Η παραλία του Οδυσσέα στην Ήπειρο. Tι απέγινε ο ομηρικός ήρωας μετά την “Οδύσσεια”. Η προφητεία του Τειρεσία ότι θα τον σκοτώσει ο γιος του από τη θάλασσα (drone)

Η παραλία του Οδυσσέα στην Ήπειρο. Tι απέγινε ο ομηρικός ήρωας μετά την “Οδύσσεια”. Η προφητεία του Τειρεσία ότι θα τον σκοτώσει ο γιος του από τη θάλασσα (drone)

Στην περιοχή της Πάργας, στον νομό της Πρέβεζας στην Ήπειρο, κοντά στο χωριό Βαλανιδοράχη, υπάρχει μια αμμώδης και ρηχή παραλία, ιδανική για παραθεριστές και ντόπιους που επιθυμούν να απολαύσουν τα μπάνια τους και την ηρεμία που προσφέρει ο απόμερος όρμος.

Η παραλία ήταν γνωστή με το Ενετικό όνομα Κερέντζα. Σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε αυτό το όνομα και επικράτησε ένα περισσότερο ελληνικό. Ο Όρμος του Οδυσσέα. Εκεί σύμφωνα με την Οδύσσεια, ο περιπλανώμενος βασιλιας “πάτησε” στεριά για να αποφύγει το μένος των θεών, αλλά και μια δυσοίωνη προφητεία του μάντη Τειρεσία.

Η παραλία ήταν γνωστή με το Ενετικό όνομα Κερέντζα. Σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε αυτό το όνομα και επικράτησε ένα περισσότερο ελληνικό. Όρμος του Οδυσσέα.

Η συνέχεια της Οδύσσειας

Τα πάθη του Οδυσσέα, σύμφωνα με το ομηρικό έπος, τελειώνουν, όταν μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, φτάνει στην Ιθάκη, σκοτώνει τους μνηστήρες που πολιορκούσαν την Πηνελόπη και ζει ευτυχισμένος μέχρι τα γεράματά του.

Σύμφωνα με την “Τηλεγονία”, η οποία κατά πολλούς θεωρείται η συνέχεια της Οδύσσειας, ο ήρωας ήταν πικραμένος από τη στάση της Πηνελόπης. Η σύζυγός του, τον αντιμετώπιζε με πικρία και ψυχρότητα, όσο εκείνος της εξιστορούσε τις περιπέτειες του, μακριά από την Ιθάκη. Έδειχνε ενδιαφέρον μόνο όταν ο πολυμήχανος άνδρας της μιλούσε για την Καλυψώ και την Κίρκη. Η Πηνελόπη ζήλευε και το ζευγάρι τσακωνόταν συχνά.

Ένα “ορμητήριο” για όσους αναζητούν λίγη ηρεμία τους θερινούς μήνες, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πάργας.

Η προφητεία του Τειρεσία

Ο Οδυσσέας, στην περιπλάνησή του, επισκέφτηκε τον κόσμο των νεκρών, όπως έγραψε ο Όμηρος στην Ι’ ραψωδία της Οδύσσειας. Εκεί, συνάντησε τον νεκρό Τειρεσία, ο οποίος τον συμβούλευσε να εξευμενίσει τον Ποσειδώνα, που παρέμενε οργισμένος μετά την τύφλωση του γιου του, γίγαντα Πολύφημου.

Ο μάντης του έδωσε όμως κι έναν τρομακτικό χρησμό: Θα τον δολοφονούσε ο γιος του από τη θάλασσα.

Με την επιστροφή του στην Ιθάκη, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Τον ταλαιπωρούσε ο χρησμός. Φοβόταν ότι ο Τηλέμαχος αργά ή γρήγορα θα τον σκότωνε. Με μία σπασμωδική κίνηση αποφάσισε να εξορίσει τον γιο του στην Κεφαλλονιά.

Ο Οδυσσέας λίγο αργότερα μετάνιωσε και αποφάσισε να φύγει ο ίδιος και να κάνει θυσία στους θεούς. Για να αποφύγει την οργή του θεού της θάλασσας, ο χρησμός έλεγε ότι έπρεπε να περπατήσει στην στεριά με ένα κουπί στον ώμο και να σταματήσει μόνο όταν κάποιος θα έβλεπε το κουπί και δεν θα γνώριζε τι είναι.

Ο Οδυσσέας, όταν έφτασε στη Θεσπρωτία, αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα.Αποκαλείται ο “όρμος του Οδυσσέα”. Από τον Μάρτιο του 2015 διαθέτει και αλιευτικό καταφύγιο. Φωτογραφία Nick Haji

Θεσπρωτία

Ο ομηρικός ήρωας απειλούνταν κι από τους συγγενείς των μνηστήρων που είχε σκοτώσει. Παρά το γεγονός ότι η θεά Αθηνά είχε προτείνει ανακωχή, αυτή δεν ήταν εφικτή. Στο νησί κατέφθασε ο Νεοπτόλεμος, ο βασιλιάς των νησιών της Ηπείρου και σαν δικαστής αποφάσισε να φύγει ο Οδυσσέας από την πατρίδα του και να επιστρέψει ύστερα από μία δεκαετία.

Ο Όμηρος, ανέφερε πολύ συχνά τους Θεσπρωτούς, με τους οποίους η Ιθάκη είχε φιλικές σχέσεις. Ο Οδυσσέας, έφτασε στη Θεσπρωτία, όταν αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα, ο γνωστός “όρμος του Οδυσσέα”.

Περιπλανήθηκε στην ενδοχώρα με το κουπί στον ώμο, όταν τον πλησίασε ένας κάτοικος και τον ρώτησε τι κάνει με το “λιχνιστήρι” στην πλάτη του. Το λιχνιστήρι ήταν ένα ξύλο που διαχώριζε το σιτάρι από τα στάχυα. Ο Οδυσσέας, τότε, κάρφωσε το κουπί στο έδαφος και έκανε θυσία στον Ποσειδώνα. Θυσίασε ένα κριάρι, έναν ταύρο κι έναν αγριόχοιρο και ο θεός τον συγχώρεσε.

Παρέμεινε 10 χρόνια στη Θεσπρωτία, ακολουθώντας τη συμβουλή του Νεοπτολέμου. Παντρεύτηκε την Καλλιδίκη, τη βασίλισσα των Θεσπρωτών και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Πολυποίτη. Ο Οδυσσέας μάλιστα ηγήθηκε των Θεσπρωτών στον πόλεμο κατά των Βρύγων, αρχηγός των οποίων ήταν ο θεός Άρης. Ο θεός Απόλλωνας, βλέποντας τη ματαιότητα της μάχης, διέταξε ανακωχή.

Η Καλλιδίκη πέθανε και ο Οδυσσέας έμεινε στον Θεσπρωτικό θρόνο, μέχρι που ο Πολυποίτης έκλεισε τα εννιά του χρόνια. Παρέδωσε τον θρόνο στον γιο του και πήρε το ταξίδι του γυρισμού για την Ιθάκη.

Ο Οδυσσέας παρέμεινε 10 χρόνια στη Θεσπρωτία, ακολουθώντας τη συμβουλή του Νεοπτολέμου.

Τι απέγινε ο Οδυσσέας 

Στην ΙΘάκη αποφάσισε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στο πλάι της Πηνελόπης, πιστεύοντας πια ότι ο Χρησμός δεν ισχύει. Όμως,  έκανε λάθος. Μετά από λίγο καιρό στο λιμάνι έφτασε ο ενήλικας πια Τηλέγονος.

Ο Τηλέγονος ήταν παιδί της Κίρκης και του Οδυσσέα, και η μητέρα του, τον συμβούλεσε να να ταξιδέψει στην Ιθάκη και να γνωρίσει τον πατέρα του. Ο νέος όμως μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι ήταν στην Κέρκυρα, την οποία και άρχισε να λεηλατεί. Ο Οδυσσέας μαζί με τον Τηλέμαχο κατέβηκε στο λιμάνι. Ο Τηλέγονος, όμως, που δεν ήξερε ποιος ήταν ο Οδυσσέας, τον σκότωσε με ένα δόρυ, η κοκάλινη άκρη του οποίου αποτελούνταν από το δηλητηριώδες κεντρί της ουράς ενός σαλαχιού. Έτσι, εκπληρώθηκε και η προφητεία του μάντη Τειρεσία.

Ο Τηλέγονος όταν έμαθε ότι σκότωσε τον πατέρα του, μετέφερε το άψυχο σώμα του, την Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο στο νησί της Κίρκης. Σύμφωνα με το τέλος της “Τηλεγονίας”, η Κίρκη παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο και ο Τηλέγονος την Πηνελόπη.

Δείτε από ψηλά τον όρμο του Οδυσσέα μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου και της ιστοσελίδας του Epirustravel.eu που παρουσιάζει μαγευτικά τοπία της Ηπείρου:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu