Πτήση πάνω από το παλιό οινοποιείο της Λευκάδας. Πώς η ιστορία του ταυτίστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα

Πτήση πάνω από το παλιό οινοποιείο της Λευκάδας. Πώς η ιστορία του ταυτίστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα

Για τους Λευκαδίτες, το οινοποείο του ΤΑΟΛ, που στέκει λίγο πριν τη διώρυγα στην “είσοδο” του νησιού, αποτελεί τοπόσημο.

Είναι το πρώτο κτίριο που συναντά κανείς φτάνοντας στη Λευκάδα. Απέναντί του στέκει το μεσαιωνικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ενώ τριγύρω απλώνονται αμμώδεις παραλίες.

Τα τελευταία χρόνια, το οινοποιείο έχει εγκαταλειφθεί εντελώς και παραμένει αναξιοποίητο. Η ιστορία του ωστόσο είναι άμεσα συνυφασμένη με την παράδοση του νησιού.

οινοποιείο ΤΑΟΛ, Λευκάδα

Το παλιό οινοποιείο του ΤΑΟΛ που πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

ΤΑΟΛ

Κλασικό δείγμα εργοστασιακής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, το οινοποιείο κατασκευάστηκε από το Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας. Το ΤΑΟΛ ιδρύθηκε το 1915 και αποτέλεσε σημείο-καμπή για την πορεία του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ήταν στην ουσία, η πρώτη ένωση συνεταιρισμών στην χώρα. Επιπλέον, αποτέλεσε ένωση ειδικού σκοπού για τους σταφυλοπαραγωγούς.

Πριν την οργάνωση του ΤΑΟΛ, το αμπελουργικό κίνημα στο νησί βρισκόταν σε αναβρασμό. Οι Λευκαδίτες αμπελουργοί εξεγείρονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διαμαρτυρηθούν «δια την τιμήν του γλεύκους» και την αδιαφορία του κράτους.

Η συμβολή του Ταμείου ήταν καθοριστική.

Αφενός, μετατράπηκε στο μοναδικό σημείο οικονομικής στήριξης των ντόπιων αγροτών. Ιδιαίτερα συνέδραμε στο έργο των σταφυλοπαραγωγών. Συντόνιζε την συγκέντρωση των σταφυλιών για λογαριασμό τους και αύξησε την αγοραστική τους τιμή.

Αφετέρου, με τα χρόνια συμμετείχε ενεργά στην τοπική κοινωνία. Έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικοπολιτιστικό με την οργάνωση διαφόρων ειδών δραστηριοτήτων.

οινοποιείο ΤΑΟΛ, Λευκάδα

Το παλιό οινοποιείο βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο του νησιού.

Παλιό οινοποιείο

Το παλιό οινοποιείο του Κάστρου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1949. Αρχικά, το κτίριο αποτελούνταν από τον χώρο των δεξαμενών για την ζύμωση και αποθήκευση του κρασιού. Τη δεκαετία του ’80, το κτίριο επεκτάθηκε με την προσθήκη νέων δεξαμενών και τμήματος εμφιάλωσης.

Η κατάπτωση του ΤΑΟΛ ήταν εκείνη που σήμανε και την αναγκαστική παρακμή του οινοποιείου. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το Ταμείο αγόραζε ακριβά τα σταφύλια για να στηριχθούν οικονομικά οι αγρότες. Παράλληλα δανειζόταν από τις τράπεζες με υπέρογκα επιτόκια, με αποτέλεσμα να μπαίνει κάθε χρόνο μέσα. Όλα αυτά γίνονταν με κατευθυντήριες οδηγίες από το κράτος.

Με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις επιδείκνυαν φιλοαγροτική συμπεριφορά. Αναπόφευκτα όμως, έγινε και η κύρια πηγή χρεών των συνεταιρισμών.

Έτσι, το οινοποιείο τις τελευταίες δεκαετίες σταδιακά παρήκμασε. Μέχρι που το 2015 εγκαταλείφθηκε εντελώς.

Ο διαγωνισμός που έγινε το 2016 για την αξιοποίησή του «απέβη άκαρπος», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΟΛ.

Πλέον, το επιβλητικό κτίριο χρησιμεύει σαν σημείο αναφοράς για τις αμμώδεις παραλίες που το περιβάλλουν.

Δείτε εικόνες από το παλιό Οινοποιείο της Λευκάδας, όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας n.p. production:

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr