Πύργος “Απόλλων”. Το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Ελλάδας με τον “αόρατο” 13ο όροφο. Τι ύψος έχει (drone)

Πύργος “Απόλλων”. Το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Ελλάδας με τον “αόρατο” 13ο όροφο. Τι ύψος έχει (drone)

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας βρίσκεται το ψηλότερο κτήριο της Ελλάδας: ο Πύργος των Αθηνών. Λίγοι, όμως, ξέρουν πως στους Αμπελόκηπους, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 64, στέκει το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της χώρας: ο Πύργος “Απόλλων”.

Έχει ύψος 80 μέτρα και 25 ορόφους με μπαλκόνια γύρω γύρω. Ο 13ος όροφος δεν σηματοδοτείται, διότι οι άνθρωποι τότε πίστευαν πολύ στη γρουσουζιά του αριθμού 13 και, επομένως, απέφευγαν να αποκτήσουν κάποιο διαμέρισμα σε αυτόν τον όροφο.

Έτσι, αν μπει κανείς στο ασανσέρ του “Απόλλωνα”, θα παρατηρήσει πως μετά το κουμπί του 12ου ορόφου ακολουθεί αυτό του 14ου. Ο 13ος όροφος κατοικείται κανονικά πλέον.

pyrgos_apollwn_b

Ο Πύργος “Απόλλων” χτίστηκε την περίοδο της Χούντας. Έχει ύψος 80 μέτρα και 25 ορόφους. Πηγή εικόνας: Up Stories

Χτίστηκε επί Χούντας και διαθέτει πισίνα στην ταράτσα

Όπως και ο Πύργος των Αθηνών, έτσι και ο “Απόλλων” ανοικοδομήθηκε την περίοδο της Χούντας. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1973, όταν βρισκόταν σε ισχύ ο νόμος 395/1968, ο οποίος απελευθέρωνε το μέγιστο ύψος της δόμησης (35 μέτρα).

Οι περισσότεροι θεωρούν το επιβλητικό κτήριο ως ένα ακόμη δείγμα της οικιστικής μεγαλομανίας του απριλιανού καθεστώτος. Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς της γειτονιάς της Πανόρμου.

Ο πύργος “Απόλλων” χωρίζεται σε δύο πτέρυγες, τη δεξιά και την αριστερή, με καθεμία να διαθέτει δικό της ζευγάρι ανελκυστήρων. Επίσης, διαθέτει εφεδρική γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και στην ταράτσα υπάρχει πισίνα, η οποία πλέον είναι άδεια.

Παρόλο που ο πύργος χτίστηκε ως κτήριο κατοικιών, σήμερα πολλά από τα διαμερίσματα αξιοποιούνται από επαγγελματίες και εταιρείες ως γραφεία και ιατρεία. Στο ισόγειο στεγάζεται σούπερ μάρκετ, ενώ στο υπόγειο υπάρχει χώρος στάθμευσης.

Pyrgos_Apollon

Ο Πύργος “Απόλλων”, το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Ελλάδας. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στην είσοδο υπάρχουν θυρωροί επί 24ώρου βάσεως, ενώ δεν παίζουν κουδούνια κάτω, παρά μόνο ένα ειδικό θυροτηλέφωνο που επικοινωνεί θυρωρός με διαμέρισμα.

Τα σκουπίδια δεν τα κατεβάζει κανείς ποτέ, αφού σε κάθε όροφο, ανάμεσα στις δύο πτέρυγες, υπάρχει κοινόχρηστος χώρος με κάδους.

Δείτε τον Πύργο “Απόλλων” στο βίντεο drone του Up Stories:

Ποια ήταν η Λουίζα Ριανκούρ

Ακούγοντας κανείς το όνομα της οδού στην οποία βρίσκεται ο Πύργος “Απόλλων”, θα αναρωτηθεί ποια ήταν η Λουίζα Ριανκούρ. Επρόκειτο για μία Γαλλίδα κόμισσα, η οποία είχε έντονα φιλελληνικά αισθήματα και πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1941, δύο μήνες πριν τη Γερμανική Κατοχή.

Η Ριανκούρ γεννήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 1846, στην κοινότητα Saint-Didier της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Είχε ευγενική καταγωγή, καθώς ο πατέρας της ήταν Μαρκήσιος, και από νωρίς ήρθε σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και θαύμασε τα επιτεύγματά του.

Μέσα από ένα άρθρο που διάβασε για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και τον τελευταίο αυτοκράτορά της, Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο, άρχισε να ενδιαφέρεται για το Βυζάντιο και την ιστορία του.

louiza_riankour

Η Λουίζα Ριανκούρ. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Όσο περνούσαν τα χρόνια, το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα μεγάλωνε. Έμαθε μόνη της ελληνικά και, παράλληλα, συναναστρεφόταν με διαπρεπείς Έλληνες που επισκέπτονταν συχνά τη Γαλλία.

Σε νεαρή ακόμη ηλικία και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της, πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε με τις σημαντικότερες οικογένειες της αθηναϊκής κοινωνίας.

Το 1877, επέστρεψε στη Γαλλία, για να παντρευτεί τον πλούσιο γαιοκτήμονα, Κόμη Ολιβιέ ντε Ριανκούρ και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ραούλ και την Ελίζα. Ωστόσο, η αγάπη του ζεύγους Ριανκούρ για την Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλη ώστε αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα.

Το σπίτι της γρήγορα μετατράπηκε σε πόλο έλξης για τους πρίγκιπες, τους ευγενείς και ολόκληρη την καλή κοινωνία της πόλης, ενώ τα καλοκαίρια προτιμούσε να τα περνά στο αριστοκρατικό προάστιο της Κηφισιάς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που την επισκέπτονταν ο Στέφανος και ο Ίων Δραγούμης, όπως και ο Παύλος Μελάς.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Λουίζα Ριανκούρ διακρίθηκε για τις χορηγίες της και τη φιλανθρωπία της. Ενίσχυσε οικονομικά το Νοσοκομείο “Αγία Ελένη” και το “Σύλλογο προς διάδοσιν των ελληνικών Γραμμάτων” του ποιητή και πεζογράφου, Δημήτριου Βικέλα.

Στη διαθήκη της άφησε το 1/8 της περιουσίας της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για τις ανάγκες του Ελληνισμού.

Με πληροφορίες από: MLP Blogspot και Περπατώντας με τους Φιλέλληνες

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.