Πηγή: Ροδιακή
Χαρακτηρίστηκε «το Χόλιγουντ της Ελλάδος» και δικαίως καθώς για πολλά χρόνια φιλοξένησε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.
Μόνο το 1960, μέσα σε 12 μήνες, γυρίστηκαν επτά κινηματογραφικές ταινίες, ελληνικές και ξένες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, όπως επίσης και πολλά ντοκιμαντέρ.
Ποιος αγνοεί ότι τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» και την ταινία «Απόδραση στην Αθήνα»;
Τα θέματα των ταινιών ήταν ετερόκλητα, ιστορικά, πολεμικά, δραματικά και ελαφρά, αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί βρίσκουν στη Ρόδο εκείνο που ζητούν. Γιατί στη Ρόδο «οι αιώνες ομιλούν μεταξύ τους».
Υπάρχουν κάστρα μεσαιωνικά, ακροπόλεις αρχαίες, βυζαντινοί ναοί, ανατολίτικα καλντερίμια και μιναρέδες, κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και πλαζ, πλούσιο πράσινο και ολογάλανη θάλασσα.
Υπάρχουν τα μέσα για την άνετη κι ευχάριστη διαμονή ηθοποιών και τεχνικών, τα τεχνικά μέσα για το απρόσκοπτο γύρισμα των ταινιών.
Το 1960 γυρίζεται στη Ρόδο από την εταιρεία Κολούμπια, η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Γκρέκορυ Πεκ, Άντονυ Κουήν, Ντέιβιντ Νίβεν, Ειρήνη Παπά και πολλούς ακόμα.
Σκηνοθέτης ήταν ο Καρλ Φόρμαν και συμμετείχαν πολλοί κομπάρσοι από την πόλη και τα χωριά της Ρόδου. Στην Κρεμαστή, τον Αρχάγγελο και τη Λίνδο και βέβαια στην Παλιά Πόλη γυρίστηκαν εξωτερικές σκηνές του έργου.
Σκηνές από τα γυρίσματα παρακολούθησαν και οι Έλληνες βασιλείς στην τοποθεσία «Επτά Πηγές» σε μια ανάπαυλα του ταξιδιού τους στη Ρόδο.
Η πρεμιέρα του έργου έγινε στο Λονδίνο, παρουσία της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ και αποτέλεσε ευκαιρία για την προβολή της Ρόδου. Ήταν τότε που ο Άντονυ Κουίν αγόρασε στην περιοχή «Λαδικό» στο Φαληράκι 100 στρέμματα παραλιακής και βραχώδους έκτασης, με φυσικό λιμανάκι στην τιμή των 65.000 δραχμών, προκειμένου να ανεγείρει ιδιόκτητη έπαυλη και κινηματογραφικό στούντιο.
Στη Ρόδο το 1960 γυρίστηκε και η ταινία «Δέμα Εκπλήξεων» με τον Γιούλ Μπρίνερ και τη Μίτσι Γκέινορ, η οποία μπορεί να μην είχε την ανάλογη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική, αλλά προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο διαφημίζοντας το νησί.
Το 1960 γυρίστηκαν και οι ελληνικές ταινίες: «Διακοπές στη Ρόδο» με τους Κώστα Κακκαβά, Ντίνα Τριάντη, Βούλα Χαριλάου,
«Λύτρωσέ με αγάπη μου» του Γιαννακόπουλου,
«Τσακιτζής» του Κ. Ανδρίτσου, με τους Ανδρέα Μπάρκουλη, Γκέλη Μαυροπούλου, Στέφανο και Αλέκα Στρατηγού,
«Διακοπές στο Μιραμάρε» με τη Μπεάτα Ασημακοπούλου, Κούρτη,
«Απολύτρωση» με τους Σπύρο Φωκά, Λορένα ντε Λούκα, Μιράντα Κουνελάκη,
«Πεταλούδα της νύχτας», με τη Χριστίνα Σύλβα και τον Ανδρέα Μπάρκουλη.
Πολλοί παραγωγοί γύρισαν ντοκιμαντέρ με ποικίλα θέματα.
Το 1947 γυρίστηκε στη Ρόδο η ταινία «Άννα Ροδίτη» παραγωγή της ΑΝ-ΖΕΡΒΟΣ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαζιάδη, Γ. Φιλίππου με θέμα την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών και Ιταλών, με το Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Καίτη Πάνου, το Δήμο Σταρένιο, και άλλους.
Επιπλέον γυρίστηκε η ταινία «Χαλιμά» του Π. Γιαννακού (Κοκοβιού). Και οι δύο ταινίες ανήκουν στα πρώτα μεταπολεμικά βήματα του ελληνικού κινηματογράφου.
Με όλα αυτά που συνέβαιναν ξεκίνησε ένας Ρόδιος επιχειρηματίας και ίδρυσε την εταιρία «Ρόδος Φιλμ» με την οποία γύρισε την ταινία «Το Χαμίνι» με την Κάκια Αναλυτή. Ο Κ. Πατρονικόλας και η εταιρία ΕΛΤΟΥΡΕ αποφάσισαν να παράγουν κινηματογραφικές ταινίες και να δημιουργήσουν στούντιο στη Ρόδο. Και η κυβέρνηση ανήγγειλε διά του υπουργού κ. Μάρτη τη διοργάνωση Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ στη Ρόδο. Έτσι ονομάστηκε «Χόλιγουντ της Ελλάδος»;
Τον Ιούνιο του 1959 γυρίζεται η ταινία «Κρουαζιέρα στη Ρόδο» με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Κώστα Κακκαβά, Ντίνα Τριάντη, και σκηνοθέτη το Γιάννη Δαλιανίδη.
Στις 11 Μαΐου 1962 επισκέπτεται τη Ρόδο ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1963 φθάνει στη Ρόδο για σύντομη παραμονή ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουόλτ Ντίσνεϊ. Το Νοέμβριο του 1963 γυρίζει στη Ρόδο σκηνές από την ταινία με τίτλο «Στου φεγγαριού τα κρόσσια».
Στις 6 Απριλίου 1964 η Τζένη Καρέζη και ο Νίκος Κούρκουλος φθάνουν στη Ρόδο για να γυρίσουν την ταινία της Φίνος Φιλμ «Ένας μεγάλος έρωτας» σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.
Στις 18 Ιουνίου 1964 ο Αλέκος Σακελλάριος αρχίζει το γύρισμα στη Ρόδο της ταινίας «Το δόλωμα» παραγωγής Φίνος Φιλμ, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το Ντίνο Ηλιόπουλο, το Βαγγέλη Βουλγαρίδη, τον Ανδρέα Μπάρκουλη.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1964 γυρίζεται στη Ρόδο το φιλμ του Γιάννη Δαλιανίδη «Κορίτσια για Φίλημα», με τη Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστα Βουτσά, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Ανδρέα Ντούζο.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1966 φθάνει στη Ρόδο ο διάσημος ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου Μάρλον Μπράντο.
Στις 28 Αυγούστου 1967 έρχεται στη Ρόδο ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλτον Ήστον.
Στις 7 Νοεμβρίου 1972 επισκέπτεται τη Ρόδο ο ηθοποιός Τζωρτζ Χάμιλτον προκειμένου να πρωταγωνιστήσει μαζί με τους Κάμερον Μίτσελ και Λουτσιάνα Παλούτσι στην ταινία ελληνοαμερικανικής παραγωγής «Συνάντηση στη Ρόδο».
Το Μάρτιο του 1978 γυρίζονται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου σκηνές από την ταινία «Απόδραση στην Αθήνα». Μεταξύ των πρωταγωνιστών η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε, οι Ντέιβιντ Νίβεν, Ρότζερ Μουρ, Τέλης Σαβάλας, Έλιοντ Γκουλντ και άλλοι.
Τα επόμενα χρόνια λιγοστές ταινίες γυρίστηκαν στη Ρόδο μεταξύ αυτών το 1988 η ταινία «Το νησί του Πασχάλη», μια αγγλοϊταλική παραγωγή με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ, Τσαρλς Ντάνς, Έλεν Μίρεν.
Κάθε αρχή και δύσκολη λένε. Στην Ρόδο η αρχή ήταν εύκολη, τη συνέχεια ακόμη την αναμένουμε.
Διαβάστε: «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης». Ποιος ήταν ο αληθινός «Μπιλ ο χασάπης» που υποδύθηκε ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Ο Σκορτσέζε, ετοίμαζε την ταινία επί 20 χρόνια
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτές είναι οι πόλεις με την πιο εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στον κόσμο. Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
- ΙΧ στη Θεσσαλονίκη παρέσυρε ζευγάρι με το ανήλικο παιδί τους. Διασωληνωμένος ο ένας από τους γονείς
- Οι κεραυνοί κοκκίνισαν τον ουρανό στην Εύβοια. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο
- Γαλλία. 20χρονος τετραπληγικός ζει εγκλωβισμένος σε διαμέρισμα του 8ου ορόφου εδώ και 3 μήνες λόγω βλάβης του ασανσέρ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ