Η περιοχή ονομάστηκε “Κουντουριώτικα” και βρίσκεται στους Αμπελοκήπους. Υπήρξε προσφυγικός συνοικισμός πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, προς το Λυκαβηττό, αλλά σήμερα έχει αλλάξει εικόνα.
Η έκταση αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων το 1878 προκειμένου να δημιουργηθεί πάρκο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ακόμη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και όλη η έκταση ήταν αγρότοποι και λαχανόκηποι.
Η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον πρίγκιπα Νικόλαο, ένθερμο οπαδό του Παναθηναϊκού, προκειμένου να εξαιρεθεί από το σχέδιο του πάρκου, ώστε η ομάδα να αποκτήσει γήπεδο. Φυσικά η παρέμβαση πέτυχε.
Στη συνεχεία με άλλες παρεμβάσεις αφαιρέθηκαν και άλλα οικόπεδα για τη διάνοιξη της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη δημιουργία των Φυλακών Αβέρωφ και αργότερα, του Δικαστικού Μελάθρου, των τριών μεγάλων νοσοκομείων (Ελπίς, Άγιος Σάββας, Μαιευτήριο Έλενας Βενιζέλου), καθώς και άλλων μικρότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αεροφωτογραφία του 1939. Διακρίνεται η Λ.Αλεξάνδρας, το γήπεδο αριστερά και από πάνω τα προσφυγικά σε παράλληλη διάταξη. Εκτός από τη Λεωφόρο που έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί, κυριαρχούν ακόμα οι χωματόδρομοι…
Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν και οικόπεδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία όμως ανταλλάχθηκαν με το δημόσιο.
Το όνομά της συνοικίας δόθηκε αργότερα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παραχώρησε την υπόλοιπη αδόμητη έκταση στους πρόσφυγες από τη Μικρασία. Σήμερα στην θέση αυτή υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, σχολεία, πολυκατοικίες και πάρκινγκ.
Αρχική φωτογραφία: Παραπήγματα προσφύγων στον συνοικισμό Κουντουριώτου στην Αθήνα. Πηγή Γενικά Αρχεία του Κράτους
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: H σύγκρουση των φιλάθλων του Παναθηναϊκού με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο αθηναϊκός σύλλογος έδωσε τον πρώτο του αγώνα στη σημερινή ΑΣΟΕΕ

Ειδήσεις σήμερα:
- «Το Temu λειτουργεί ως βιτρίνα, συλλέγει προσωπικά δεδομένα». Η μήνυση με αποκαλυπτικά στοιχεία για το λογισμικό
- Τι ισχύει για το κινητό με τον νέο ΚΟΚ. 10 κρίσιμες οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι
- Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν. “Στόχοι” αναχαιτίστηκαν στην Τεχεράνη. Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Ισφαχάν
- Ο “δείκτης πίτσας” είχε προβλέψει την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν. Πού στηρίζεται η θεωρία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ