Πού βρίσκεται η τούμπα της Τούμπας. Ο προσφυγικός οικισμός με ιστορία 4.000 χρόνων που χάθηκε στην αντιπαροχή και ταυτίστηκε με την ομάδα του ΠΑΟΚ (φωτο)

Πού βρίσκεται η τούμπα της Τούμπας. Ο προσφυγικός οικισμός με ιστορία 4.000 χρόνων που χάθηκε στην αντιπαροχή και ταυτίστηκε με την ομάδα του ΠΑΟΚ (φωτο)
Με ιστορία που ξεπερνά τα 4.000 χρόνια, η περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη κρύβει μια σημαντική ιστορία που ξεκινάει από το 2.οοο και συνεχίζει μέχρι το 300 π.Χ. Επρόκειτο για έναν χωμάτινο όγκο, έναν γήλοφο. Όμοιοί του υπάρχουν πολλοί στη Μακεδονία με την ονομασία “τούμπες”.

Οι τούμπες στη Μακεδονία, παλιά ταυτίζονταν με τύμβους που κάλυπταν αρχαίους τάφους. Έτσι και η Τούμπα της Θεσσαλονίκης, γνωστή επίσης και ως Τούμπα της Καλαμαριάς, γιατί βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης, λόγω του μεγέθους και του πολύ χαρακτηριστικού της σχήματος θεωρείτο ότι έκρυβε κάποιον πολύ σημαντικό αρχαίο τάφο.

Το ύψος και το σχήμα της οφείλονται στη συνεχή κατοίκηση στα 1.500 χρόνια της ιστορίας της θέσης και στους διαδοχικούς περιμετρικούς τοίχους που πάντα οριοθετούσαν τα άκρα της. Η ανασκαφή της Τούμπας είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

Για εκατοντάδες χρόνια, μια κοινότητα προϊστορικών ανθρώπων έζησε σε αυτόν τον τόπο καλλιεργώντας τη γη, κυνηγώντας τα ζώα και ψαρεύοντας. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπήρξε ο σημαντικότερος οικισμός την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. Κατοικήθηκε από το 2.200 π.Χ. μέχρι την ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. Η διαδοχική κατοίκηση στα προϊστορικά χρόνια έδωσε στον οικισμό τη μορφή τούμπας (λόφου) ύψους 23 μέτρων.

Ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που μαρτυρούν την παρουσία περσικού στρατού στην Τούμπα στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Σε δυο θραύσματα από κεραμίδα και αγγείο είναι χαραγμένη η μορφή ενός Ανατολίτη με τιάρα και σκήπτρο καθώς και επιγραφές από τα αλφάβητα των λαών της περσικής αυτοκρατορίας που πήραν μέρος στην εκστρατεία κατά της Ελλάδας

Από τον 11ο αιώνα ο οικισμός επεκτείνεται στα γύρω πλατώματα. Τον 9ο αιώνα π.Χ έχει διαχωριστεί από το νεκροταφείο, γεγονός που παραπέμπει στην πρώτη μορφή οργάνωσης μιας “πρωτό – πόλης”. Τον 8ο αιώνα π.Χ η διαχείριση των προϊόντων και η διευθέτηση του χώρου φανερώνουν την οργάνωση μιας μικρής πόλης. Στην κορυφή του λόφου λειτουργεί ήδη το αψιδωτό συγκρότημα ενός τοπικού άρχοντα με αποθήκες σιτηρών και υγρών, ενώ υπάρχει και καταφύγιο για τους κατοίκους σε περίπτωση κινδύνου.

Ο γήλοφος αυτός έχει δημιουργηθεί από τα αλλεπάλληλα στρώματα μιας μακρόχρονης εγκατάστασης, που ξεκινούσε από τα προϊστορικά και συνέχιζε μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.

Αρχαιολογικές έρευνες έχουν γίνει και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από αρχαιολόγους οι οποίοι συνόδευαν τα στρατεύματα της Αντάντ και ερευνούσαν τις αρχαιότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Η περιοχή γύρω από τον λόφο της Τούμπας χρησιμοποιήθηκε τότε ως στρατόπεδο των συμμάχων.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί θεωρούσαν στοιχειωμένο το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης. Ανήκε σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων, που καταστράφηκε οικονομικά και το εγκατέλειψε (φωτό) Share Tweet Pin Email  

Μετά το τέλος του πολέμου και την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας

Η Τούμπα είχε αναπτυχθεί ως προσφυγικός οικισμός. Με μια άλλη κουλτούρα και νοσταλγία που αντικαταστάθηκε από την αντιπαροχή. Σήμερα ο λόφος της Τούμπας διακρίνεται ελάχιστα μέσα από τις πολυκατοικίες. Πλέον είναι γνωστή ως η Τούμπα των φιλάθλων…η Τούμπα του ΠΑΟΚ.

Με πληροφορίες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την επίσημη ιστοσελίδα του ΑΠΘ. Οι σύγχρονες φωτογραφίες της περιοχής αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η νεκρή με την αναλλοίωτη περίτεχνη κοτσίδα. Το σπάνιο εύρημα του 3ου αιώνα μ.Χ που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (φωτο) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

  1. Ο/Η Μανώλης Πετρόπουλος λέει:

    Όχι μόνο έχει καταφύγιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του ΒΠΠ στους βομβαρδισμούς αλλά Πίσω από την Θύρα 4(πέταλο) του γηπέδου του ΠΑΟΚ, επίσης υπάρχει καταφύγιο, του οποίου η είσοδος καλύφθηκε με τα τελευταία έργα στο σημείο. Ήταν δίπλα ακριβώς από τα παλιά εκδοτήρια εισιτηρίων του γηπέδου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu