Πώς κατάφερναν να επικοινωνήσουν οι Νεάντερταλ στη Λίθινη Εποχή. Οι ομοιότητες με τους σύγχρονους ανθρώπους

Πώς κατάφερναν να επικοινωνήσουν οι Νεάντερταλ  στη Λίθινη Εποχή. Οι ομοιότητες με τους σύγχρονους ανθρώπους

Η Λίθινη εποχή αναφέρεται σε μια εποχή στο μακρινό παρελθόν. Ξεκίνησε πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια και διήρκεσε μέχρι πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Ονομάζεται Λίθινη Εποχή γιατί εκείνη την εποχή οι μακρινοί μας πρόγονοι κατασκεύαζαν τα εργαλεία τους από πέτρες. Άνθρωποι σαν εμάς – το είδος Homo sapiens – εμφανίστηκαν πολύ μετά την έναρξη της Λίθινης Εποχής, μόλις πριν από περίπου 200.000 χρόνια.

Η Λίθινη Εποχή ξεκίνησε όταν πολλά είδη πιθήκων άρχισαν να κατασκευάζουν απλά εργαλεία θρυμματίζοντας αιχμηρά κομμάτια πέτρας από μεγαλύτερα κομμάτια βράχου. Αυτοί οι πίθηκοι στέκονταν εν μέρει όρθιοι όταν περπατούσαν και αυτό σήμαινε ότι τα χέρια τους ήταν ελεύθερα να κάνουν πράγματα, όπως να φτιάχνουν εργαλεία. Αυτοί οι πρώτοι όρθιοι πίθηκοι είχαν μικρό εγκέφαλο, όχι πολύ διαφορετικό από τον εγκέφαλο ενός χιμπατζή και δεν μιλούσαν.

Άλλοι πίθηκοι που περπατούσαν όρθιοι ήρθαν αργότερα στη Λίθινη Εποχή. Τους έχουν δοθεί ονόματα όπως Homo habilis (πρακτικός άνθρωπος) ή Homo erectus (όρθιος άνθρωπος). Αυτά τα είδη ζούσαν στην Αφρική πριν από περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν ακόμα υπάρξουν άνθρωποι σαν εμάς. Είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους πρώτους όρθιους πιθήκους, αλλά ο εγκέφαλός τους ήταν ακόμα μικρότερος από τον δικό μας. Δεν ήταν τόσο έξυπνοι όσο εμείς και δεν μιλούσαν, παρόλο που θα έβγαζαν ήχους.

Πριν από περίπου 400.000 χρόνια, τρία είδη που είχαν πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους προηγούμενους όρθιους πιθήκους ζούσαν όλα περίπου την ίδια εποχή. Αυτοί ονομάζονταν Νεάντερταλ, Ντενίσοβαν και μια πρώιμη μορφή του είδους Homo sapiens – οι πρόγονοί μας.

Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν ζούσαν έξω από την Αφρική στο μέρος του κόσμου γνωστό ως Ευρασία, που περιλαμβάνει την Ευρώπη. Λίγα είναι γνωστά για τους Ντενίσοβαν, αλλά πριν από περίπου 100.000 χρόνια οι Νεάντερταλ είχαν ξύλινα δόρατα και μερικά απλά εργαλεία φτιαγμένα από οστά ζώων όπως τα ελάφια εκτός από τα εργαλεία τους από πέτρα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι λόγω του μεγάλου εγκεφάλου τους και της ικανότητάς τους να κατασκευάζουν εργαλεία εκτός από αυτά από πέτρα, οι Νεάντερταλ μπορούσαν να μιλήσουν. Αλλά αυτό είναι απλώς μια εικασία. Ο τελευταίος από τους Νεάντερταλ πέθανε πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Άνθρωποι σαν κι εμάς

Οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν στην Αφρική. Πριν από περίπου 200.000 χρόνια, οι πρωτόγονοι Homo sapiens είχαν εξελιχθεί σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε σύγχρονους ανθρώπους. Αυτοί οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν τόσο έξυπνοι όσο είμαστε σήμερα και μπορούσαν να μιλούν χρησιμοποιώντας γλώσσα όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα. «Homo sapiens» σημαίνει «σοφοί άνθρωποι».

Αργότερα στη Λίθινη Εποχή, περίπου 60.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι ταξίδεψαν έξω από την Αφρική και τελικά εξαπλώθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.

Νωρίς, ακόμη και οι πρόγονοί μας των Homo sapiens κατασκεύαζαν εργαλεία μόνο από πέτρες, αλλά έχοντας την ικανότητα να μιλάνε, πιθανότατα χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα τους για να διδάξουν ο ένας τον άλλον.

Καθώς περνούσε ο καιρός, έμαθαν να κατασκευάζουν πολλά διαφορετικά είδη εργαλείων από πέτρες, ξύλο, κόκαλα και δέρμα. Είχαν ρούχα, παπούτσια και έφτιαχναν καταφύγια και κυνηγούσαν μαζί για φαγητό. Πριν από 40.000 χρόνια, και πιθανώς και νωρίτερα, οι σύγχρονοι άνθρωποι σχεδίαζαν εικόνες στους τοίχους των σπηλαίων.

Θα υπήρχαν πολύ λιγότερες διαφορετικές γλώσσες στη Λίθινη Εποχή από ό,τι σήμερα. Αλλά οι γλώσσες που υπήρχαν θα ήταν ακριβώς όπως οι σύγχρονες γλώσσες μας. Οι άνθρωποι θα μιλούσαν σε προτάσεις με ουσιαστικά και ρήματα, παρόλο που οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν θα ήταν διαφορετικές, όπως, ας πούμε, οι ιαπωνικές λέξεις είναι διαφορετικές από τις αγγλικές λέξεις ή τις γαλλικές λέξεις.

Διαφορετικές γλώσσες

Οι γλώσσες θα ήταν διαφορετικές μεταξύ των φυλών. Οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονταν να μιλήσουν με κάποιον από άλλη φυλή, όπως όταν πηγαίνουμε διακοπές σε άλλη χώρα, μερικές φορές δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τη γλώσσα.

Οι γλώσσες θα είχαν λιγότερες λέξεις από ό,τι έχουμε σήμερα γιατί δεν χρειάζονταν λέξεις για πράγματα όπως τηλεοράσεις, αυτοκίνητα ή υπολογιστές. Αλλά όπως εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι πριν από 200.000 χρόνια θα είχαν μετρήσει πράγματα. Θα είχαν λέξεις για «μητέρα» και «πατέρας» ή «αδελφή» και «αδελφός». Θα είχαν ονόματα για ζώα και φυτά, θα μπορούσαν να κάνουν σχέδια, να πουν «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» και θα είχαν ονόματα ο ένας για τον άλλον.

Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι πιθανότατα μιλούσαν για πολλά από τα ίδια πράγματα για τα οποία μιλάμε: τι να φάνε, ποιοι ήταν οι φίλοι τους. Οι γονείς θα μιλούσαν για τα παιδιά τους και τα παιδιά θα έπαιζαν μεταξύ τους, πιθανότατα μιλώντας όλη την ώρα όπως τα παιδιά σήμερα. Θα είχαν επίσης τραγουδήσει τραγούδια ο ένας στον άλλον.

Μπορεί να ήταν άνθρωποι της λίθινης εποχής, αλλά ήταν σύγχρονοι όταν επρόκειτο να μιλήσουν.

Πηγή: The Conversation

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.