10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου. Σάκης Μπουλάς, Ινσουλίνη, σήμα της ειρήνης

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου. Σάκης Μπουλάς, Ινσουλίνη, σήμα της ειρήνης

21 Φεβρουαρίου 1848: Δημοσιεύτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Από τα τέλη του 1847 έως τις αρχές του 1848, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς συνέγραψαν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», έπειτα από αίτημα της «Κομμουνιστικής Λίγκας». Δημοσιεύτηκε λίγο πριν την Φεβρουαριανή Επανάσταση στο Παρίσι, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Μανιφέστο πρότεινε ένα σχέδιο δράσης, απέναντι στον καπιταλισμό με τελικό στόχο την αταξική κοινωνία.

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία στον κόσμο, μαζί με την Αγία Γραφή, το Κοράνι και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο.

Διαβάστε περισσότερα για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το κομμουνιστικό μανιφέστο. Η “Βίβλος” της Κομμουνιστικής Ιδεολογίας από τον Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, που πρότεινε την αταξική κοινωνία και την κατάργηση της ιδιοκτησίας

21 Φεβρουαρίου 1884: Πέθανε ο Ιάκωβος Παξιμάδης

Ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 από τη Τήνο. Εκεί δημιούργησε σώμα αγωνιστών, το οποίο και χρηματοδοτούσε.

Συμμετείχε σε διάφορες μάχες στην Πελοπόννησο, όπου διακρίθηκε για τα κατορθώματά του.

Μάλιστα, ο Παξιμάδης προστάτευσε Οθωμανούς αιχμαλώτους από τους εξαγριωμένους ρωμιούς.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 1867, διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής. Σταμάτησε να ασχολείται με την πολιτική σε ηλικία 86 ετών.

Πέθανε στην Αθήνα.

21 Φεβρουαρίου 1835: Πέθανε ο Στάικος Σταϊκόπουλος

Υπήρξε αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και έμεινε στην ιστορία ως ο ήρωας του Παλαμηδίου, το οποίο ανακατέλαβε από τους Τούρκους. Μετά την στρατιωτική επιτυχία η προσωρινή ελληνική διοίκηση, τίμησε τον Σταϊκόπουλο για τα κατόρθωματά του και τον προβίβασε σε στρατηγό.

Έπασχε από βαριά κατάθλιψη, η οποία το 1833 τον οδήγησε στην τρέλα. Αναγκάστηκε να γίνει επαίτης, για να ζήσει. Εκφραζόταν άσχημα για τους Βαυαρούς, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν ως «μαινόμενο ταραξία».

Οι κακουχίες και η έλλειψη φροντίδας, έφθειραν την υγεία του και πέθανε με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Έφυγε από τη ζωή πάμπτωχος. Φ φίλοι και συγγενείς έκαναν έρανο για να εξασφαλίσουν τα έξοδα της κηδείας.

Στάικος Σταϊκόπουλος. Ο ήρωας πορθητής του Παλαμηδιού κατέληξε επαίτης στην ελεύθερη Ελλάδα. Η κατάθλιψη, η φυλάκιση και το τραγικό τέλος

21 Φεβρουαρίου 1913: Απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα στους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους

Μετά από μάχες που διήρκησαν τρεις μήνες οι Τούρκοι εξαντλημένοι σχεδόν παραδόθηκαν σε μια μικρή ομάδα ευζώνων υπό τον

ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου. Ο τολμηρός αξιωματικός έκανε μια καταδρομική επιχείρηση στην οποία διεμβόλισε τις τουρκικές δυνάμεις και έκοψε την επικοινωνία της διοίκησης με τον στρατό. Οι Τούρκοι θεώρησαν λανθασμένα ότι τον ακολουθούσαν χιλιάδες στρατιώτες και ότι η μάχη είχε χαθεί. Στην πραγματικότητα ο στρατός τους παρέμενε ετοιμοπόλεμος.

Ωστόσο η νίκη ήταν θέμα χρόνου και ο Εσατ Πασάς παρέδωσε την πόλη στους Έλληνες. Ο Διάδοχος ηγήθηκε της παρέλασης μέσα στην πόλη, που παρά τους αιώνες σκλαβιάς δεν είχε χάσει τίποτα από την ελληνικότητά της.

Τα ελληνικά κανόνια σφυροκοπούν τις τουρκικές θέσεις στο Μπιζάνι. Σπάνιο φιλμ από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913

21 Φεβρουαρίου 1941: Πέθανε ο γιατρό Φρέντερικ Μπάντινγκ. Ανακάλυψε την ινσουλίνη.

Μαζί με τον γιατρό Τσαρλς Μπεστ και τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ, ανακάλυψε την ινσουλίνη, λυτρώνοντας τους ανθρώπους από μια ασθένεια που δεν είχε γιατρειά. Η πρώτη ένεση χορηγήθηκε στον 13χρονο Λέοναρντ Τόμσον από τον Καναδά, ο οποίος έπασχε από νεανικό σακχαρώδη διαβήτη και ζύγιζε μόλις 29 κιλά. Η ινσουλίνη τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο και του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του φυσιολογικά.

Ο ερευνητής Μπάντινγκ με τον Λίοντ, κέρδισαν το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής και μοιράστηκε το χρηματικό έπαθλο με τον Μπεστ, που δεν συμμετείχε στην βράβευση. Ο Μπάντινγκ πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 49 ετών. Με τα επιτεύγματά του έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές.

Διαβάστε περισσότερα για την ανακάλυψη της ινσουλίνης στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πριν ανακαλυφθεί η ινσουλίνη οι διαβητικοί λιμοκτονούσαν για να παρατείνουν τη ζωή τους. Η πρώτη χορήγηση σε ένα 14χρονο αγόρι

21 Φεβρουαρίου 1958: Παρουσιάστηκε το σήμα της ειρήνης

Το σύμβολο με το διχαλωτό σχήμα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από το αντιπολεμικό κίνημα. Το σχεδίασε ο βρετανός εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ  -ο οποίος είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου». Παρουσιάστηκε σε μια διαδήλωση εναντίον των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο.

Ο δημιουργός του είπε: «Ήμουν σε απόγνωση. Σε βαθιά απόγνωση. Σχεδίασα τον εαυτό μου: Την αντιπροσώπευση ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες του και τα χέρια του τεντωμένα προς τα έξω και προς τα κάτω με τον τρόπο που ο αγρότης του Γκόγια στεκόταν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα. Έφτιαξα τις γραμμές και έκανα έναν κύκλο γύρω από αυτές. Ήταν γελοίο στην αρχή και τόσο ασήμαντο».

Το σύμβολο της ειρήνης. Πηγή: Wikipedia

21 Φεβρουαρίου 1985: Γεννήθηκε ο Γιώργος Σαμαράς

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2018 στον ΟΦΗ.

Στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, συμμετείχε και στους 4 αγώνες που πήρε μέρος η εθνική Ελλάδος. Στην αναμέτρηση με την Ακτή Ελεφαντοστού, έβαλε το νικητήριο γκολ (2-1), έπειτα από πέναλτι που κέρδισε, οδηγώντας την εθνική στην επόμενη φάση.

21 Φεβρουαρίου 1987: Γεννήθηκε ο Έλιοτ Πέιτζ

Η Έλεν Πέιτζ (πριν την εγχείρηση αλλαγής φύλου).

Ο Καναδέζος ηθοποιός γεννήθηκε γυναίκα και ονομαζόταν Έλεν. Την 1η Μαΐου 2020, εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τρανσέξουαλ άνδρας.

Το 2021, έγινε ο πρώτος τρανσέξουαλ άνδρας που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Time. Ο ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για την επέμβαση αλλαγής φύλου. Υποστηρίζει ότι του άλλαξε τη ζωή και ότι για πρώτη φορά αισθάνεται άνετα με το σώμα του.

Ο Έλιοτ Πέιτζ (μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλου).

21 Φεβρουαρίου 1991: Πέθανε η Μαργκότ Φοντέιν

Θεωρείται από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του κλασσικού μπαλέτου. Σε όλη της την καριέρα υπήρξε χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου. Το 1962, συνεργάστηκε με τον θρυλικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και έκτοτε έγιναν φίλοι.

Η Βρετανίδα ενεπλάκη σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950. Τη συνωμοσία υποστήριζε ο Φιντέλ Κάστρο.

Η χορεύτρια πέθανε σε ηλικία 71 ετών.

Διαβάστε περισσότερα για την Μαργκότ Φοντέιν και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η σύλληψη του Νουρέγιεφ και της Φοντέιν για ναρκωτικά σε σπίτι χίπηδων. Τι είπε ο μεγάλος σοβιετικός καλλιτέχνης στους αστυνομικούς (βίντεο)

21 Φεβρουαρίου 2014: Πέθανε ο Σάκης Μπουλάς

Ηθοποιός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον συμβούλευαν να γίνει δικηγόρος, όμως είχε άλλα σχέδια.

Συνεργάστηκε σχεδόν 12 χρόνια με τον Θάνο Μικρούτσικο. Όμως η κοινή του πορεία με τον Ζουγανέλη στο “Αχ Μαρία”, ήταν αυτή που τον σημάδεψε καλλιτεχνικά και τον έκανε γνωστό στο αθηναίικό κοινό. Η Ελλάδα τον έμαθε από τους ρόλους του, σε τηλεοπτικές σειρές, που έγιναν όλες επιτυχία. Ως τραγουδιστής είχε απεριόριστες δυνατότητες και ερμήνευσε μοναδικά, δύσκολα τραγούδια όπως το Caruso,  του Λούτσιο Ντάλα.

Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 59 ετών.

Μετά την κηδεία του, φίλοι και συγγενείς συγκεντρώθηκαν σε μία ταβέρνα για να τον τιμήσουν. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας τους αποκάλυψε ότι ο λογαριασμός ήταν πληρωμένος. Ο Μπουλάς τον είχε προπληρώσει δέκα μέρες πριν το τέλος.

Ο Μπουλάς κέρασε την ψαρόσουπα της κηδείας του στους κολλητούς του!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.