“Spotlight”. Η φρικτή ιστορία του καθολικού ιερέα που κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 130 παιδιά και έγινε ταινία. Οι αποκαλύψεις για τον Καρδινάλιο Βοστόνης και το δραματικό τέλος

“Spotlight”. Η φρικτή ιστορία του καθολικού ιερέα που κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 130 παιδιά και έγινε ταινία. Οι αποκαλύψεις για τον Καρδινάλιο Βοστόνης και το δραματικό τέλος
Ιανουάριος 2002. Η ομάδα “Spotlight” της αμερικανικής εφημερίδας Boston Globe έφερε στο φως ανατριχιαστικές ιστορίες που κρύβονταν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι πέντε ρεπόρτερ δημοσίευσαν δεκάδες κείμενα, στα οποία ανέφεραν ότι οι κληρικοί της περιοχής κακοποιούσαν σεξουαλικά και βίαζαν ανηλίκους. 

Πολλοί από αυτούς τους κληρικούς μετακινούνταν από ενορία σε ενορία για να “καλυφθεί” η δράση τους. Έτσι, συνέχιζαν να εργάζονται και να έρχονται σε επαφή με παιδιά, κάτι που τους επέτρεπε να επιδίδονται στις εγκληματικές τους πράξεις για δεκαετίες. Οι κληρικοί έλεγαν στα παιδιά να μην πουν τίποτα στους γονείς τους. Όσοι γονείς το μάθαιναν δεν μιλούσαν, γιατί ντρέπονταν και ένιωθαν ένοχοι. Άλλοι αρνούνταν να δεχτούν ότι το παιδί τους έλεγε την αλήθεια. Όσοι αποφάσισαν να αντιδράσουν, πιέστηκαν να μη μιλήσουν. Έτσι, οι πράξεις τους παρέμεναν για δεκαετίες ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Η ομάδα Spotlight κατέγραψε αρχικά τις μαρτυρίες από περίπου 40 θύματα. Όμως, μόλις η υπόθεση έγινε γνωστή δέχτηκε περισσότερα από 300 τηλεφωνήματα θυμάτων που ήθελαν να μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία.

Η ομάδα της Boston Globe αρχικά νόμιζε ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονταν 12 με 15 κληρικοί. Τελικά, αποκάλυψε ότι συνολικά 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστόνης είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά! Χάρη στη δράση της ομάδας, οι πέντε από αυτούς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, καθώς κανένας δεν περίμενε ότι οι “απεσταλμένοι” του Θεού θα ασελγούσαν σε μικρά παιδιά και σε τέτοια έκταση. Η δημοσιογραφική ομάδα τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ για την προσφορά της και το 2015 η ιστορία της έγινε ταινία.

Τέσσερα από τα μέλη της ομάδας Spotlight που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο της Καθολικής εκκλησίας. Η ομάδα έλαβε το 2003 το Βραβείο Πούλιτζερ. Πηγή Youtube

Ο σατανικός “ιερέας” 

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα Spotlight ανακάλυψε τη δράση του ιερέα Τζον Τζίογκαν. Είχε κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερα από 130 παιδιά κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς εργασίας του ως κληρικός σε διάφορες ενορίες της Βοστόνης. Τα περισσότερα θύματά του ήταν αγόρια δημοτικού. Έναν από αυτά ήταν μόλις 4 ετών.

Το έγκλημά του συγκαλύφτηκε από τον καρδινάλιο Μπέρναρντ Φράνσις Λο. Από το 1984 έως το 2002 ήταν Αρχιεπίσκοπος της Βοστόνης και όπως αποδείχθηκε γνώριζε για δεκάδες ιερείς, που είτε είχαν βιάσει, είτε είχαν κακοποιήσει παιδιά στη αρχιεπισκοπή του. Ωστόσο, δεν τους απομάκρυνε, ούτε το ανέφερε στις αρχές. Μάλιστα η Αρχιεπισκοπή διαβεβαίωνε ότι ο ιερέας ήταν “κατάλληλος και ασφαλής”. Ο Τζιόγκαν μετατέθηκε από την ενορία του Σέιντ Άντριου στην ενορία Σειντ Μπερνάρντ και από εκεί στη Σέιντ Τζούλια το 1984, παρόλο που υπήρχαν αναφορές ότι είχε κακοποιήσει ήδη επτά αγόρια.

Ο ιερέας στο εδώλιο. Πηγή εικόνας: Youtube

Στην ενορία αυτή ο Τζίογκαν έγινε επικεφαλής σε τρεις ομάδες νέων. Πέντε χρόνια αργότερα, τα παράπονα του κόσμου για σεξουαλική κακοποίηση άρχισαν να αυξάνονται. Έτσι, ο κληρικός μετακινήθηκε σε ιδρύματα που υποτίθεται “θεράπευαν” τους ιερείς που είχαν μπει σε πειρασμό. Λίγο αργότερα, θεωρήθηκε ότι είχε “αναρρώσει πλήρως και πως δεν υπήρχαν ψυχιατρικές αντενδείξεις ή περιορισμοί στο έργο του ως ιερέας ενορίας”. Έτσι, ο Τζίογκαν επέστρεψε στην παλιά του ενορία και συνέχισε να κακοποιεί παιδιά για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ένα από τα θύματά του που μίλησαν με την ομάδα του Spotlight ήταν ο Πάτρικ ΜακΣόρλεϊ. Κακοποιήθηκε από τον ιερέα όταν ήταν 12 ετών. Λίγο μετά την αυτοκτονία του πατέρα του, ο ιερέας επισκέφτηκε το σπίτι του στο Χάιντι Παρκ για να συλλυπηθεί τη μητέρα του. Τότε προσφέρθηκε να πάει μια βόλτα τον μικρό Πάτρικ για να τον κεράσει ένα παγωτό. Ο Τζίογκαν έπιανε το πόδι του μικρού αγοριού συμπονετικά, μέχρι που κάποια στιγμή το χέρι του κατέληξε στα γεννητικά του όργανα. “Πάγωσα. Ήμουν τρομοκρατημένος”, είπε στην ομάδα Spotlight o ΜακΣόρλεϊ. Στη συνέχεια ο “καλός” ιερέας άρχισε να αυνανίζεται μπροστά του.

Όταν ολοκλήρωσε την πράξη του, επέστρεψε τον 12χρονο σπίτι του και του είπε ότι αυτό έπρεπε να μείνει μεταξύ τους.

Οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν την ομάδα που ‘φώτισε’ το σκοτεινό μυστικό της Καθολικής Εκκλησίας στη Βοστόνη. Το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Η ομολογία του ΜακΣόρλεϊ έδωσε δύναμη σε δεκάδες άλλα θύματα να αποκαλύψουν τις δικές τους εμπειρίες με τους παιδεραστές της Καθολικής Εκκλησίας. Όμως, δυο χρόνια μετά την ομολογία του, ο ΜακΣόρλεϊ πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ. Όπως είχε πει τα είχε αρχίσει για να αντιμετωπίσει τις άσχημες εμπειρίες που είχε ζήσει.

Το 1998 η Εκκλησία αποφάσισε να απομακρύνει τον ιερέα από τα καθήκοντά του.

Ένα περιστατικό του 1991 τον οδήγησε στο εδώλιο, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα.

Ο Τζίογκαν είχε βρεθεί ένοχος για την κακοποίηση ενός 10χρονου αγοριού. Μάρτυρες τον είδαν να πιάνει τα οπίσθια του μικρού σε μία πισίνα. Ο πρώην ιερέας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Το 2003 ο Τζίογκαν στραγγαλίστηκε μέσα στο κελί του από τον Τζόσεφ Ντρους, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, επειδή σκότωσε ένα άνδρα όταν προσπάθησε να τον κακοποιήσει σεξουαλικά.

Εν τω μεταξύ, η Μητρόπολη της Βοστόνης έκανε μια συμφωνία με 86 από τα θύματα του Τζίογκαν της τάξης των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να τους αποζημιώσει για τις πράξεις του κληρικού. Όμως, στην πραγματικότητα οι αποζημιώσεις δόθηκαν γιατί η Αρχιεπισκοπή ήταν συνυπεύθυνη καθώς μετέθετε τον ιερέα από ενορία σε ενορία για να συγκαλύψει τις πράξεις του.

Το 2003 έδωσε επιπλέον 85 εκατομμύρια δολάρια σε 552 θύματα και τους γονείς τους που είχαν κάνει αγωγές για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς. Ένα χρόνο αργότερα η Αρχιεπισκοπή πούλησε μέρος του οικοπέδου της, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα νομικά έξοδα από την αντιδικία με τους γονείς.

Μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του, ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Φράνσις Λο υπέβαλε την παραίτησή του στο Βατικανό. Η Αρχιεπισκοπή έκλεισε 65 ενορίες.

Οι δημοσιογράφοι της Spotlight κατηγορήθηκαν ότι ήταν άθεοι. Αλλά εκείνοι δεν το είχαν αρνηθεί ποτέ.

“Μπορεί από πριν να είχα παρεκκλίνει από την Καθολική Εκκλησία, αλλά αυτή η ιστορία με έπεισε να μην επιστρέψω ποτέ”, είχε πει ο Γουόλτερ Ρόμπινσον, δημοσιογράφος της ομάδας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Spotlight που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία με περισσότερα από 98 εκατομμύρια δολάρια έσοδα: 

Πηγή αρχικής εικόνας (BostonCatholic) από Flickr

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Το παρασκήνιο της ταινίας «Μαύρος Κύκνος». Η Νάταλι Πόρτμαν αν και ήταν μόλις 53 κιλά έχασε άλλα 9. Έπαιζε τραυματισμένη και παντρεύτηκε τον χορογράφο που στο σενάριο την απαξίωνε ερωτικά!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική απογοήτευση με την κουνιάδα του. Γιατί άφησε ημιτελές το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική απογοήτευση με την κουνιάδα του. Γιατί άφησε ημιτελές το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ

“Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;” Γιώργος Σουρής, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, σατίριζε μέσα από τον “Ρωμηό” του πολιτικούς και τραπεζίτες

“Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;” Γιώργος Σουρής, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, σατίριζε μέσα από τον “Ρωμηό” του πολιτικούς και τραπεζίτες

«Βρώμικε μπάσταρδε! Παλιό-μ…..κα!» Η φράση των Sex Pistols στο  δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, που τους έκανε διάσημους και μισητούς στη Μ.Βρετανία

«Βρώμικε μπάσταρδε! Παλιό-μ…..κα!» Η φράση των Sex Pistols στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, που τους έκανε διάσημους και μισητούς στη Μ.Βρετανία

Το φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο Φίνος με την “αποκαθήλωση” της σβάστικας από την Ακρόπολη. Οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα (βίντεο)

Το φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο Φίνος με την “αποκαθήλωση” της σβάστικας από την Ακρόπολη. Οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα (βίντεο)

“Τους μπεκρήδες και αν δικάσουνε, άδικα θα τους κρεμάσουνε”. Ορέστης Μακρής, ο τενόρος που έκανε καριέρα σε ρόλο μεθύστακα, αν και δεν έπινε γουλιά. Γιατί ο Φίνος τον αποκάλεσε “κάφρο”

“Τους μπεκρήδες και αν δικάσουνε, άδικα θα τους κρεμάσουνε”. Ορέστης Μακρής, ο τενόρος που έκανε καριέρα σε ρόλο μεθύστακα, αν και δεν έπινε γουλιά. Γιατί ο Φίνος τον αποκάλεσε “κάφρο”

close menu