10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Μαΐου. Ίαν Φλέμινγκ, Μάγια Αγγέλου, Παρισινή Κομμούνα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Μαΐου. Ίαν Φλέμινγκ, Μάγια Αγγέλου, Παρισινή Κομμούνα

Σήμερα γιορτάζουν οι Διοσκουρίδης και Διόσκορος.

28 Μαΐου 1871: Διαλύθηκε η Παρισινή Κομμούνα

«Η Κομμούνα, ήθελε να καταργήσει εκείνη την ταξική ιδιοκτησία, η οποία, την εργασία των πολλών τη μετέτρεπε σε πλούτο των λίγων», είχε αναφέρει ο Καρλ Μαξ.

Το 1871, μια μικρή περιοχή του Παρισιού, η οποία αποτελούταν κυρίως από εργάτες, είχε καταφέρει να αντισταθεί στην πρωσική κατοχή, μετά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο. Η κυβέρνηση της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας υπό τον Αντόλφ Τιερ φοβήθηκε ότι η εργατική τάξη θα προκαλούσε επεισόδια με τους Πρώσους.

Στις 26 Μαρτίου, η πόλη εξέλεξε νέο δημοτικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Λουί Ογκίστ Μπλανκί. Δύο μέρες αργότερα, η Παρισινή Κομμούνα ήταν γεγονός.

Αμέσως, έλαβε μέτρα υπέρ των εργατών. Μεταξύ άλλων, «πάγωσε» τις τιμές των ενοικίων την περίοδο του πολέμου, έκανε δημόσια την περιουσία της Εκκλησίας και επέβαλλε ανώτατο όριο στους μισθούς.

Η Κομμούνα διήρκησε μόλις εβδομήντα μία μέρες και έληξε με τη «Ματωμένη Βδομάδα» στις ανατολικές εργατικές συνοικίες του Παρισιού. Οι ανθρώπινες απώλειες από την επέλαση της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας εναντίον των πολιτών υπολογίζονται από 17.000 έως 30.000.

Πηγή: Wikipedia

28 Μαΐου 1908: Γεννήθηκε ο Ίαν Φλέμινγκ

«Πατέρας» του Τζέιμς Μποντ

Το 1939, με το ξέσπασε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος εντάχθηκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα, πήρε το αξίωμα του υποδιοικητή κι έπειτα του διοικητή.

Αφού τελείωσε ο πόλεμος, μετακόμισε στη Τζαμάικα, όπου άρχισε να γράφει μυθιστορήματα με κατασκόπους. Η εμπειρία του στις επικίνδυνες μυστικές αποστολές ήταν ιδανική πηγή έμπνευσης. Το πρώτο του έργο ήταν το «Casino Royale», με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρχαιολόγο Πέτρο Κουνούκλα, που έχει ερευνήσει τα βρετανικά αρχεία, ο Φλέμινγκ μπορεί να εμπνεύστηκε τον ήρωα από έναν σαμποτέρ της γέφυρας του Ασωπού, το καλοκαίρι του 1943.

Ο σαμποτέρ που ενέπνευσε τον Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ έδρασε και στην Ελλάδα; Η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού

28 Μαΐου 1924: Πέθανε ο Ιωάννης Πολέμης

Υπήρξε ποιητής της «γενιάς του 1880», στην οποία ανήκαν οι Κωστής Παλαμάς και Γεώργιος Δροσίνης. Τάχθηκε υπέρ της δημοτικής γλώσσας. Πολλά έργα του μελοποιήθηκαν ενώ το 1918 κέρδισε το «Αριστείο των Γραμμάτων».

Ο Ιωάννης Πολέμης. Πηγή: Wikipedia

28 Μαΐου 1925: Γεννήθηκε η Μάρθα Βίκερς

Αμερικανίδα ηθοποιός που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στην ταινία «Πάθος και αίμα», με πρωταγωνιστές τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τη Λορίν Μπακόλ. Υποδύθηκε την κακομαθημένη αδερφή της Μπακόλ και απέσπασε θετικές κριτικές για τον ρόλο της. Συμμετείχε και σε άλλες ταινίες κατά βάση όμως σε δεύτερους ρόλους.

Η Μάρθα Βίκερς. Πηγή: Wikipedia

28 Μαΐου 1952: Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που έδινε πλήρη εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες

Μετά από αγώνες δεκαετιών, το διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου 1930 όριζε ότι οι εγγράμματες Ελληνίδες άνω των 30 έχουν δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Στις 28 Μαΐου 1952, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα όχι μόνο του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι. Ωστόσο, στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου δεν μπορούσαν να συμμετέχουν, γιατί δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Το 1953, στις επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η δικαίωση των Ελληνίδων, καθώς εξελέγη βουλευτής η Ελένη Σκούρα με το πολιτικό κόμμα «Ελληνικός Συναγερμός». Υποψηφιότητα είχε βάλει και η Βιργινία Ζάννα από το «Κόμμα Φιλελευθέρων», ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεχθεί.

“Ψήφο στη γυναίκα” διακήρυττε η Εφημερίδα των Κυριών το 1887. Σχεδόν μισό αιώνα μετά οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά

28 Μαΐου 1968: Γεννήθηκε η Κάιλι Μινόγκ

Το 1986, η ηθοποιός υπέγραψε συμβόλαιο για να υποδυθεί το αγοροκόριτσο στο «Neighbors». Η καριέρα της απογειώθηκε τυχαία, όταν τραγούδησε με τους συναδέλφους της από τη σειρά, σε μια φιλανθρωπική συναυλία. Η φωνή της προκάλεσε το ενδιαφέρον ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας και την επόμενη χρονιά υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία.

Εκείνο όμως που την έκανε πραγματικά διάσημη και την καθιέρωσε ως σύμβολο του σεξ, ήταν το περίφημο χρυσό σορτσάκι που φορούσε στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Spinning around».

Ποιο είναι το κορίτσι της φωτογραφίας που ξεκίνησε την καριέρα του ενσαρκώνοντας ένα αγοροκόριτσο σε σαπουνόπερα και κατέληξε να γίνει τραγουδίστρια και σύμβολο του σεξ;

28 Μαΐου 1974: Πέθανε ο Μιχάλης Τόμπρος

Υπήρξε γλύπτης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών. Στην Κατοχή, του απέδωσαν κατηγορίες για ανάμειξη με το «Κουαντρίβιο», το προπαγανδιστικό περιοδικό των Ιταλών στην Ελλάδα. Το 1944, αρνήθηκε να καταθέσει την παραίτηση του από τη θέση του στην Καλών Τέχνων παρά τις πιέσεις εαμιτών καλλιτεχνών. Ο Θανάσης Απάρτης και ο Μέμος Μακρής ζήτησαν να διαγραφεί από το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο. Τελικά, ο Τόμπρος αθωώθηκε.

28 Μαΐου 2003: Πέθανε ο Ίλια Πριγκόζιν

Ο σπουδαίος φυσικοχημικός γεννήθηκε στη Ρωσία λίγους μήνες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αργότερα, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Βέλγιο.

Η έρευνά του για τη θερμοδυναμική υπήρξε σημαντική για το χώρο των θετικών επιστημών. Το 1977, κέρδισε το Νόμπελ Χημείας για τη μελέτη του στη θερμοδυναμική εκτός ισορροπίας.

28 Μαΐου 2013: Πέθανε ο Φώτης Πολυμέρης

«Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα, άστα ν’ ανεμίζουνε στην τρελή νοτιά»

Ήταν ο τραγουδιστής που έμελλε να τραγουδήσει πρώτος το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου», το οποίο γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και ηχογραφήθηκε το 1951. Το ερμήνευσε για τις ανάγκες της ταινίας «Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν», καθώς ντούμπλαρε τον πρωταγωνιστή Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ο Φώτης Πολυμέρης ηχογράφησε πάνω από 200 τραγούδια ενώ έκανε συνεργασία με καλλιτέχνες όπως ο Τσιτσάνης, ο Μητσάκης και ο Βαμβακάρης.

Το ερωτικό ραντεβού του Αλέκου Σακελλάριου στο οποίο έγραψε το θρυλικό τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Γιατί οι στίχοι έμειναν για 20 χρόνια στα αζήτητα

28 Μαΐου 2014: Πέθανε η Μάγια Αγγέλου

Ποιήτρια, τραγουδίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το 1951, η Μαργκερίτ Τζόνσον, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έκανε δύο δουλειές για να μπορέσει να μεγαλώσει τον γιο της. Η λευκή Λουίζ Κοξ της πρότεινε να εργαστεί στο δισκοπωλείο της. Η Τζόνσον αν και ήταν διστακτική, δέχτηκε.

Λίγους μήνες μετά την πρόσληψή της, ο ναύτης Θωμάς Αγγέλου επισκέφτηκε το μαγαζί. Η γνώση του γύρω από τη μαύρη μουσική ήταν τόσο εντυπωσιακή, που σκέφτηκε μήπως ήταν μιγάς και όχι λευκός. Ξεκίνησε η κουβέντα, που κατέληξε σε έρωτα και γάμο.

Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από το συγγενικό της περιβάλλον, τον παντρεύτηκε. Ο γάμος κράτησε ένα χρόνο και βρήκε δουλειά ως τραγουδίστρια με το καλλιτεχνικό όνομα Μάγια Αγγέλου.

Η θρυλική Αφροαμερικανή ποιήτρια Μάγια Αγγέλου. Παντρεύτηκε έναν άθεο “γιατί δεν ήταν ένας λευκός, αλλά Έλληνας μετανάστης”. Λευκοί και μαύροι τους γύρισαν την πλάτη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.