Πάνω τον ιερό βράχο δημιούργησαν ακόμα τζαμί και εγκατέστησαν χαρέμι στο Ερέχθειο.

Η εκπομπή παρουσιάζει πως χτίστηκε ο φράγκικος πύργος στην Ακρόπολη και ποια χρήση είχε από τους Οθωμανούς.

Η εκπομπή περιγράφει ακόμα την σύνθεση του πληθυσμού. Στην Αθήνα της τουρκοκρατίας δεν ζούσαν μόνο γηγενείς και μουσουλμάνοι, αλλά επίσης πολλοί Αρβανίτες και Αιθίοπες δούλοι που έμεναν εκεί που βρίσκονται σήμερα τα Αναφιώτικα.

Οι τούρκοι επέβαλλαν αυθαίρετους και παράλογους φόρους όπως τον κερατιάτικο, που έπρεπε να πληρώσει κάποιος απατημένος σύζυγος στους Τούρκους για να δεχθεί πίσω τη μοιχαλίδα γυναίκα του. 

Δείτε το τρέιλερ:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here