Το ψηφιακό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε για 69 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie’s. Ενσωματώνει νέα “αντικλεπτική” τεχνολογία blockchain

Το ψηφιακό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε για 69 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie’s. Ενσωματώνει νέα “αντικλεπτική” τεχνολογία blockchain

της δικηγόρου Ελένης Δημονίτσα

Στις 11 Μαρτίου 2021, οι Christie’s έγιναν ο πρώτος οίκος δημοπρασιών που δημοπράτησε ένα αποκλειστικά ψηφιακό έργο τέχνης έναντι μάλιστα του ποσού των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα έγινε ο πρώτος οίκος δημοπρασιών που δέχθηκε την πληρωμή σε ψηφιακό νόμισμα (Ether).
Ενώ, παράλληλα, το έργο είναι παγκοσμίως το 3ο ακριβότερο έργο τέχνης εν ζωή καλλιτέχνη που έχει δημοπρατηθεί (τα δύο προηγούμενα αφορούσαν έργα του Jeff Koons και του David Hockney).

Ο νέος ιδιοκτήτης δεν αγόρασε παρά ένα ψηφιακό αρχείο σε μορφή jpeg, αντίγραφο του οποίου μπορεί να βρει ο καθένας μας πολύ εύκολα στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τις συνήθεις δημοπρασίες, ο πλειοδότης αυτής της δημοπρασίας δεν θα λάβει κάποιον πίνακα στα χέρια του. Φημολογούμενος πλειοδότης είναι ο ανώνυμος ιδρυτής της εταιρείας Metapurse, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και περιγράφεται ως ένα fund που ειδικεύεται στον εντοπισμό έργων πρώιμου σταδίου τεχνολογίας blockchain.

O δημιουργός του έργου είναι ο Mike Winkelmann, γνωστός ως Beeple. Ο Beeble ξεκίνησε από την 1η Μαΐου του 2007 και για τα επόμενα 13 χρόνια να δημιουργεί καθημερινά ένα ψηφιακό έργο τέχνης στον υπολογιστή του. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κολλάζ 5.000 ψηφιακών αρχείων, το οποίο ονόμασε «Everyday’s: the first 5.000 days» και το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό έργο στην ιστορία της ψηφιακής τέχνης.

Η έννοια της ψηφιακής τέχνης δεν είναι άγνωστη. Ήδη από την δεκαετία του 1960 συναντάμε δείγματά της. Η πρόσφατη, όμως, τεχνολογία του blockchain έδωσε άλλη δυναμική στην ψηφιακή τέχνη. Βάσει της τεχνολογίας του blockchain δημιουργήθηκαν τα Non- fungible tokens (NFTs), δηλαδή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν, όπως ακριβώς τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία, να είναι μοναδικά, αυθεντικά αλλά και να αποτελέσουν αντικείμενο κυριότητας.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η ιστορία της διάσημης φωτογραφίας των Windows XP. Είναι η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη φωτογραφία στην ιστορία. Πώς είναι ο περίφημος «λόφος των windows XP» σήμερα

Τα NFT’s επιτρέπουν στους δημιουργούς και τους συλλέκτες να μεταβιβάζουν τα ψηφιακά έργα τέχνης διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα του έργου αλλά και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη. Τα NFT’s μέσω της τεχνολογίας του blockchain περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του, όπως η χρονολογία δημιουργίας του έργου και η υπογραφή του καλλιτέχνη. Επίσης, διασφαλίζουν την αδιάλειπτη διαδοχή των μεταγενέστερων ιδιοκτητών του έργου, οι οποίοι αποτυπώνονται στο blockchain του NFT. Με αυτό τον τρόπο επιλύονται σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν για αιώνες την αγορά έργων τέχνης, όπως η εξακρίβωση της προέλευσης (provenance) αλλά και η αποτροπή δημιουργίας πλαστών αντιγράφων.

Μια ακόμη καινοτομία των ψηφιακών έργων τέχνης τα οποία είναι συνδεδεμένα με NFT’s είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να μεταβιβασθούν ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στον κόσμο.

To έργο «Everyday’s: the first 5.000 days» θα μεταβιβασθεί απευθείας από τον δημιουργό στον πλειοδότη συνοδευόμενο από ένα μοναδικό NFT κρυπτογραφημένο με την υπογραφή του καλλιτέχνη μοναδικώς αποτυπωμένη σε blockchain.

Στον ιστότοπο του οίκου δημοπρασιών μπορείτε να δείτε το έργο και τις αντιδράσεις του καλλιτέχνη στην online την δημοπρασία

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αυτή είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες φωτογραφίες στον κόσμο. Για ποιο λόγο μία σκοτεινή φωτογραφία με φόντο το φεγγάρι πουλήθηκε έναντι 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu