Πώς βρέθηκε ο Πύργος ενός Νορμανδού μέσα στην ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων και τι σχέση έχει με το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς;

Πώς βρέθηκε ο Πύργος ενός Νορμανδού μέσα στην ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων και τι σχέση έχει με το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς;
Οι Νορμανδοί είναι Σκανδιναβικός λαός και προέρχονται από τους Βίκινγκς. Εμφανίστηκαν τον 10 αιώνα μ.Χ. και εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, όταν ο Ρόλλο, ιδρυτής της Νορμανδικής δυναστείας, κατέκτησε εδάφη των Φράγκων και ίδρυσε το δουκάτο της Νορμανδίας.

Υιοθέτησαν τη Γαλλική γλώσσα, ασπάστηκαν το χριστιανισμό και σύντομα ξεκίνησαν τις επιδρομές στη Νότια Ιταλία. Μετά τις νίκες τους έναντι των Σαρακηνών, ίδρυσαν τελικά δικό τους κράτος στη Σικελία με έδρα το Παλέρμο.

Το 1080 ο γιος του Νορμανδού αρχηγού Ροβέρτου Γυισκάρδου,  που είχε κατακτήσει τη νότια Ιταλία και Σικελία, Βοημούνδος Α΄, ξεκίνησε επιδρομή εναντίον του Βυζαντίου και του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού.

Στο κέντρο της ακρόπολης του Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων βρίσκεται ο κυκλικός πύργος της φωτογραφίας που αποκαλείται και Πύργος του Βοημούνδου. Θαυμάσια αποτύπωση με τον φακό του Μενέλαου Συκοβέλη.

Ο Βοημούνδος πολιόρκησε τα Ιωάννινα έχοντας ως ορμητήριο την Καστοριά

Κινήθηκε κατά μήκος της δυτικής παράκτιας ζώνης, από την Χειμάρρα προς τον ποταμό Αχέροντα, έχοντας στο πλευρό του μερικούς Βυζαντινούς στρατιώτες και τοπικούς άρχοντες. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι είχε ως οδηγούς και κάποιους βλαχόφωνους νομάδες.

Το 1082 κατέλαβε την πόλη των Ιωαννίνων, ενώ οι στρατιώτες του στρατοπέδευσαν σε παρακείμενη περιοχή έξω από τα τείχη του κάστρου.

Ο Βοημούνδος έμενε μέσα στο κάστρο, όπου στο κέντρο της ακρόπολης έχτισε έναν πύργο, γνωστός σήμερα ως πύργος του Βοημούνδου.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ιωαννίνων από τους Νορμανδούς, επισκεύαστηκαν τα τείχη και οχυρώθηκε και η δεύτερη ακρόπολη. Πλέον έχοντας ως ορμητήριο τα Γιάννενα οι Νορμανδοί επιχειρούσαν ληστρικές επιδρομές και λεηλασίες στην ύπαιθρο.

Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός εμφανίστηκε με ισχυρό στράτευμα την άνοιξη στα Ιωάννινα αποφασισμένος να απελευθερώσει την πόλη. Επειδή οι Νορμανδοί υπερείχαν αριθμητικά σε σχέση με τους Βυζαντινούς και διέθεταν ένα ισχυρότερο ιππικό σώμα, ο Αλέξιος Α΄ προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας τα πολεμικά του τεχνάσματα.

Το Φισκάρδο είναι χωριό στη βόρεια Κεφαλονιά, στο πλησιέστερο σημείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Ανήκει στο Δήμο Ερίσου και κατά την απογραφή του 2001 είχε 205 κατοίκους. Πήρε το όνομά του από τον Νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυισκάρδο, που το 1085 πολιόρκησε την περιοχή.

Τελικά, οι Νορμανδοί κατάφεραν να ξεφύγουν από τις ενέδρες και τα τεχνάσματα των Βυζαντινών με αποτέλεσμα ο Αλέξιος να διατάξει την υποχώρηση των Βυζαντινών στρατευμάτων.

Ο Αλέξιος πήρε πίσω την Καστοριά από τους Νορμανδούς και τον χειμώνα του 1083 ο  Βοημούνδος αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιταλία καθώς αρρώστησε.

Η Ήπειρος έμεινε υπό την κυριαρχία τω Νορμανδών για τα επόμενα 26 χρόνια, ώσπου το 1108 ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός την απελευθέρωσε.  Το 1085 ο Ροβέρτος  Γυισκάρδος επέστρεψε για να ανακαταλάβει τα εδάφη που είχε απωλέσει ο γιος του Βοημόνδος Α΄, καταλαμβάνοντας την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά. Ο Νορμανδός κατακτητής πέθανε τελικά μέσα στο πλοίο του στις 17 Ιουνίου του 1085 όταν ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πανόρμου, αφήνοντας ως ανάμνηση το όνομά του, που από τότε ονομάζεται Φισκάρδο (παραφθορά Γυϊσκάρδος–Πισκάρδο-Φισκάρδο).

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το νέο εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα που δημιουργήθηκε μέσα στο Ιτς Καλέ. Παρουσιάζει τα μυστικά της Ηπειρώτικης τέχνης με μοναδικά κοσμήματα, ασημικά σπιτιού, προσωπικά είδη, όπλα και πολεμικές εξάρτυσεις

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu