10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου. Μελ Γκίμπσον, Αλέφαντος, Τόλκιν και “φαινόμενο Γκρέτα”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου. Μελ Γκίμπσον, Αλέφαντος, Τόλκιν και “φαινόμενο Γκρέτα”

Σήμερα είναι της Οσίας Γενεβιέβης εκ Παρισίων (γιορτάζουν η Γενοβέφα και η Γενεβιέβη)

3 Ιανουαρίου 106 π.Χ.: Γεννήθηκε ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων

Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός που έγινε ύπατος το 63 π.Χ. και θεωρείτο ένας από τους επιφανέστερους άνδρες της αρχαίας Ρώμης. Τάχθηκε κατά του Μάρκου Αντώνιου και εκφώνησε δεκατέσσερις δριμείς λόγους εναντίον του, οι οποίοι ονομάστηκαν “Φιλιππικοί“, από τους λόγους του ρήτορα Δημοσθένη εναντίον του βασιλιά Φιλίππου Β’.

Αποκάλυψε τη συνωμοσία του Κατιλίνα και με τους λόγους του πέτυχε την καταδίκη των συνενόχων του. Άνδρες του Μάρκου Αντώνιου συνέλαβαν τον Κικέρωνα, του έκοψαν τα χέρια και το κεφάλι, ενώ η γυναίκα του Οκτάβιου, του τρύπησε τη γλώσσα.

Η άγρια δολοφονία του Κικέρωνα. Του έκοψαν τα χέρια και το κεφάλι, ενώ η γυναίκα του Οκτάβιου τρύπησε τη γλώσσα του

3 Ιανουαρίου 1521: Αφορίστηκε ο Μαρτίνος Λούθηρος

Ο αφορισμός του Γερμανού θεολόγου και μοναχού επισφραγίστηκε με την έκδοση διατάγματος του Πάπα Λέοντος Ι’, το οποίο είχε τον τίτλο Decet Romanum Pontificem. Αφορμή υπήρξε η άρνηση του Λούθηρου να ανακαλέσει τις “95 θέσεις” του, δηλαδή τα επιχειρήματα, με τα οποία καταδίκαζε τα συγχωροχάρτια και την απόλυτη εξουσία του Ποντίφικα και τα οποία θυροκόλλησε σε ναό της Βιτεμβέργης.

Επιπλέον, ο αυτοκράτορας, Κάρολος Ε’ κήρυξε τον Λούθηρο αιρετικό, φοβούμενος τη διάσπαση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι οπαδοί του διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα να ονομαστούν Διαμαρτυρόμενοι ή Προτεστάντες. Η θυροκόλληση των “95 θέσεων” αποτέλεσε την αφετηρία της “Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης” του 16ου αιώνα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία “απάντησε” με τη λεγόμενη “Αντιμεταρρύθμιση”

Διαβάστε περισσότερα για τον Μαρτίνο Λούθηρο κάνοντας κλικ στο παρακάτω link: 

Ο Μαρτίνος Λούθηρος καταγγέλλει ανοιχτά τα συγχωροχάρτια για τις αμαρτίες και τη διαφθορά της παπικής εκκλησίας. Η αίρεση που κατέληξε στην πιο αιματηρή θρησκευτική διαμάχη μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών

3 Ιανουαρίου 1892: Γεννήθηκε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου

Άγγλος φιλόλογος και συγγραφέας που έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τα έργα “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” και “Χόμπιτ“, που αργότερα μεταφέρθηκαν στη “μεγάλη οθόνη”. Λέγεται ότι αρχικά σκόπευε το “Χόμπιτ” να είναι μια ιστορία που θα διάβαζε στα παιδιά του πριν πέσουν για ύπνο.

Ο Τόλκιν έπεσε θύμα απαγωγής λίγους μήνες μετά τη γέννησή του. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στη μάχη του Σομ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αποκάλεσε τον Χίτλερ “κοκκινομούρη βλάκα” και τον Στάλιν “αιμοσταγή δολοφόνο“.

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο συγγραφέας του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Αποκάλεσε τον Χίτλερ, “βλάκα με κόκκινη μούρη” και αρνήθηκε στους Beatles να κάνουν ταινία το έργο του!

3 Ιανουαρίου 1911: Πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Έμεινε γνωστός ως “ο κοσμοκαλόγερος των ελληνικών γραμμάτων” και ο Μίλαν Κούντερα έγραψε ότι είναι ο σημαντικότερος Έλληνας πεζογράφος. Τα διηγήματά του τα δημοσίευαν εφημερίδες. Κανένα έργο του δεν εκδόθηκε σε βιβλίο όσο ήταν εν ζωή. “Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους κι εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας“, είχε γράψει σε ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα.

Ήταν βαθιά θρησκευόμενος και τακτικός ψάλτης στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι. Στην Αθήνα αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης και παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα, για να κερδίσει τα προς το ζην. Είχε γραφτεί στη Φιλοσοφική Σχολή, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο.

Διαβάστε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο για τα Χριστούγεννα που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πήγε να παραδώσει το διήγημά του σε εφημερίδα και τον πέρασαν για άπορο:

Τα Χριστούγεννα που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πήγε να παραδώσει το διήγημά του και τον πέρασαν για άπορο. Η αντίδραση του διευθυντή της εφημερίδας όταν κατάλαβε το λάθος

3 Ιανουαρίου 1929: Γεννήθηκε ο Σέρτζιο Λεόνε

Ιταλός σκηνοθέτης που θεμελίωσε το είδος του “σπαγγέτι γουέστερν“, έκανε διάσημο τον Κλιντ Ίστγουντ και άσκησε μεγάλη επίδραση στον παγκόσμιο κινηματογράφο. “Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος“, “Για μια χούφτα δολάρια” και “Κάποτε στη Δύση” φέρουν την υπογραφή του.

Στα γυρίσματα του “Καλού, Κακού και Άσχημου“, ο “άσχημος” Γουάλας παραλίγο να αποκεφαλιστεί. Ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και ξαπλωμένος στις σιδηροδρομικές γραμμές, το τρένο πέρασε σε απόσταση 15 εκατοστών από το κεφάλι του.

Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν “Ο Κολοσσός της Ρόδου“, για την οποία έλεγε ότι τη γύρισε, προκειμένου να βγάλει λεφτά για το μήνα του μέλιτος στην Ισπανία.

Σέρτζιο Λεόνε. Παραλίγο να αποκεφαλίσει τον “κακό”. Σκηνοθέτησε “τον καλό, τον κακό και τον άσχημο”, αναβίωσε το γουέστερν και έκανε διάσημο τον Κλιντ Ίστγουντ

3 Ιανουαρίου 1939: Γεννήθηκε ο Νίκος Αλέφαντος

“Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα”

Ποδοσφαιριστής και προπονητής που έγινε γνωστός μέσα από αθλητικές τηλεοπτικές εκπομπές για το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του, τον αυθορμητισμό και τις ατάκες του. Η πιο διάσημη από όλες είναι το “Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα“, την οποία είχε πει σε ένα δημοσιογράφο μετά από αγώνα της Προοδευτικής το 1999. “Τα πάντα όλα” ήταν επίσης μία από τις φράσεις του που έγιναν viral.

Προπόνησε περισσότερες από δέκα ομάδες και ο μέσος χρόνος παραμονής του στον πάγκο δεν ξεπερνούσε τον ενάμιση χρόνο. Λάτρευε τον Ολυμπιακό. Κάποτε είχε δηλώσει: “Με πολεμάνε γιατί είμαι ο πρώτος. Αγαπώ με πάθος τη δουλειά μου και όλοι με φοβούνται. Είμαι τίμιος και έχω κόντρα μου όλο το κατεστημένο“.

3 Ιανουαρίου 1951: Πέθανε ο Γεώργιος Δροσίνης

Ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, η οποία τασσόταν υπέρ της δημοτικής γλώσσας. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Μεσολογγίου και ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού “Εστία“, που αργότερα μετατράπηκε σε εφημερίδα.

Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1879 με ποιήματά του στο περιοδικό “Ραμπαγάς“, με το ψευδώνυμο “Αράχνη“. Η γυναίκα, για την οποία ο Δροσίνης έγραψε την “Ανθισμένη Αμυγδαλιά“, ήταν η 16χρονη ξαδέλφη του, Δροσίνα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Η γυναίκα για την οποία ο Δροσίνης έγραψε την “Ανθισμένη Αμυγδαλιά” ήταν η 16χρονη εξαδέλφη του. Το ποίημα τραγουδήθηκε από τους φαντάρους που ονειρεύονταν τις “χαρές” της ειρήνης

3 Ιανουαρίου 1956: Γεννήθηκε ο Μελ Γκίμπσον

Έχει διακριθεί σε ταινίες δράσης και περιπέτειας του ’80 και του ’90 και έχει κερδίσει δύο Όσκαρ για την ταινία “Braveheart” (1995). Το 1982, ενώ βρισκόταν στις Φιλιππίνες για τα γυρίσματα του “The Year of Living Dangerously“, μια ομάδα εξαγριωμένων μουσουλμάνων τον απείλησε ότι θα τον δολοφονήσει, επειδή πίστευαν ότι η ταινία είχε αντι-ισλαμικό σενάριο.

Κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και στρεβλώσεις στα “Τα Πάθη του Χριστού” (2004). “Ο Μελ που ήξερα, εξαφανίστηκε. Μισώ αυτό που έχει γίνει“, δήλωσε το Μάιο του 2023 ο αδερφός του Μελ Γκίμπσον, Ντόναλ, ο οποίος είχε πάρει μέρος στο “Braveheart“.

Διαβάστε παρακάτω για τα γυρίσματα και την υπόθεση της ταινίας “Apocalypto” (2006), τη σκηνοθεσία της οποίας ανέλαβε ο Γκίμπσον:

“Αpocalypto”, η ταινία όπου οι ηθοποιοί ήταν ιθαγενείς από το Μεξικό και μιλούσαν την πραγματική γλώσσα των Μάγια. Ο Μελ Γκίμπσον έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν ιθαγενή επειδή έτρεχε σαν “ζώο”

3 Ιανουαρίου 1962: Τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το ανακαινισμένο στάδιο “Νίκος Γκούμας” άνοιξε τις πύλες του στο κοινό με φιλικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί επικράτησαν της Ένωσης με σκορ 6-0, υπό την παρουσία περισσότερων από 40.000 θεατών. Ανάμεσα στους επισήμους βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς, Χουάν Κάρλος.

Το 2003, το “Νίκος Γκούμας” κατεδαφίστηκε με απόφαση του προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, καθώς είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 1999. Στην ίδια θέση ανεγέρθηκε το “Αγία Σοφία OPAP Arena“, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

1962. Η ΑΕΚ εγκαινίασε το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια με φιλικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Δείτε από drone το νέο γήπεδο

3 Ιανουαρίου 2003: Γεννήθηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Σουηδή ακτιβίστρια που έγινε η “φωνή” εκατομμυρίων νέων που ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται για το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι είναι μαριονέτα συμβούλων δημοσίων σχέσεων και ότι τα ταξίδια της δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Θα έπρεπε να είμαι στο σχολείο, στην άλλη άκρη του ωκεανού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν“, είχε πει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2019.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, στη Σύνοδο Κορυφής Youth4Climate στο Μιλάνο, επέκρινε τους παγκόσμιους ηγέτες λέγοντας: “Ακούμε μόνο “μπλα, μπλα, μπλα” για το κλίμα“. Προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης και ανακηρύχθηκε “Πρόσωπο της Χρονιάς” από το περιοδικό Time σε ηλικία 16 ετών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.