Πού βρίσκεται ο “πύργος του διαβόλου”. Ο θρύλος λέει ότι δημιουργήθηκε για να σωθούν οι άνθρωποι από επίθεση γιγαντιαίας αρκούδας. Οι Ινδιάνοι το θεωρούν ιερό μέρος

Πού βρίσκεται ο “πύργος του διαβόλου”. Ο θρύλος λέει ότι δημιουργήθηκε για να σωθούν οι άνθρωποι από επίθεση γιγαντιαίας αρκούδας. Οι Ινδιάνοι το θεωρούν ιερό μέρος
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα και το πρώτο εθνικό μνημείο της Αμερικής.  Έχει οβάλ σχήμα, ύψος 386 μέτρα και βρίσκεται βορειοανατολικά του Ουαϊόμινγκ.

Ονομάστηκε «Πύργος του διαβόλου» από τα μέλη της αποστολής του 1875 που επισκέφτηκαν την περιοχή.

Το γεωλογικό φαινόμενο δημιουργήθηκε από ιζηματογενή πετρώματα και αποτελούσε μυστήριο για τους ιθαγενείς.

Τα παλαιότερα πετρώματα δημιουργήθηκαν 195 εκατομμύρια χρόνια, πριν από την πτώση της στάθμης της θάλασσας και τις κλιματικές αλλαγές που σημειώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία ο «Πύργος» δημιουργήθηκε από πυριγενή εισβολή.

Oι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει διάφορες θεωρίες σχετικά με τη δημιουργία του "πύργου"

Oι επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες σχετικά με τη δημιουργία του “Πύργου”

Ορισμένοι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι κάποτε, στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Πύργος υπήρχε μεγάλο ηφαίστειο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για την κορυφή ανενεργού ηφαιστείου.

Δημοφιλής θεωρία αναφέρει ότι πρόκειται για μάζα πετρωμάτων που παρεισέφρησαν σε στρώματα πετρωμάτων και προκάλεσαν την ανάταση του εδάφους σε σχήμα θόλου.

Οι Κρόου το αποκαλούσαν «Φωλιά των αρκούδων» και έχτιζαν μικρά σπίτια από πέτρα, στο ύψος ενός ανθρώπου

Οι Κρόου το αποκαλούσαν «Φωλιά των αρκούδων» και έχτιζαν μικρά σπίτια από πέτρα, στο ύψος ανθρώπου

Σύμφωνα με τον μύθο των ινδιάνικων φυλών Λακότα και Καϊόβα, ο πέτρινος “Πύργος” δημιουργήθηκε από το “Μεγάλο πνεύμα” όταν τεράστιες αρκούδες επιτέθηκαν σε κορίτσια της περιοχής.

Ο μύθος της αρκούδας. πίνακας του Έρμπερτ Κόλινς

Ο μύθος της αρκούδας. Πίνακας του Έρμπερτ Κόλινς

Για να αποφύγουν τον κίνδυνο, οι κοπέλες σκαρφάλωσαν στην κορυφή βράχου, έπεσαν στα γόνατα και ζήτησαν από το «Μεγάλο πνεύμα» να τις βοηθήσει.

Τότε, ο βράχος υψώθηκε στον ουρανό και τα κορίτσια μεταμορφώθηκαν σε αστέρια, τις  γνωστές Πλειάδες.

Οι Καϊόβα και οι Λακότα είχαν δώσει διάφορα ονόματα στον βράχο, όπως:  «Μυθικό βουνό της κουκουβάγιας, «Ψηλά στον βράχο» και «Δέντρο-βράχος» και το συνέδεαν με τις γνώσεις τους για την αστρονομία.

Οι Λακότα κυνηγούσαν τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοσή τους, κάποια στιγμή δέχθηκαν επίθεση από τους Κρόου και κατάφεραν να τους  αντιμετωπίσουν χάρη στη βοήθεια μιας τεράστιας αρκούδας.

Παραλλαγή του μύθου, συναντάμε στους Σιού.  Δυο αγόρια περπατούσαν στην περιοχή, όταν μια τεράστια πεινασμένη αρκούδα τους επιτέθηκε. Τα αγόρια προσευχήθηκαν στο “Μεγάλο πνεύμα”, ο βράχος υψώθηκε στο ουρανό και ένας αετός τους μετέφερε πίσω στο χωριό τους.

Στον θρύλο των Σεγιέν, η αρκούδα σκότωσε τις περισσότερες κοπέλες αλλά δύο αδερφές κατάφεραν να δραπετεύσουν και είπαν στα αγόρια ότι μπορεί να σκοτωθεί μόνο αν τη χτυπήσουν στην πατούσα.

Ενώ η αρκούδα προσπαθούσε να ανέβει στον βράχο, της επιτέθηκαν με βέλη. Από τις προσπάθειες της αρκούδας να κρατηθεί δημιουργήθηκαν τα ανάγλυφα πετρώματα.

Οι Σεγιέν ονόμαζαν τον τεράστιο βράχο «Το σπίτι των αρκούδων» και τον θεωρούσαν ιερό μέρος.

Πολλές ινδιάνικες φυλές πήγαιναν στον “Πύργο του διαβόλου” για να προσκυνήσουν το «Μεγάλο Πνεύμα» και πραγματοποιούσαν τελετές για υγεία και ευημερία.

Σήμερα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, πολλοί ορειβάτες ανεβαίνουν στην κορυφή του βράχου, απ’όπου μπορούν να θαυμάσουν τη θέα από τα 386 μέτρα.

imgs_cavesΔιαβάστε στη “ΜτΧ”:  Πού βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο, όπου οι σταλαγμίτες έπλασαν το άγαλμα του Δία; Αποτελούσε καταφύγιο των κομάντος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu