Στην αρχή της οδού Τριπόδων 32 και Ραγκαβά στην Πλάκα υπάρχει ένα μικρό ιστορικό  νεοκλασικό σπίτι που στέγασε τον κινηματογραφικό θρύλο των «Κοκοβίκων».
Του θρυλικού Αντωνάκη (Γιώργου Κωνσταντίνου) και της Ελενίτσας ( Μάρω Κοντού).
Η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», έγινε θρύλος και κατέκτησε τις καρδιές των θεατών.
Ταξίδεψε στο εξωτερικό και πήρε εξαιρετικές κριτικές, ενώ απέσπασε το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο.
Τότε ο Αντωνάκης με την Ελενίτσα αντί για ταξίδι του μέλιτος έκαναν τον γύρο της Ακρόπολης και επέστρεψαν στο σπιτικό τους για να ανταλλλάξουν κορυφαίες ατάκες.
Εκεί ακούστηκαν το «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και «σκασμός Αντωνάκη μου».
Το 1965 η  αυλή μετατράπηκε σε πλατώ, αλλά στις ημέρες μας  γέμισε μπάζα και σκουπίδια.
Σήμερα η ιστορική κατοικία πωλείται μαζί με άλλα έντεκα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Πλάκας.
Το σπίτι των Κοκοβίκων είναι τριώροφο 266 τ.μ. σε οικόπεδο 411,37 τ.μ.

Kokovikoi _Tripodon
Το σπίτι χτίστηκε πριν από δύο περίπου αιώνες για να χρησιμοποιηθεί ως στέγη της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε δημόσιο ουρητήριο

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, το σπίτι γκρεμίζεται για να δοθεί αντιπαροχή, αλλά τελικά η αληθινή ζωή το προστάτευσε, καθώς ο νόμος της Μελίνας Μερκούρη εμπόδισε να σηκωθεί μια ακόμα πολυκατοικία στην Αθήνα.
Το διατηρητέο σώθηκε, άλλαξε χέρια και πρόσφατα κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση».
Το σπίτι της Ελενίτσας και του Αντωνάκη τελικά βγαίνει στο σφυρί, αφού φαίνεται ότι ξεπεράστηκε ο σκόπελος των αρχαίων που βρέθηκαν στην αυλή του. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα «ψιλά» γράμματα της νομικής υπηρεσίας που αναφέρει «θέμα αποτελεί η εκκένωση του ακινήτου από τους σημερινούς χρήστες του«. Δηλαδή το σπίτι κατοικείται προφανώς από κάποιους άστεγους των Αθηνών…

Το σπίτι των "Κοκοβίκων", όπως είναι σήμερα. Παραμένει όρθια η ξύλινη σκάλα, που ξυπνά πολλές κινηματογραφικές αναμνήσεις.
Το σπίτι των «Κοκοβίκων», όπως είναι σήμερα. Παραμένει όρθιο, μαζί  με τη σκάλα και την ξύλινη κουπαστή, που ξυπνούν πολλές κινηματογραφικές αναμνήσεις

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών του ΤΑΙΠΕΔ, e-publicrealestate.gr, μπορείτε να δείτε και τα 12 ακίνητα που διατίθενται προς πώληση στην Πλάκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here