Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο πρόεδρος που αναμόρφωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι στενές σχέσεις του με τον δικτάτορα Φράνκο και η συμμετοχή του στον αιματηρό εμφύλιο της Ισπανίας

Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο πρόεδρος που αναμόρφωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι στενές σχέσεις του με τον δικτάτορα Φράνκο και η συμμετοχή του στον αιματηρό εμφύλιο της Ισπανίας

Ήταν ο άνθρωπος που διετέλεσε επί 35 χρόνια πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και το στάδιο της ισπανικής ομάδας φέρει το όνομά του. Στον εμφύλιο τάχθηκε με τους εθνικιστές και στη συνέχεια διατήρησε σχέσεις με τον ισπανό δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Συνέδεσε το όνομα του με τεράστιες επιτυχίες των «Μερένχες».

Ποδοσφαιριστής της «Βασίλισσας»

Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1895 και σε ηλικία 17 χρονών έγινε ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας αγωνίστηκε για 14 χρόνια (1912 – 1926) και ήταν από τους πιο ποιοτικούς της επιθετικούς, καθώς είχε «φορτώσει» τα αντίπαλα δίχτυα με πολλά γκολ.

Στη συνέχεια τον κέρδισε η δικηγορία, αφού το πρόβλημα βιοπορισμού που αντιμετώπιζε τον ανάγκασε να κάνει και άλλη δουλειά.

Ήταν οι εποχές που το ποδόσφαιρο ήταν δημοφιλές μεν αλλά χόμπι.

Ισπανικός εμφύλιος. Στο πλευρό των εθνικιστών

Όταν ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος τοο 1936, ο Μπερναμπέου τάχθηκε υπέρ των εθνικιστών και στο πλευρό του Φράνκο.

Η τριετία του εμφυλίου 1936 -1939 πάγωσε άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές στη χώρα. Επιπλέον, πάγωσε τα πάντα στον αθλητισμό και κατά συνέπεια στο ποδόσφαιρο και βρήκε τη Ρεάλ μαδρίτης διαλυμένη, όπως και άλλες ομάδες.

Ο Μπερναμπέου υποστήριξε τον Φράνκο όταν κατέλαβε πραξικοπηματικά τη Βαρκελώνη, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες κόντρες μεταξύ του Μπερναμπέου και άλλων μελών της Ρεάλ. Ο ίδιος συμμετείχε στην εισβολή της Καταλονίας υπό τις οδηγίες του Στρατηγού Αγκουστίν Μουνιόθ Γκράντες.

Μερικά από τα μέλη της ισπανικής ομάδας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, άλλοι εξαφανίστηκαν, ενώ το γήπεδο της Ρεάλ «Τσαμαρτίν» (μετέπειτα Μπερναμπέου) είχε υποστεί πολλές ζημιές. Πολλά τρόπαια και αντικείμενα αξίας είχαν κλαπεί και τότε ο Σαντιάγο Μπερναμπέου αποφάσισε να στήσει ξανά τον σύλλογο.

Η προεδρική του θητεία στη Ρεάλ επί Φράνκο
Η θητεία του Μπερναμπέου στον προεδρικό «θώκο» των «Μερένχες» διήρκησε 35 χρόνια (1943 – 1978) και συνέπεσε με την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Μπερναμπέου το 1968 όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και το καθεστώς Φράνκο. «Το ποδόσφαιρο προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα…»

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Μπερναμπέου και Φράνκο ήταν άριστες, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν φαίνεται να ευνοήθηκε πολύ από το καθεστώς, καθώς την περίοδο 1939 – 1953 κατέκτησε μόνο δύο κύπελλα Ισπανίας και ήταν από τις πιο «ξηρές» από πλευράς τίτλων στην ιστορία της.

Η αναμόρφωση της πιο επιτυχημένης ομάδας της Ευρώπης και το στάδιο

Ο πρώτος στόχος του Μπερναμπέου ως πρόεδρος της Ρεάλ ήταν η δημιουργία καινούριου γηπέδου στη θέση του «Τσαμαρτίν». Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1944 και τα έργα ολοκληρώθηκαν τρια χρόνια αργότερα. Το νέο γήπεδο είχε χωρητικότητα 75.145 θέσεων και ήταν από τα «κοσμήματα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το 1955 το στάδιο μετονομάστηκε σε «Εστάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου» προς τιμήν του προέδρου της.

“Εστάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου” / Wikimediamtx Commons

Η Ρεάλ γιγαντώθηκε με σπουδαίες προσθήκες ποδοσφαιριστών στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, όπως του Αλφρέδο Ντι Στέφανο και του Φέρεντς Πούσκας.

Η «χρυσή» εποχή  της «Βασίλισσας» υπήρξε την περίοδο 1954 – 1960, όταν επί προεδρίας Μπερναμπέου κατέκτησε 19 τίτλους σε Ισπανία και Ευρώπη.

Στα 35 χρόνια που διετέλεσε πρόεδρος, η Ρεάλ κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 κύπελλα, 6 κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπη, ένα διηπειρωτικό κύπελλο και άλλους μικρότερης σημασίας τίτλους, εγχώριους και μη.

Αλφρέδο Ντι Στέφανο (αριστερά) και Φέρεντς Πούσκας (δεξιά). Μαζί κατέκτησαν πολλούς τίτλους με τους “Μερένχες”, ανάμεσα σε αυτούς και 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης

Ο εμβληματικός πρόεδρος Σαντιάγο Μπερναμπέου πέθανε στις 2 Ιουνίου 1978 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής. Η ΦΙΦΑ κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ το 2002 του απένειμε μεταθανάτια το Μετάλλιο Τιμής.

Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το Θαύμα της Βέρνης». Πώς οι Γερμανοί νίκησαν στον τελικό του Μουντιάλ την αήττητη ομάδα των Μαγυάρων του Πούσκας. Η ακύρωση του γκολ της ισοφάρισης και οι φήμες για χρήση παράνομων ουσιών

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.