Στην αρχή της οδού Τριπόδων 32 και Ραγκαβά στην Πλάκα υπάρχει ένα μικρό ιστορικό  νεοκλασικό σπίτι που στέγασε τον κινηματογραφικό θρύλο των «Κοκοβίκων». Του θρυλικού Αντωνάκη που υποδύθηκε ο Γιώργος Κωνσταντίνου και της Ελενίτσας  που έπαιξε η Μάρω Κοντού.
Η αρχική φωτογραφία ελήφθη περίπου δέκα χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», που έγινε επιτυχία και κατέκτησε τις καρδιές των θεατών.  Ταξίδεψε στο εξωτερικό και πήρε εξαιρετικές κριτικές, ενώ απέσπασε το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο. Η αρχική φωτογραφία ελήφθη το 1945 και φιλοξενείται στο βιβλίο της Ακαδημίας Αθηνών «Η νεοκλασική Αθήνα του Μ. Μυλωνά».
Το σπίτι των Κοκοβίκων είναι τριώροφο 266 τ.μ. σε οικόπεδο 411,37 τ.μ.

Το σπίτι επιλέχθηκε για τις ανάγκες της ταινίας και εκεί διαδραματίστηκαν οι βασικές σκηνές του έργου, εκτός από τον γάμο, όπου η νύφη πάτησε το πόδι του γαμπρού… Ο Αντωνάκης με την Ελενίτσα αντί για ταξίδι του μέλιτος έκαναν τον γύρο της Ακρόπολης και επέστρεψαν στο σπιτικό τους για να ανταλλάξουν κορυφαίες ατάκες. Εκεί ακούστηκαν το «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και «σκασμός Αντωνάκη μου».

Το 1965 η αυλή μετατράπηκε σε πλατώ και έσφιζε από ζωή. Για πολλούς το φινάλε του έργου χαρακτηρίστηκε προφητικό καθώς το δείχνει σε παρακμή πριν το κατεδαφίσουν. Τότε ακούγεται ο χτίστης να φωνάζει: «Βάστα το φελέκι Καραβάγκοοο! Άνθρωποι από κάτω…». Στις ημέρες μας γέμισε από μπάζα και σκουπίδια. Εδώ και αρκετά χρόνια το νεοκλασικό που έχει περάσει στην κυριότητα του δημοσίου, έχει «βγει στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Το σπίτι χτίστηκε πριν από δύο περίπου αιώνες για να χρησιμοποιηθεί ως στέγη της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης. Από το βιβλίο Η ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Μ. ΜΥΛΩΝΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Την εντόπισε η Λίζα Κουτσαπλή.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, το σπίτι γκρεμίζεται για να δοθεί αντιπαροχή, αλλά τελικά η αληθινή ζωή το προστάτευσε, καθώς ο νόμος της Μελίνας Μερκούρη εμπόδισε να σηκωθεί μια ακόμα πολυκατοικία στην Αθήνα. Το διατηρητέο σώθηκε, άλλαξε χέρια και κατέληξε στο Δημόσιο προς «αξιοποίηση».
Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει υπόψιν του και τα «ψιλά» γράμματα της νομικής υπηρεσίας που αναφέρει «θέμα αποτελεί η εκκένωση του ακινήτου από τους σημερινούς χρήστες του«. Δηλαδή το σπίτι κατοικείται προφανώς από κάποιους άστεγους των Αθηνών…

Το σπίτι των "Κοκοβίκων", όπως είναι σήμερα. Παραμένει όρθια η ξύλινη σκάλα, που ξυπνά πολλές κινηματογραφικές αναμνήσεις.
Το σπίτι των «Κοκοβίκων», όπως είναι σήμερα. Παραμένει όρθιο, μαζί  με τη σκάλα και την ξύλινη κουπαστή, που ξυπνούν πολλές κινηματογραφικές αναμνήσεις

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών του ΤΑΙΠΕΔ, e-publicrealestate.gr, μπορείτε να δείτε ποια ακίνητα διατίθενται προς πώληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here