“Ζω με ένοπλη προστασία από 26 ετών”. Ο ιταλός δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη ναπολιτάνικη μαφία «Καμόρα» και κρύβεται. Η κόντρα του με τον ακροδεξιό πολιτικό Ματεό Σαλβίνι

“Ζω με ένοπλη προστασία από 26 ετών”. Ο ιταλός δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη ναπολιτάνικη μαφία «Καμόρα» και κρύβεται. Η κόντρα του με τον ακροδεξιό πολιτικό Ματεό Σαλβίνι
«Κυκλοφορώ 13 χρόνια τώρα με έναν κόκκινο στόχο στην πλάτη. Έχασα τη ζωή μου για το τίποτα… Ο κόσμος με θέλει νεκρό για να με πιστέψει»!

O δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο εξέδωσε το 2006 την «Καμόρα», βιβλίο το οποίο περιγράφει τις δράσεις, την οργάνωση και την ιεραρχία της ομώνυμης Ναπολιτάνικης μαφίας. Το βιβλίο προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, αλλά περισσότερο «ενόχλησε» τη ναπολιτάνικη μαφία η οποία απέκτησε έναν καινούργιο εχθρό. Μετά την έκδοση του βιβλίου, η ζωή του Σαβιάνο άλλαξε για πάντα.

Η «Καμόρα» ξεσκεπάζει τις «άγνωστες» πτυχές της μαφίας, την οποία ο Σαβιάνο έζησε από κοντά κάνοντας την έρευνα του, πολλές φορές με ρίσκο την ίδια του τη ζωή. Από το εμπόριο ναρκωτικών, μέχρι τους πιτσιρικάδες που γαλουχήθηκαν για να συμμετάσχουν στον σκοτεινό κόσμο της μαφίας. Συμβόλαια θανάτου, απαγωγές και εκτελέσεις, είναι μόνο κάποια από αυτά που περιγράφει στον κόσμο της Γκομόρα ο ιταλός δημοσιογράφος.

Μέσα από το βιβλίο του ο Σαβιάνο κέρδισε την αναγνώριση, αλλά και την ανταπόκριση στην Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες. Μεταφράστηκε σε 52 γλώσσες και πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τη μέρα της παρουσίασης του βιβλίου, το παρών έδωσε ο τότε πρόεδρος της ιταλικής βουλής.

Οι αποκαλύψεις και οι απειλές για τη ζωή του

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, ο πρόεδρος της βουλής του είπε ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιστρέψει μόνος του στη Νάπολη και τον πήρε μαζί του συνοδεία της προσωπικής του ασφάλειας. Η ζωή του Ρομπέρτο Σαβιάνο είχε αλλάξει για πάντα. Οι απειλές και ο τρόμος έγιναν καθημερινότητα για τον δημοσιογράφο, ενώ στο στόχαστρο της μαφίας μπήκαν και άλλα  μέλη της οικογένειάς του. «Λίγο μετά την έκδοση της Γκομόρα, κάποιοι άφησαν στο γραμματοκιβώτιο της μητέρας μου ένα μικρό κομμάτι χαρτί. Ήταν μία φωτογραφία μου, με ένα πιστόλι να με σημαδεύει στο κεφάλι, και από κάτω τη λέξη «καταδικασμένος».

Λίγο καιρό αργότερα, ο Σαβιάνο ήταν προσκεκλημένος σε μία εκδήλωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εκεί, με τόλμη ανέφερε ονομαστικά μέλη της μαφίας και τους προέτρεψε να φύγουν από την πόλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Σαβιάνο να έχει πάντα μία «σκιά» πίσω του. Άγνωστοι τον ακολουθούσαν συνέχεια σε κάθε του βήμα, ακόμα και μέσα στο λεωφορείο για τη δουλειά. «Ξέρεις ότι θα σε κάνουν να πληρώσεις ακριβά για αυτό που έκανες στο Καζάλε, έτσι;»

Η Καμόρα είναι ένα συνδικάτο εγκλήματος της ιταλικής μαφίας στην περιοχή της Καμπανίας και της Νάπολη. Είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Σκηνή από το τρέιλερ της ταινίας

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα του Σαβιάνο, οι αρχές αποφάσισαν να του παρέχουν ασφάλεια, με τους καραμπινιέρους να τον φυλάνε όλο το 24ωρο. Ο δημοσιογράφος πλέον δεν είχε μια κανονική ζωή. Πολύ σπάνια έμενε στο ίδιο μέρος για πάνω από δύο μέρες, ενώ όπως είχε δηλώσει δε μπορούσε να πάει μια βόλτα με τη βέσπα του, να κάνει έναν περίπατο στο πάρκο, να πάει για μία μπύρα με την παρέα του.

Το 2008 η Καμόρα πύκνωσε τις απειλές κατά του Ρομπέρτο Σαβιάνο, καθώς εκείνη την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη μία δίκη 24 μελών της μαφίας, γνωστή και ως «Υπόθεση Σπάρτακος». Ηγετικά της στελέχη κατηγορούνταν για ανθρωποκτονίες, δωροδοκία σε υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους και βαριές σωματικές βλάβες. Τελικά, με σκανδαλώδη τρόπο αθωώθηκαν όλοι οι «υψηλά ιστάμενοι» και ο Σαβιάνο είχε ακόμα έναν λόγο να νιώθει μεγάλη απειλή.

«Αυτή η ζωή είναι σκατά. Είναι δύσκολο να περιγράψεις το πόσο άσχημη είναι. Υπάρχω μέσα σε τέσσερις τοίχους και η μοναδική εναλλακτική είναι να κάνω δημόσιες εμφανίσεις. Καμιά φορά κοιτάζω πίσω μου και ό,τι χωρίζει τη ζωή μου πριν και μετά την Καμόρα. Υπάρχει ένα τεράστιο πριν και ένα τεράστιο μετά. Αυτό αφορά και τα προσφιλή μου πρόσωπα. Είναι οι άνθρωποι που έχασα, που απομακρύνθηκαν επειδή τους ήταν δύσκολο να σταθούν δίπλα σε μένα και τους ανθρώπους που ελπίζω ότι βρήκα τα τελευταία χρόνια. Είναι τα μέρη που είχα γνωρίσει και αυτά στα οποία έχω υπάρξει από τότε. Η Νάπολη έχει γίνει ένας τόπος που μπορώ να επισκεφτώ μόνο με τις αναμνήσεις μου».

Σκηνή από την τανία του Ματέο Γκαρόνε “Γκομόρα” / Flickr

Εχθρός του Σαλβίνι

Τον Ιούνιο του 2018 ο υπουργός εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της προστασίας που παρείχε το κράτος στον δημοσιογράφο, με το επιχείρημα ότι περνάει πολύ χρόνο και στο εξωτερικό. Η κόντρα μεταξύ Σαλβίνι και Σαβιάνο, ξέσπασε όταν ο δημοσιογράφος κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό ότι ευθύνεται για την κακή πολιτική στο μεταναστευτικό, θέμα στο οποίο ο Σαλβίνι κρατά μία σκληρή στάση. Μετά τη δήλωση του Υπουργού, ο δημοσιογράφος είχε χαρακτηρίσει «μασκαρά» τον Σαλβίνι, ενώ είχε πει με νόημα: «Νομίζεις ότι θα με απειλήσεις ή θα με εκφοβίσεις, νομίζεις ότι είμαι ευτυχής να ζω με ένοπλη προστασία από τότε που είμαι 26 ετών;»

Ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο είχε κλιμακωθεί, με τον Σαβιάνο να κατηγορεί τον Υπουργό ότι «αντί να πολεμήσει τη μαφία στη χώρα, προσπαθεί να κλείσει το στόμα όσων θέλουν να σταματήσει αυτό το φαινόμενο…» .

Ματέο Σαλβίνι (αριστερά) ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, (δεξιά) αποκάλυψε τα μυστικά της εγκληματικής Καμόρα και ζει μακρυά από την Ιταλία υπό αστυνομική προστασία.

Η «ζωή» του στις ΗΠΑ

Σήμερα ο Ρομπέρτο Σαβιάνο ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλη ταυτότητα, ενώ αλλάζει συνεχώς κατοικίες για να μη γίνεται εύκολος στόχος όσων θέλουν να του «κλείσουν» το στόμα. Ο δημοσιογράφος συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, αλλά και τη δημοσιογραφική του έρευνα, γιατί όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, «το μόνο που του δίνει πλέον «καύσιμα» είναι η εκδίκηση.

«Κυκλοφορώ 13 χρόνια τώρα με έναν κόκκινο στόχο στην πλάτη. Έχασα τη ζωή μου για το τίποτα. Το έχω μετανιώσει. Δεν άξιζε τον κόπο. Τίποτα δεν αξίζει το να ζεις έτσι. Αλλά όταν το κάνεις δεν το ξέρεις. Δεν ξέρεις ακριβώς τι θα ακολουθήσει. Ζω μια ειρωνεία: είμαι παγιδευμένος σ’ ένα λίμπο. Από τη μία δεν μπορώ να ζήσω ελεύθερα, από την άλλη μια μεγάλη μερίδα του κόσμου μου λέει “για να ζεις ακόμα, μάλλον δεν τους είσαι σημαντική απειλή κι άρα δεν λες αλήθειες”. Ο κόσμος με θέλει νεκρό για να με πιστέψει!»

To βιβλίο του Σαβιάνο ενέπνευσε πολλούς στο χώρο της τέχνης, όπως τον Ιταλό Ματέο Γκαρόνε ο οποίος το 2008 σκηνοθέτησε την ταινία «Καμόρα», βασισμένη στο ομώνυνο βιβλίο του γενναίου δημοσιογράφου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η «μαφία της πίτσας». Πως η οικογένεια Μπονάνο διακινούσε ναρκωτικά σε όλη την Αμερική μέσα από καταστήματα – βιτρίνες. Η πολύχρονη έρευνα, οι συλλήψεις και ο νόμος της σιωπής

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.