Ρονάλντο. Το ποδοσφαιρικό «Φαινόμενο» από τη Βραζιλία που παραλίγο να παίξει στην Καλαμάτα. Η ξέφρενη πορεία στα γήπεδα και ο εκβιασμός μιας τρανσέξουσαλ

Ρονάλντο. Το ποδοσφαιρικό «Φαινόμενο» από τη Βραζιλία που παραλίγο να παίξει στην Καλαμάτα. Η ξέφρενη πορεία στα γήπεδα και ο εκβιασμός μιας τρανσέξουσαλ
Το φτωχό παιδί από τη Βραζιλία κατέκτησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου μέσα από την 18χρονη καριέρα του.

Από την Κρουζέιρο μέχρι την Μπαρτσελόνα και από την Ίντερ μέχρι την Κορίνθιανς, ο κορυφαίος επιθετικός με περισσότερα από 350 γκολ, είχε μια γεμάτη πορεία, τρεις σοκαριστικούς τραυματισμούς και δύο Παγκόσμια Κύπελλα.

Δεν είχε λεφτά ούτε για εισιτήριο

Ο Ρονάλντο Λουίς Νασάριο ντε Λίμα, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1976 σε μια φτωχογειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο. Όπως τα περισσότερα παιδιά που μεγάλωσαν σε φαβέλες, έτσι και ο Ρονάλντο από μικρή ηλικία είχε για συντροφιά και καταφύγιο μια μπάλα, ενώ το όνειρό του ήταν να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής.

Στα 11 του, οι γονείς του χώρισαν και ο ίδιος παράτησε το σχολείο για να ακολουθήσει καριέρα ποδοσφαιριστή. Παρόλο που ήθελε να αγωνίζεται σε μια από τις μεγάλες ομάδες του Ρίο, κανένας δεν μπόρεσε να του εξασφαλίσει το αντίτιμο των εισιτηρίων, ώστε να πηγαινοέρχεται στις προπονήσεις. Έτσι, η καριέρα του ξεκίνησε από την ομάδα της Σάο Κριστοβάο (Sao Cristovao).

Παραλίγο και … «Μαύρη Θύελλα»

Ο Ρονάλντο έμεινε στην Μπαρτσελόνα ένα χρόνο και σημείωσε 34 γκολ. Πηγή εικόνας: Youtube

Προπονητής του  14χρονου τότε Ρονάλντο στη Σάο Κριστοβάο ήταν ο Ζαίρ Βεντούρα Φίλιο ή περισσότερο γνωστός ως Ζαïρζίνιο και αυτός που ανακάλυψε το μεγάλο ταλέντο του ανερχόμενου ποδοσφαιριστή. Την ίδια περίοδο, ο επιχειρηματίας Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε συχνά επαγγελματικά ταξίδια στη Βραζιλία, αγόρασε την ιστορική ομάδα της Καλαμάτας.

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος γνώριζε τον Ζαïρζίνιο και ο τελευταίος τού συνέστησε τον Ρονάλντο. Η πρόταση ήταν 50 χιλιάδες δολάρια ώστε να ταξιδέψει ο Ρονάλντο στην Καλαμάτα. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έκλεισε και για 10 χιλιάδες δολάρια ο Ρονάλντο δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην Μαύρη Θύελλα. Παρόλα αυτά, κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα ο μύθος ότι ο Ρονάλντο ήρθε στην Ελλάδα και δεν πέρασε τα δοκιμαστικά της μεσσηνιακής ομάδας…

Το φαινόμενο γεννιέται

Στα 17 του έρχεται το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα της Κρουζέιρο. Στον ένα χρόνο που έμεινε στην ομάδα σκόραρε 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις και οδήγησε την Κρουζέιρο στην πρώτη θέση και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις τού έδωσαν το εισιτήριο για την Εθνική Βραζιλίας και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, χωρίς ωστόσο να παίξει σε καμία αναμέτρηση.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του η ολλανδική Αϊντχόφεν, όπου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα 42 φορές σε 46 εμφανίσεις και την ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου Ολλανδίας.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών μετακόμισε στη Βαρκελώνη και κατάκτησε με τη Μπαρτσελόνα το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το Κύπελλο Ισπανίας και το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με 34 γκολ σε 37 συμμετοχές, ο Ρονάλντο έγινε ο νεότερος παίχτης που κέρδισε το βραβείο του «Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς».

Ιταλία και συνεχόμενοι τραυματισμοί

Το 1997 με μια μεταγραφή ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ (σημερινά χρήματα), το «φαινόμενο» συνεχίζει την ξέφρενη πορεία στα γήπεδα της Ιταλίας με τη φανέλα της Ίντερ. Τα πέντε χρόνια παραμονής του στιγματίστηκαν από δύο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο και την αδυναμία του να βοηθήσει την Εθνική Βραζιλίας στον τελικό απέναντι στην Γαλλία.

Πολλά έχουν γραφτεί για εκείνη την μέρα του τελικού, την 12η  Ιουλίου 1998. Για να ξεπεράσει τους πόνους στον αστράγαλο, ο Ρονάλντο έπαιρνε πολύ δυνατά παυσίπονα. Αυτό τον οδήγησε σε σπασμούς και εν τέλει δεν βοήθησε σημαντικά την ομάδα του στον τελικό.

Ο Ρονάλντο τραυματίστηκε για δεύτερη φορά στο γόνατο έπειτα από επτά λεπτά αγώνα απέναντι στην Λάτσιο. Πηγή εικόνας: Youtube

Αρκετοί, ωστόσο είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ρονάλντο έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, ήδη από την εποχή που βρισκόταν στην Αϊντχόφεν και ότι το μοιραίο βράδυ του τελικού υπέστη καρδιακή προσβολή και για κάποια δευτερόλεπτα ήταν νεκρός μέχρι τον επαναφέρει στη ζωή ο γιατρός της εθνικής ομάδας. Ο Ρονάλντο δεν αγωνίστηκε και η «Σελεσάο» έχασε τον τελικό από την Γαλλία με σκορ 3-0.

Η αρχή του τέλους για τον σπουδαίο παίχτη είχε ξεκινήσει. Το 1999 στον αγώνα της Ίντερ εναντίον της Λέτσε, ο Ρονάλντο τραυματίζεται στο γόνατο. Ο τένοντας κόβεται, η εγχείρηση είναι απαραίτητη και η επιστροφή του παίχτη θα γίνει μέσα στο 2000. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους έρχεται ο δεύτερος σοβαρός τραυματισμός και αφού ο Ρονάλντο έχει παίξει μόλις 7 λεπτά απέναντι στη Λάτσιο. Για τα επόμενα δύο χρόνια ο Ρονάλντο θα μείνει εκτός γηπέδων.

Παγκόσμιο Κύπελλο και Κορίνθιανς

Το 2002, ο Βραζιλιάνος επέστρεψε και οδήγησε την Εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του πέμπτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της.

Από το 2002 έως και το 2007 έπαιζε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, σημειώνοντας 83 γκολ σε 127 εμφανίσεις.

Τελευταίος σταθμός της καριέρας του στην Ευρώπη, η Μίλαν. Ο Ρονάλντο δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ομάδας. Είχε ήδη ξεκινήσει να παίρνει επικίνδυνα βάρος, ενώ παράλληλα έγινε η αποκάλυψη ότι πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Ένας τρίτος τραυματισμός στο γόνατο δεν τον αφήνει να ολοκληρώσει τη σεζόν και το καλοκαίρι του 2008 λύνεται το συμβόλαιο του.

Το 2009 επιστέφει στην πατρίδα του και αγωνίζεται για την ομάδα της Κορίνθιανς. Τα παραπανίσια κιλά και οι απανωτοί τραυματισμοί του δεν αφήνουν το φαινόμενο να μεγαλουργήσει για ακόμη μία φορά και έτσι στις 7 Ιουνίου του 2011 ο Ρονάλντο έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι ως διεθνής της Εθνικής Βραζιλίας εναντίον της Ρουμανίας στο Σάο Πάολο.

Το τελευταίο παιχνίδι του Ρονάλντο, μεταξύ της Εθνικής Βραζιλίας και Εθνικής Ρουμανίας το 2011 στο Σάο Πάολο. Πηγή εικόνας: Youtube 

Το 2002, ο Βραζιλιάνος επέστρεψε και οδήγησε την Εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του πέμπτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της. Από το 2002 έως και το 2007 έπαιζε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, σημειώνοντας 83 γκολ σε 127 εμφανίσεις.

Τελευταίος σταθμός της καριέρας του στην Ευρώπη, η Μίλαν. Ο Ρονάλντο δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ομάδας. Είχε ήδη ξεκινήσει να παίρνει επικίνδυνα βάρος, ενώ παράλληλα έγινε η αποκάλυψη ότι πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Ένας τρίτος τραυματισμός στο γόνατο δεν τον αφήνει να ολοκληρώσει τη σεζόν και το καλοκαίρι του 2008 λύνεται το συμβόλαιο του.

Ο Ρονάλντο σήμερα. Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Το 2009 επιστέφει στην πατρίδα του και αγωνίζεται για την ομάδα της Κορίνθιανς. Τα παραπανίσια κιλά και οι απανωτοί τραυματισμοί του δεν αφήνουν το φαινόμενο να μεγαλουργήσει για ακόμη μία φορά και έτσι στις 7 Ιουνίου του 2011 ο Ρονάλντο έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι ως διεθνής της Εθνικής Βραζιλίας εναντίον της Ρουμανίας στο Σάο Πάολο.

Σκάνδαλο με τρανσέξουαλ στο Ρίο

Το 2008 και ενώ ήταν αρραβωνιασμένος με την Μαρία Μπεατρίζ Άντονυ, ο Ρονάλντο ενεπλάκη σε ροζ σκάνδαλο σε ένα νυχτερινό κλαμπ στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι τρεις ιερόδουλες αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν τρανσέξουαλ. Ο ποδοσφαιριστής θέλησε να δώσει 600 δολάρια, ώστε να ξεχαστεί το συμβάν. Ωστόσο, μία εκ των τριών απείλησε τον Ρονάλντο ότι η ιστορία θα γίνει γνωστή στα ΜΜΕ και ζήτησε 30 χιλιάδες δολάρια. Η ιστορία μαθεύτηκε, ο Ρονάλντο χώρισε από την αρραβωνιαστικιά του για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς λίγους μήνες αργότερα ήρθε στον κόσμο το παιδί τους.

Παγκόσμια αναγνώριση

Ο άνθρωπος- φαινόμενο από την Βραζιλία αγαπήθηκε όσο κανείς για το θεαματικό και με άρτια τεχνική ποδόσφαιρο που έπαιζε. Υπήρξε ένας τρομερός επιθετικός, πολύ γρήγορος, με πολύ δυνατό κορμί και εξαιρετική τεχνική. Απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς, ενώ ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης αναγνώρισαν την αξία του και το σήμα κατατεθέν του: την εξαιρετική του γρήγορη ντρίπλα.

Συνολικά αγωνίστηκε 624 φορές και έβαλε την μπάλα στα δίχτυα 420 φορές. Δίχως αμφιβολία, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς τόσο των δεκαετιών του ’90 και του 2000, όσο και όλων των εποχών.

Από το 2010 ζει με την οικογένεια σε μια πολυτελή βίλα στο Σάο Πάολο.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το 1969 παράτησα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου». Τζορτζ Μπεστ, ο σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεχόταν 40 χιλιάδες γράμματα το μήνα, αλλά το ποτό και οι καταχρήσεις του στοίχισαν τη ζωή

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu