Πλαστά αποδείχθηκαν πέντε από τα ιστορικά “Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας” που θεωρούνταν τα παλαιότερα αντίγραφα της Βίβλου. Αποσύρθηκαν από το Μουσείο

Πλαστά αποδείχθηκαν πέντε από τα ιστορικά “Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας” που θεωρούνταν τα παλαιότερα αντίγραφα της Βίβλου. Αποσύρθηκαν από το Μουσείο
Πλαστά αποδείχθηκαν πέντε από τα δεκαέξι “Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας” που φιλοξενούνταν στο Μουσείο Παλαιάς Διαθήκης στην Ουάσινγκτον.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου έστειλαν τα πέντε χειρόγραφα για εργαστηριακούς ελέγχους στη Γερμανία όπου διαπιστώθηκε ότι “παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ασυμβίβαστα με την αρχαία προέλευσή τους”.

Tμήμα του δεύτερου αντιγράφου του βιβλίου του Ησαΐα που βρέθηκε Wikimediamtx Commons

Τα “χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας” είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια και αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας. Τα χειρόγραφα χρονολογούνται συνολικά από τα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα ως τα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα, αποδείχθηκε ότι η πλειοψηφία τους γράφηκε κατά το διάστημα μεταξύ του 1ου π.Χ. και 1ου μ.Χ. αιώνα. Είναι τα παλαιότερα αντίγραφα της Βίβλου που έχουν βρεθεί ποτέ και περιλαμβάνουν εδάφια της Εβραϊκής Βίβλου ή της Παλαιάς Διαθήκης.

“Ελπίζαμε ότι οι έλεγχοι θα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο το πόσο σημαντική είναι η επαλήθευση της αυθεντικότητας σπάνιων βιβλικών αντικειμένων” ανέφερε ο κύριος επιμελητής του μουσείου, Τζέφρυ Κλόχα.

Δεν είναι γνωστό πόσο πλήρωσε το μουσείο της Βίβλου για να αποκτήσει τα χειρόγραφα, αλλά εκτιμάται σε εκατομμύρια δολάρια.

Βρέθηκαν τυχαία από έναν βοσκό κρυμμένα σε σπηλιά στη Δυτική όχθη της Νεκράς Θάλασσας κατά τη δεκαετία του 1940.

Η ανακάλυψή τους προκάλεσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συλλεκτών αρχαιοτήτων, κάτι που οδήγησε σε μια ακμάζουσα αγορά πλαστογραφίας και απομιμήσεων.

Ο εμπειρογνώμονας των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, Κιπ Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Τρίνιτι, εξέφρασε αμφιβολίες για την αυθεντικότητα μερικών από τα κομμάτια το 2017. Μια ανάλυση υψηλής τεχνολογίας από επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Έρευνας στη Γερμανία φαίνεται επιβεβαίωσε τις υποψίες του.

Η σπηλιά Κουμράν που βρέθηκαν πολλά από τα χειρόγραφα Πηγή εικόνας Wikipedia 

Για τα υπόλοιπα κομμάτια των χειρογράφων δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους ακόμη, ενώ αυτά που αποσύρθηκαν αντικαταστάθηκαν με άλλα τρία. Ούτε για αυτά όμως, είναι πλέον σίγουροι.

Παρόλο που το μουσείο παρουσιάζει τη διαπίστωση των πλαστών ως τη δέσμευσή του για την αυθεντικότητα των εκθεμάτων του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ Τζόελ ανέφερε ότι το μουσείο δεν έπρεπε να τα εκθέσει πριν να βεβαιωθεί ότι είναι πραγματικά.

Τα περισσότερα από τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας», που συνολικά φτάνουν περίπου τα 100.000 κομμάτια φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: «Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας». Η τυχαία ανακάλυψη από έναν βοσκό. Τα πούλησε σε εξευτελιστική τιμή λόγω άγνοιας, ενώ οι «μεσολαβητές» πλούτισαν και οι επιστήμονες άρχισαν τις ανασκαφές

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu