10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου. Ίμια, “Anonymous”, Φίλιπ Γκλας και ο αυτόχειρας σεφ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου. Ίμια, “Anonymous”, Φίλιπ Γκλας και ο αυτόχειρας σεφ

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα, Κύρος, Κύρης

31 Ιανουαρίου 1606: Εκτελέστηκαν οι “συνωμότες της πυρίτιδας”

V for Vendetta

Έτσι έμεινε γνωστή μία ομάδα φανατικών καθολικών, η οποία αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον προτεστάντη βασιλιά της Αγγλίας, Ιάκωβο Α’. Σκόπευαν να ανατινάξουν με βαρέλια πυρίτιδας το κτήριο του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, στις 5 Νοεμβρίου του 1605.

Ωστόσο, το σχέδιο μαθεύτηκε και οι συνωμότες καταδικάστηκαν σε θάνατο με απαγχονισμό και διαμελισμό. Ο βασικός οργανωτής της “Συνωμοσίας της πυρίτιδας” ήταν ο Άγγλος στρατιωτικός, Γκάι Φοκς. Σε ανάμνηση της αποτυχημένης απόπειρας, διοργανώνονται κάθε 5η Νοεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία λαϊκές γιορτές με την ονομασία “Νύχτα του Γκάι Φοκς“.

Ο λαϊκός στίχος λέει:

Remember, Remember!

The Fifth of November,

The Gunpowder Treason and Plot;

I know of no reason

Why the Gunpowder Treason

Should ever be forgot!

Η ζωή του αληθινού Anonymous, που πολέμησε την εξουσία, βασανίστηκε και διαμελίστηκε. Προσπάθησε να ανατινάξει τον βασιλιά, τους βουλευτές και την αριστοκρατία της Αγγλίας

31 Ιανουαρίου 1797: Γεννήθηκε ο Φραντς Σούμπερτ

Αυστριακός συνθέτης, ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς. Συνέθεσε περισσότερα από 600 λίντερ, έργα μουσικής δωματίου, σονάτες, συμφωνίες, και όπερες. “Ο βασιλιάς των ξωτικών” σε ποίηση Γκαίτε και η “Μαργαρίτα με τη ρόκα” περιλαμβάνονται ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του.

Από μικρή ηλικία ο Σούμπερτ έμαθε να παίζει διάφορα μουσικά όργανα και ξεκίνησε να συνθέτει σε ηλικία 13 ετών. Για ένα διάστημα, εργάστηκε ως δάσκαλος στο σχολείο του πατέρα του, έπασχε από σύφιλη και πέθανε στα 31 του χρόνια από τυφοειδή πυρετό.

31 Ιανουαρίου 1828: Πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης

Φαναριώτης στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Ήταν γιος του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, Κωνσταντίνου Υψηλάντη και αδερφός του αγωνιστή και συντρόφου της Μαντώς Μαυρογένους, Δημήτρη Υψηλάντη.

Εντάχθηκε στο ρωσικό στρατό, πήρε μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους και έχασε το δεξί του χέρι στη Μάχη της Δρέσδης, τον Αύγουστο του 1813. Το Φεβρουάριο του 1821, αφού πέρασε τον ποταμό Προύθο, ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας και κυκλοφόρησε την προκήρυξηΜάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος“.

Συγκρότησε τον Ιερό Λόχο και ήταν επικεφαλής της Μάχης του Δραγατσανίου, όπου οι Έλληνες ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς (Ιούνιος 1821). Κατέφυγε στα αυστριακά εδάφη, όπου οι αρχές τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Απελευθερώθηκε το Νοέμβριο του 1827, όμως η υγεία του είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα και πέθανε δύο μήνες αργότερα στη Βιέννη.

Διαβάστε παρακάτω για το αρχικό πλάνο της Φιλικής Εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο η Ελληνική Επανάσταση θα ξεκινούσε το 1820:

Γιατί η Ελληνική Επανάσταση δεν ξεκίνησε το 1820, όπως προέβλεπε το πλάνο των Φιλικών. Το σχέδιο για σύλληψη του Σουλτάνου και πυρπόληση της Κωνσταντινούπολης

31 Ιανουαρίου 1937: Γεννήθηκε ο Φίλιπ Γκλας

Ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και πιανίστες του 20ού αιώνα. Έγραψε μουσική για ταινίες, όπως το “Τρούμαν Σόου” με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ, “Οι Ώρες” με τις Νικόλ Κίντμαν και Μέριλ Στριπ και το “Kundun” του Μάρτιν Σκορσέζε. Για ένα διάστημα, δούλεψε ως υδραυλικός και ταξιτζής.

Από μικρός ο Γκλας ήρθε σε επαφή με τη μουσική, ακούγοντας τους απούλητους δίσκους που έφερνε ο πατέρας του στο σπίτι. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για τις συνθέσεις του και σύμφωνα με τους μουσικοκριτικούς, κατάφερε να δείξει ότι οι πατροπαράδοτες αρμονίες και μελωδίες μπορoύν να προσεγγιστούν με καινοτόμους τρόπους.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αμερικανό συνθέτη, Φίλιπ Γκλας στο ακόλουθο άρθρο:

Φίλιπ Γκλας. Ο συνθέτης που έγραψε τη μουσική για ταινίες όπως το “Τρούμαν Σόου” και “Οι Ώρες”, δούλευε σαν υδραυλικός και άλλαξε την αμερικανική κλασική μουσική

31 Ιανουαρίου 1949: Η διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ήταν 24 ετών, όταν αποφάσισε να μιλήσει για το είδος του ρεμπέτικου τραγουδιού στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν“. Εκείνη την περίοδο, το ρεμπέτικο γινόταν όλο και πιο δημοφιλές στα λαϊκά στρώματα, αλλά η εξουσία το “καταδίωκε” και οι διανοούμενοι το περιφρονούσαν.

Στην ομιλία του, ο Χατζιδάκις χαρακτήρισε το ρεμπέτικο “γνήσια και μοναδικά ελληνικό” και αντέκρουσε τα επιχειρήματα των επικριτών του. Παρουσίασε, επίσης, τον Μάρκο Bαμβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου ως “δύο από τους πιο γνήσιους και πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής“.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τη διάλεξη του μουσικοσυνθέτη:

Λοιπόν δεν νομίζω, πως ο σνομπισμός αυτός γύρω από το ρεμπέτικο τραγούδι είναι δυνατό να μας σταθεί εμπόδιο, για να κοιτάξουμε προσεκτικά την αξία του και ν’ αγαπήσουμε την αλήθεια και τη δύναμη που περιέχει. Αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχoμε νομίζω σήμερα τίποτ’ άλλο, για να ισχυριστούμε το ίδιο […]

Κι ερχόμαστε σε μια από τις πιο βασικές κατηγορίες που προβάλλουν “οι υγιείς ηθικολόγοι” για το ρεμπέτικο. “Είναι αρρωστημένο” λεν μ’ αυστηρότητα, “ενώ το δημοτικό τραγούδι, γεμάτο υγεία και λεβεντιά” και κινούν το κεφάλι με σημασία, ενώ είμαι βέβαιος πως το δημοτικό μας τραγούδι τους είναι το ίδιο οχληρό όπως και το ρεμπέτικο, με τη διαφορά πως δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι δεν τους αρέσει. Είναι σαν να βγουν και να πουν ότι δεν τους αρέσει ο Σαίξπηρ -για παράδειγμα- ή κάτι παρόμοιο. Ανέχονται το δημοτικό όχι όμως και το ρεμπέτικο“.

Διαβάστε παρακάτω για τα ρεμπέτικα που κατέγραψαν τον πόνο για τη φυματίωση:

“Μανούλα βήχω και πονώ και σπαρταρώ σαν ψάρι”. Τα ρεμπέτικα που κατέγραψαν τον πόνο για το χτικιό και το σαράκι. Πως η φυματίωση έγινε η πιο πολυτραγουδισμένη ασθένεια

31 Ιανουαρίου 1979: Δολοφονήθηκε ο βασανιστής Πέτρος Μπάμπαλης

Ανώτερος αξιωματικός του σώματος της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος καταδικάστηκε για βασανισμούς πολιτών την περίοδο της Χούντας (1967-1974). Η τρομοκρατική οργάνωση “Ιούνης ’78” τον δολοφόνησε, αφού του έστησε ενέδρα έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη της Νέας Σμύρνης.

Οι δολοφόνοι έριξαν οκτώ σφαίρες, οι οποίες βρήκαν τον Μπάμπαλη στο κεφάλι και το στήθος. Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι οι πυροβολισμοί έγιναν πισώπλατα. Δίπλα στο πτώμα βρέθηκε μια δακτυλογραφημένη προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία αναλάμβανε την ευθύνη για το έγκλημα.

31 Ιανουαρίου 1982: Γεννήθηκε η Έλενα Παπαρίζου

Τραγουδίστρια της ποπ, μία από τις δημοφιλέστερες των τελευταίων ετών. Γεννήθηκε στη Σουηδία και ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του συγκροτήματος Antique. Το 2001, πήρε μέρος με τους Antique στη Eurovision. Ερμήνευσε το κομμάτι “(I Would) Die For You” και η μπάντα κέρδισε την τρίτη θέση.

Το 2005, εκπροσώπησε ξανά την Ελλάδα στη Eurovision, με το τραγούδι “Number One” και κατέκτησε την πρώτη θέση, που είναι και η μοναδική νίκη της χώρας μέχρι σήμερα στο διαγωνισμό. “Μάμπο“, “Ζιγκολό“, “Η καρδιά σου πέτρα“, “Υπάρχει Λόγος” και “Αναπάντητες κλήσεις” είναι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες της.

31 Ιανουαρίου 1996: Το τέλος της κρίσης των Ιμίων

“Ο πόλεμος των σημαιών”

Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης, με αφορμή την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου Φιγκέν Αγκάτ στις ακατοίκητες βραχονησίδες Ίμια ανατολικά της Καλύμνου, τα Χριστούγεννα του 1995.

Η τουρκική πλευρά αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια ρυμούλκησης, με το πρόσχημα ότι τα νησιά ήταν τούρκικα και επομένως, απαγορευόταν να επέμβει η Ελλάδα. Οι δύο χώρες μετέφεραν ναυτικές δυνάμεις γύρω από τα Ίμια και ξεκίνησε ο λεγόμενος “πόλεμος των σημαιών“.

Η ένταση εκτονώθηκε με παρέμβαση των Αμερικανών, οι οποίοι πρόσταξαν: “No ships, no troops, no flags“. Κατά τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε στη θάλασσα. Ήταν ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για το παρασκήνιο και τους πρωταγωνιστές της κρίσης στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996:

Ίμια. Ο πόλεμος των σημαιών και οι χειρισμοί στην κρίση του 1996. Νέα εκπομπή

31 Ιανουαρίου 2011: Πέθανε η Καίτη Λαμπροπούλου

Ηθοποιός με συμμετοχές σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, όπως “Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας“, “Μανταλένα” και “Ένα βότσαλο στη λίμνη“. Ήταν φίλη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και λέγεται ότι της έδωσαν το παρατσούκλι “ζαχαρομπακλαβάς“.

Το 1942, έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν“. Συνεργάστηκε με θιάσους, όπως του Βασίλη Λογοθετίδη, της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν. Ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γεώργιο Ρούσσο.

31 Ιανουαρίου 2016: Αυτοκτόνησε ο Μπενουά Βιολιέ

Γαλλοελβετός σεφ, ένας από τους κορυφαίους του κόσμου. Ήταν ιδιοκτήτης του 3 αστεριών Μισελέν “Restaurant de l’Hôtel de Ville Crissier” στην Ελβετία. Έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 44 ετών. Το πτώμα του Βιολιέ βρέθηκε στο σπίτι του και η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι αυτοπυροβολήθηκε.

Όσο για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν μπορούσε να αντέξει τις πιέσεις της υψηλής γαστρονομίας. Γράφτηκε, επίσης, ότι ήταν αναμεμιγμένος σε απάτη με ακριβά κρασιά.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.