Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ο Βασίλης Τσιτσάνης έζησε στη Θεσσαλονίκη.
Για να καταφέρει να επιβιώσει, άνοιξε ένα ουζερί με τον κουνιάδο του στην οδό Παύλου Μελά, το οποίο ονόμασε «Ουζερί Τσιτσάνης».

Το μενού ήταν ανύπαρκτο. To μαγαζί σέρβιρε μόνο τυρί και ψητή σαρδέλα.
Οι πελάτες του Τσιτσάνη ήταν λαϊκός κόσμος και αντιστασιακοί, αλλά το επισκέπτονταν και μαυραγορίτες και δοσίλογοι, που είχαν λεφτά.
Ανάμεσά στους πελάτες ήταν και ο κουμπάρος του Ν. Μουσχουντής, αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης, που διαδραμάτισε ύποπτο ρόλο στην υπόθεση Πολκ.
Η κατοχή, ο τρόμος των Ναζί και ο διωγμός των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Εκεί γράφτηκαν τραγούδια όπως το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», το «Βάρκα Γιαλό», το «Λιτανεία του Μάγκα» και άλλα.
Τα τραγούδια που συνέθεσε ο Τσιτσάνης ηχογραφήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου.
H ιστορία εκείνης της περιόδου έγινε βιβλίο από τον Γ. Σκαμπαρδώνη και στη συνέχεια το βιβλίο έγινε ένα υπέροχο σενάριο ταινίας.
Η μεγάλη ελληνική παραγωγή του Μανούσου Μανουσάκη σε συμπαραγωγή με τον OTE TV, βγαίνει στους κινηματογράφους τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Δείτε το βίντεο της Μηχανής του χρόνου για την ιστορία του «Ουζερί Τσιτσάνης»: 

Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=SJ433F_SF-Q

1Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ρένα Βλαχοπούλου. Η γοητευτική Κερκυραία που την ερωτεύτηκε ο Σάχης της Περσίας. Της έκανε δώρο ένα πανάκριβο μενταγιόν, αλλά δεν ενέδωσε (βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here