Το παρασκήνιο της ταινίας “Μαύρος Κύκνος”. Η Νάταλι Πόρτμαν αν και ήταν μόλις 53 κιλά έχασε άλλα 9. Έπαιζε τραυματισμένη και παντρεύτηκε τον χορογράφο που στο σενάριο την απαξίωνε ερωτικά!

Το παρασκήνιο της ταινίας “Μαύρος Κύκνος”. Η Νάταλι Πόρτμαν αν και ήταν μόλις 53 κιλά έχασε άλλα 9. Έπαιζε τραυματισμένη και παντρεύτηκε τον χορογράφο που στο σενάριο την απαξίωνε ερωτικά!
Μια νεαρή μπαλαρίνα κυνηγά τον ρόλο που θα την καθιερώσει ως χορεύτρια. Προσπαθεί να αποδείξει στον απαιτητικό καλλιτεχνικό διευθυντή της ότι αξίζει να ενσαρκώσει τον πρώτο ρόλο στη “Λίμνη των Κύκνων” που ανεβάζει ο θίασος στη Νέα Υόρκη.

Ο διευθυντής υποστηρίζει ότι η κοπέλα είναι ο τέλειος Λευκός Κύκνος, αλλά δεν έχει το πάθος του σκοτεινού και αισθησιακού Μαύρου Κύκνου. Ο ρόλος, της γίνεται εμμονή. Φτάνει σε σημείο να χάσει τον εαυτό της και το μυαλό της. Έχει παραισθήσεις που την οδηγούν στον αυτοτραυματισμό. Στον αγώνα της για την κατάκτηση του ρόλου, πρέπει να αντιμετωπίσει και την ψυχαναγκαστική μητέρα της, που ήταν πρώην χορεύτρια, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει την κορυφή. Το όνειρό της πρέπει να το ολοκληρώσει η κόρη της.

Πηγή εικόνας: Youtube

Ο “Μαύρος Κύκνος” με τη Νάταλι Πόρτμαν είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ψυχολογικά θρίλερ που εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 2010. Για την ερμηνεία της, η ηθοποιός πήρε όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, καθώς απέφερε περισσότερα 329 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Οι θυσίες για τον ρόλο

Η πρίμα μπαλαρίνα αναζητούσε την τελειότητα που την οδήγησε στα όρια της τρέλας. Και αυτήν την τελειότητα επιδίωξε η Νάταλι Πόρτμαν.

Για να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο της μπαλαρίνας, η ηθοποιός έχυσε κυριολεκτικά δάκρυα, ιδρώτα και αίμα.

Έπρεπε να ακολουθήσει μια εξαντλητική δίαιτα ενώ το βάρος της δεν ξεπερνούσε τα 53 κιλά. Για ένα μεγάλο διάστημα, έτρωγε μόνο καρότα και αμύγδαλα. Έχασε συνολικά 9 κιλά μέσα σε λίγους μήνες. Δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 1.200 θερμίδες ημερησίως.

Παράλληλα, έξι μήνες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας, η Νάταλι Πόρτμαν άρχισε μαθήματα μπαλέτου. Ξεκίνησε με δύο ώρες προπόνησης και έφτασε να κάνει μαθήματα για οκτώ ώρες καθημερινά. Ήθελε να πείσει ότι είναι πραγματική χορεύτρια μπαλέτου, αλλά και να ζήσει πραγματικά τις δυσκολίες και την κούραση που αντιμετωπίζουν για να αποδώσει όσο πιο ρεαλιστικά τον ρόλο της.

Εκτός από τα μαθήματα μπαλέτου, έκανε κυκλική προπόνηση για να ενδυναμώσουν οι μύες της και κολυμπούσε περίπου ενάμιση χιλιόμετρο την ημέρα.

“Κάποια βράδια πραγματικά σκεφτόμουν ότι θα πεθάνω”, είχε αναφέρει.

Σε ένα μάθημα η ηθοποιός χτύπησε το πλευρό της. Η Πόρτμαν ζήτησε από τον παραγωγό βοήθεια. Εκείνος της είπε ότι το μπάτζετ της ταινίας ήταν πολύ περιορισμένο και πως δεν είχαν προσλάβει γιατρό. Η Πόρτμαν τους είπε ότι αν χρειαζόταν να κοπεί κάτι από τον προϋπολογισμό τους, θα μπορούσαν να ακυρώσουν το τροχοφόρο καμαρίνι, που είχε για να ετοιμάζεται και να φωνάξουν έναν γιατρό.

Προσέλαβαν μια φυσιοθεραπεύτρια. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι της είπε να παραμείνει στον ρόλο. Ήταν η καλύτερη ρεαλιστική απεικόνιση του πόνου μιας μπαλαρίνας, την οποία συμπεριέλαβε στην ταινία.

Χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να αναρρώσει τελείως. Στις σκηνές χορού που έπρεπε να κάνει κάποια σηκώματα, οι χορευτές την κρατούσαν από τον βραχίονα για να μην επιβαρύνουν το σημείο που είχε τραυματιστεί.

Πηγή εικόνας: Youtube

“Όλοι οι χορευτές χορεύουν, παρόλο που μπορεί να υποφέρουν από έναν σοβαρό τραυματισμό. Δεν έχουν απλώς έναν πονόλαιμο. Μπορεί να χορεύουν, ενώ έχουν διάστρεμμα στον αστράγαλο ή πόνους στον αυχένα. Θα τους δεις να κάνουν τρομερά πράγματα πάνω στην σκηνή. Όμως, μόλις τελειώνουν την παράσταση, τρέχουν να κατευνάσουν τον πόνο τους με έναν κουβά παγάκια. Μέρος της τέχνης τους είναι να κρύβουν όλο τον πόνο τους”, δήλωσε η Νάταλι Πόρτμαν.

Μια μέρα έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της. Η ηθοποιός έπαθε διάσειση και χρειάστηκε να κάνει μαγνητική τομογραφία. Όμως, σύντομα έγινε καλά. Το τραύμα δεν ήταν σοβαρό.

Αυτό που δυσκόλεψε την Πόρτμαν ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει τη φωνή της. Για πολλά χρόνια, οι σκηνοθέτες κριτίκαραν τη λεπτή παιδική φωνή της και της έλεγαν να κάνει φωνητικά για να ακούγεται πιο βαριά. Ωστόσο, για τον ρόλο της μπαλαρίνας της ζητήθηκε μια πιο παιδική φωνή. “Ένιωσα ότι επέστρεψα στο σημείο που δούλεψα τόσο σκληρά για να ξεπεράσω”.

Οι ισχυρισμοί της κασκαντέρ

Η Σάρα Λέιν που ντούμπλαρε τη Νάταλι Πόρτμαν σε κάποιες δύσκολες χορευτικές κινήσεις, ισχυρίστηκε ότι της απαγορεύτηκε να δίνει συνεντεύξεις μέχρι την εποχή των βραβείων, ώστε να πάρει η ηθοποιός όλα τα εύσημα. Ανέφερε επίσης, ότι ακόμη και στο βίντεο με τα γυρίσματα και τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν, δεν φαινόταν ότι σε πολλές σκηνές αντικαθιστούσαν στο μοντάζ το κεφάλι της με το κεφάλι της Πόρτμαν.

Πηγή εικόνας: flickr

Η χορογράφος Μπέντζαμιν Μίλιπεντ την υπερασπίστηκε και δήλωσε ότι τουλάχιστον το 80% των κινήσεων ανήκαν στην Πόρτμαν. “Ήταν φανταστικό. Είχε πολύ όμορφη κίνηση. Όσο για την Σάρα Λέιν που ισχυρίζεται ότι έκανε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, δεν είναι πραγματικότητα. Έκανε κάποιες κινήσεις με τα πόδια και τα fouettés, που είναι η επί τόπου στροφή που εκτελείται πάνω σε ένα πόδι. Αλλά ειλικρινά, το 85% αυτής της ταινίας το έκανε η Πόρτμαν”.

Την ηθοποιό υπερασπίστηκε και ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφκσι. “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν 139 λήψεις με χορό στην ταινία. Οι 111 είναι με την Νάταλι Πόρτμαν, οι υπόλοιπες έγιναν από την Σάρα Λέιν. Αν κάνει κάποιος τα μαθηματικά, μιλάμε για το 80% της ταινίας”.

Ο έρωτας 

Πέρα από τις ατελείωτες ώρες προπονήσεων και την εξαντλητική δίαιτα, ο “Μαύρος Κύκνος” βοήθησε την Πόρτμαν να βρει τον πραγματικό έρωτα. Στα γυρίσματα της ταινίας γνώρισε τον χορευτή μπαλέτου Μπέντζαμιν Μίλιπεντ. Σε διάστημα λίγων μηνών, αρραβωνιάστηκαν και ο εκπρόσωπος της Πόρτμαν ανακοίνωσε ότι η Πόρτμαν έμεινε έγκυος. Στις 14 Ιουνίου 2011 γέννησε ένα αγοράκι και έναν χρόνο αργότερα το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Καλιφόρνια.

Σε συνέντευξή της η Πόρτμαν τόνισε την ειρωνεία ότι στην ταινία ο χορογράφος γελάει στην ιδέα ότι θα έκανε σεξ με την μπαλαρίνα. “Είναι τόσο καλός ηθοποιός”, είπε.

Δείτε την τελευταία σκηνή με τον χορό της μπαλαρίνας, που χόρεψε ενώ είχε αυτοτραυματιστεί με ένα γυαλί. Μόλις τελείωσε η παράσταση, η ματωμένη μπαλαρίνα ψιθύρισε “Ήμουν τέλεια”:

Πηγή αρχικής εικόνας: flickr

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Léon: The Professional. Οι όροι που έθεσαν οι γονείς της 12χρονης Νάταλι Πόρτμαν για να παίξει η κόρη τους στην ταινία. Άλλαξαν όλες οι ερωτικές σκηνές του σεναρίου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu