Τα Δάνεια του Αγώνα. Ποια ήταν η πραγματική τους αξία και πως χρησιμοποιήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο μετά το 1821. Τα πλοία που δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Νέα εκπομπή

Τα Δάνεια του Αγώνα. Ποια ήταν η πραγματική τους αξία και πως χρησιμοποιήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο μετά το 1821. Τα πλοία που δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα.  Νέα εκπομπή
Τα πρώτα δάνεια της Ανεξαρτησίας στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Σε επανάληψη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 17.00.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα πρώτα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό, πριν ακόμα αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι επαναστάτες μέσω εράνων και λαφυραγωγήσεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό.

Ιστορικοί της οικονομίας επεξηγούν τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή των τραπεζικών οίκων της Αγγλίας, που τότε κυριαρχούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν η εποχή που άρχισαν να δημιουργούνται οι βάσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και οι βάσεις της εξάρτησης του ελληνικού κράτους από αυτό.

Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι επαναστάτες μέσω εράνων και λαφυραγωγήσεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό.

Ιδιώτες επενδυτές από όλο τον κόσμο αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, χρηματοδοτώντας έμμεσα την ελληνική επανάσταση, αλλά με βασικό τους στόχο το κέρδος. Γι’ αυτό έθεσαν όρους τόσο απεχθείς που προκάλεσαν την κατακραυγή ακόμα και του βρετανικού τύπου. Η σύναψη δεύτερου δανείου τον επόμενο χρόνο δυσχέρανε ακόμα περισσότερο τη θέση των Ελλήνων. Δόθηκαν τεράστια ποσά για να αγοραστούν 12 πολεμικά πλοία από ναυπηγεία της Βρετανίας και των Η.Π.Α, αλλά έφτασαν μόλις τέσσερα, αλλά μόνο δύο από αυτά έφτασαν εγκαίρως για να συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τα πρώτα δάνεια της ανεξαρτησίας στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Μέσω επιστολών της εποχής, φωτίζονται οι κινήσεις της τριμελούς επιτροπής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Λονδίνο και οι διαμάχες μεταξύ των μελών της, που αντικατοπτρίζονταν σε μεγαλύτερη κλίμακα στην επαναστατημένη Ελλάδα. Η διχόνοια μεταξύ των παρατάξεων, πολιτικών και οπλαρχηγών, Στερεοελλαδιτών και Μωραϊτών, εντάθηκε με την προσμονή των χρημάτων απ’ το δάνειο, τα οποία θα εξασφάλιζαν και την επικράτηση για όποια παράταξη τα ήλεγχε. Ο εμφύλιος πόλεμος κράτησε μέχρι τον χειμώνα του 1825, αποδυνάμωσε την επανάσταση και επέτρεψε στον Ιμπραήμ να καταλάβει την Πελοπόννησο.

Δόθηκαν τεράστια ποσά για να αγοραστούν 12 πολεμικά πλοία από ναυπηγεία της Βρετανίας και των Η.Π.Α, αλλά έφτασαν μόλις τέσσερα, αλλά μόνο δύο από αυτά έφτασαν εγκαίρως για να συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στο επόμενο επεισόδιο η εκπομπή θα παρουσιάσει το πρώτο δάνειο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπό τη διακυβέρνηση του Βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτικής της χώρας.

Στην εκπομπή μιλούν:

Σίμος Μποζίκης – Δρ. Ιόνιου Πανεπιστημίου

Βασιλική Δελέγκου – Δρ. Οικονομικής Ιστορίας

Γιώργος Πραχαλιάς – Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών

Εύη Σκληράκη – Σχολική Σύμβουλος, Δρ. Ιστορίας

Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου – Διευθύντρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών στο Ίδρυμα Εθνικών Ερευνών

Μιχάλης Ψαλιδόπουλος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εύη Καρούζου – Ιστορικός, Ερευνήτρια Κέντρου Ερευνών της Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού στην Ακαδημία Αθηνών

Κώστας Κωστής – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Απόστολος Διαμάντης – Ιστορικός

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.