Το καλοκαίρι στην Ελλάδα η αναγνωσιμότητα των βιβλίων ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος.
Γι’ αυτό τον λόγο θα δείτε στη συνέχεια ορισμένες προτάσεις για βιβλία που σίγουρα θα σας κρατήσουν καλή συντροφιά και η συναρπαστική πλοκή τους αποκλείεται να σας απογοητεύσει.
«Οκτώ μέρες στη Γιάλτα», Diana Preston
Τον τελευταίο χειμώνα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν συναντήθηκαν στη Γιάλτα. Έπειτα από οκτώ ημέρες διαπραγματεύσεων, καβγάδων και ολίγης εγκαρδιότητας, πήραν κομβικές αποφάσεις για το τελικό στάδιο του πολέμου. Σε αυτή τη συνάντηση αποφάσισαν την τύχη της κατακτημένης Γερμανίας, τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τις σφαίρες επιρροής στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Η ιστορικός Diana Preston στο συγκεκριμένο βιβλίο της αποτύπωσε µε γλαφυρό τρόπο το χρονικό αυτών των ημερών. Όσο η συγγραφέας περιγράφει συναρπαστικά παρασκήνια, πολιτικές ίντριγκες και διπλωματικούς ελιγμούς, ο αναγνώστης νομίζει ότι διαβάζει σενάριο από πολιτικό θρίλερ. Η μία αντιπροσωπεία κατασκόπευε την άλλη, ενώ η διαπραγμάτευση είχε να κάνει με την προσωπικότητα τριών κορυφαίων πολιτικών. Οι λεπτομέρειες που άντλησε η ιστορικός από την εξαντλητική έρευνα κάνουν το βιβλίο πολύτιμο ιστορικό οδηγό. Όχι για να διαβάσει κάποιος τα γεγονότα, αλλά για να τα κατανοήσει.
Εκεί αποφασίστηκε η μορφή του μεταπολεμικού κόσμου που επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. «Η Γιάλτα έκρυβε πολλά πίσω και πέρα από το ίδιο το γεγονός. Τα πρόσωπα που πήραν μέρος, η προϊστορία τους, οι ισορροπίες… όλα ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ως γεγονός… η Διάσκεψη της Γιάλτας είναι κάτι κομβικό και συμπυκνώνει αγωνίες, επιθυμίες, στόχους και σύνδρομα μιας ολόκληρης εποχής. Όλο αυτό το πλαίσιο αποδίδεται αριστοτεχνικά από την Preston, τόσο σε επίπεδο τεκμηρίων και έρευνας, όσο και αφήγησης» αναφέρει ο Ηλίας Μαγκλίνης στον πρόλογο.
«Το ξέφωτο», Τατιάνα Αβέρωφ
«Το ξέφωτο» της Τατιάνας Αβέρωφ είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, και συγκεκριμένα στα τέλη του 19ου αιώνα στο τουρκοκρατούμενο Μέτσοβο. Ακολουθούμε την πορεία δύο νέων. Η Ιφιγένεια είναι κόρη του τοπικού άρχοντα Κολάκη και ανιψιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Ο Τέγος, γιος αγωγιάτη, πάμφτωχος και κοινωνικά στιγματισμένος.
Με αφετηρία την κλειστή κοινωνία του Μετσόβου, τα δύο παιδιά προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους σε μια εποχή που τα πάντα είναι εναντίον τους. Μέσα από τα μάτια τους, τα συναισθήματα και τις περιπέτειές τους, ερχόμαστε σε πρωτοπρόσωπη επαφή με τις δεισιδαιμονίες, τις αναστολές, τις ταξικές διαφορές και τις πολιτικές συγκρούσεις που παρατηρούνταν στην Ήπειρο. Η αφήγηση ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ μυθοπλασίας, ηθογραφίας και ιστορικής ακρίβειας.
«Το ξέφωτο» αποτελεί μέρος της σειράς «Σύγχρονη Ελληνική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Πρόκειται για μία συλλογή κορυφαίων έργων της ελληνικής πεζογραφίας που το αναγνωστικό κοινό διαχρονικά έχει λατρέψει. Με νέα εξώφυλλα σύγχρονης αισθητικής αλλά και χαμηλότερη τιμή, τα βιβλία αυτά επανακυκλοφορούν για να ξανακερδίσουν τους παλιούς και να μυήσουν τους νέους, αλλά καιγια να δελεάσουν ακόμη και τους πιο διστακτικούς.
«Πότε διάβολος πότε άγγελος», Κώστας Ακρίβος
Ένας άντρας μεγαλώνει, ζει και πεθαίνει χωρίς ποτέ να μάθει ποιος ήταν ο πατέρας του – ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ένας άλλος θα περάσει όλη του τη ζωή αγαπώντας λάθος άνθρωπο για πατέρα. Μήτρος Αγραφιώτης το όνομά του. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στα αίματα και στις θυσίες της επανάστασης του ΄21. Τους ενώνει ο πόθος για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και κάτι βαθύτερο που ο ένας το αγνοεί και ο άλλος το αποσιωπά επίτηδες.
Το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου είναι το αποτέλεσμα της εντατικής έρευνας τριάμισι χρόνων για τον ήρωα του ’21.
Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο έργο, που δεν επαναλαμβάνει όσα γνωρίζουμε για τον Καραϊσκάκη, αλλά ξετυλίγει πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα του άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Αφορμή για τη συγγραφή στάθηκε η συγγενική σχέση του συγγραφέα με τον Μήτρο Αγραφιώτη.
Όταν ο Καραϊσκάκης πήρε τον Μήτρο στο πλευρό του, ήταν μόλις 18. Τον έκανε ταμία του, τον θεωρούσε άτομο απόλυτης εμπιστοσύνης, τον συμπεριέλαβε ακόμα και στη διαθήκη του.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον σπουδαίο αγωνιστή να συμπαθήσει τόσο τον 18χρονο Μήτρο ώστε να τον έχει συνέχεια στο πλευρό του;
Αυτό είναι ένα από τα πολλά μυστήρια που ξεδιαλύνονται στις σελίδες του βιβλίου…
«Μάνη», Πάτρικ Λη Φέρμορ
Καθετί στην Ελλάδα σε απορροφά και σε ανταμείβει. Δεν υπάρχει βράχος ή ρυάκι δίχως μια μάχη ή έναν μύθο, ένα θαύμα, μια δεισιδαιμονία · και τα λόγια και τα συμβάντα, σχεδόν όλα παράξενα ή αξιομνημόνευτα, πυκνώνουν γύρω από τη στράτα του ταξιδιώτη, σε κάθε του βήμα.
Ο Βρετανός λογοτέχνης Πάτρικ Λη Φέρμορ αγάπησε τη Μάνη περισσότερο και από τους Μανιάτες.
Όταν οι ντόπιοι έφευγαν από το χωριό τους για να επιβιώσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αυτός έχτισε το σπίτι του στην Καρδαμύλη και για τους συγχωριανούς του ήταν ο “κυρ Μιχάλης”.
Το ομότιτλο βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1958, αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον οδοιπορικό, με ξεναγό τον ίδιο.
Στις σελίδες του, ο “μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας”, ξεδιπλώνει με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο την ζωντανή σχέση που διατηρεί η Μάνη με το αρχαίο παρελθόν, την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων της και φυσικά όλες τις κρυμμένες ομορφιές της.
«Μην πεις λέξη», Patrick Radden Keefe
Θυμίζει μυθιστόρημα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ρεπορτάζ. Το βιβλίο του Patrick Radden Keefe είναι μία εκτενής, ακριβής και καθηλωτική αφήγηση των τραγικών γεγονότων του ’70 στην Ιρλανδία. Έχει κερδίσει επάξια το βραβείο Orwell στην κατηγορία των πολιτικών συγγραμμάτων.
Η ιστορία ξεκινά τον Δεκέμβριο του 1972, όταν ένα βράδυ μασκοφόροι εισβολείς άρπαξαν από το σπίτι της στο Μπέλφαστ την 38χρονη Τζιν Μακόνβιλ, μητέρα δέκα παιδιών.
Τα παιδιά της δεν την ξανάδαν ποτέ. Η απαγωγή της ήταν ένα από τα πλέον περιβόητα επεισόδια της άγριας διαμάχης που έμεινε στην ιστορία ως οι Ταραχές. Όλη η γειτονιά ήξερε ότι υπεύθυνος ήταν ο IRA, όμως κανείς δεν μιλούσε.
Μεταφερόμαστε στο 2003. Σε μια παραλία ξεθάβονται ανθρώπινα οστά. Όταν τα παιδιά της Μακόνβιλ άκουσαν πως στο φόρεμα ήταν γαντζωμένη μια μπλε παραμάνα, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για τη σορό της μητέρας τους.
Με τον ρυθμό ενός θρίλερ και με περίτεχνη αλλά καλοδουλεμένη δομή, η έρευνα σε βάθος του Patrick Radden Keefe αποκαλύπτει τον τρόμο, την απώλεια και τη σπαρακτική ματαιότητα ενός ανταρτοπόλεμου. Επίσης, καταδεικνύει πως οι συνέπειες είναι ακόμη εμφανείς. Ανοικτές πληγές που δεν βρήκαν έναν ικανό θεραπευτή και παραμένουν χαίνουσες.
Το βιβλίο «Μην πεις λέξη» παρουσιάζει έναν κόσμο πάθους, εκδίκησης και οδύνης. Από τα ακραία μέλη του IRA, όπως η Ντολόρες Πράις, η οποία από νεαρή ηλικία έβαζε βόμβες στο Λονδίνο, μέχρι τα βρόμικα κόλπα του Βρετανικού Στρατού.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ένας διαφορετικός χάρτης της Ευρώπης. Κάθε χώρα απεικονίζεται με το πιο εμβληματικό έργο τέχνης
- Γιατί βλέπουμε στον ύπνο μας ανθρώπους που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε. Η ερμηνεία των επιστημόνων για το υποσυνείδητο
- Μόργκαν Φρίμαν για Maestro: «Αυτή η σειρά είναι ένα αριστούργημα». Παπακαλιάτης: “Είναι τιμή μας”
- Γυναικοκτονία Αμπελόκηποι. “Με απατούσε με τον κολλητό μου”. Η γειτονιά τον πίεσε να ομολογήσει το έγκλημα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ