Πως η εφεύρεση του ραδιοφώνου έσωσε τον πύργο του Άιφελ από την κατεδάφιση. Γιατί ζητούσαν να γκρεμιστεί. Βίντεο από το Παρίσι

Πως η εφεύρεση του ραδιοφώνου έσωσε τον πύργο του Άιφελ από την κατεδάφιση. Γιατί ζητούσαν να γκρεμιστεί. Βίντεο από το Παρίσι

Του Rick Beyer. Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Είναι δύσκολο να φανταστούμε το Παρίσι χωρίς το πιο φημισμένο τοπόσημο του, τον πύργο του Άιφελ. Αλλά όταν κατασκευαζόταν υπήρχαν πολλοί που νόμιζαν ότι θα ήταν καταστροφή για την σπουδαία πόλη.

Ο φημισμένος πύργος χτίστηκε για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1889. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα παρέμενε μόνο 20 χρόνια, αλλά για τους επικριτές του, ακόμη και μία ημέρα ήταν πάρα πολύ.

Η κατασκευή ήταν ακόμη στην αρχή της, όταν μία επιτροπή συγγραφέων και καλλιτεχνών ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον αυτού που αποκαλούσαν “ο άχρηστος και τερατώδης πύργος του Άιφελ”.

Θρηνούσαν για τη “βαρβαρική μάζα του που επισκιάζει και ταπεινώνει όλα τα μνημεία μας”. Άλλοι επικριτές αποκαλούσαν τον πύργο “στύλο φωτισμού καρφωμένο στην κοιλιά του Παρισιού” και γιγάντιο άχαρο σκελετό”.

Ο πύργος αναδείχθηκε πολύ δημοφιλής στους επισκέπτες, αλλά πολλοί Παριζιάνοι συνέχισαν να τον παρατηρούν με φαρμακερό βλέμμα. Οι εχθροί του συνέχιζαν την επίμονη κριτική τους και η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τον κατεδαφίσει είκοσι χρόνια μετά την κατασκευή του.

Φαινόταν ότι τίποτα δεν θα τον έσωζε. Μέχρι που εφευρέθηκε το ραδιόφωνο που αποδείχθηκε η σωτηρία του πύργου.

Οι τουρίστες δεν είχαν ποτέ αμφιβολία για τον πύργο. Δύο εκατομμύρια τον επισκέφθηκαν όταν άνοιξε το 1889 και ακόμη περισσότερα εκατομμύρια στην έκθεση του 1900.

Ήθελαν να τον καταστρέψουν 20 χρόνια μετά την κατασκευή του. Φωτο: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Η 324 μέτρων κατασκευή αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικός πύργος ραδιοφωνίας που θα μπορούσε να δέχεται μηνύματα από πολύ μακριά. Το 1907 η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην κατεδαφίσει τον πύργο. Ήταν μια ιδιαίτερα πολύτιμη κεραία.

Ήταν η εποχή που η λειτουργικότητα του αποκτούσε προτεραιότητα έναντι της μορφής, κάτι που τελικά έσωσε ένα μνημείο του Παρισιού από τη βέβαιη καταστροφή.

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση της θανατικής καταδίκης του πύργου, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε μία ασύρματη εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας που είχε τη δυνατότητα να μεταδίδει μηνύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε το Πύργο του Άιφελ και την συγκλονιστική θέα του Παρισιού στο βίντεο του συνεργάτη μας CHRIS.P-LifeAfterGravity

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο άνθρωπος που «πούλησε» τον Πύργο του Άιφελ για παλιοσίδερα και ξεγέλασε τον Αλ Καπόνε. Μια τρομερή κομπίνα 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr