Τα μαχητικά αεροσκάφη και τα άρματα της παρέλασης. Οι δυνατότητες και η ιστορία τους

Τα μαχητικά αεροσκάφη και τα άρματα της παρέλασης. Οι δυνατότητες και η ιστορία τους

Την “αυλαία” της παρέλασης “ανοίγει” κάθε χρόνο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ακολουθούν τα πεζοπόρα, τα μηχανοκίνητα και τα αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, το “παρών” δίνουν, μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Εύζωνες.

parelasi_25_martiou

Πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συμμετέχουν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/STR

Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας

Πρόκειται για το κομμάτι της παρέλασης που πάντοτε “κλέβει” τις εντυπώσεις.

Τα F-16, τα F-4 Phantom και τα Mirage 2000-5 αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα Rafale είναι τα πιο πρόσφατα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ, παράλληλα, στις παρελάσεις εμφανίζονται τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού τύπου Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior.

Ένα F-16C/D, γνωστό και ως “Μαχόμενο Γεράκι” (“Fighting Falcon”), είναι αμερικανικής προέλευσης και αρχικά ήταν ένα υποτυπώδες καταδιωκτικό. Είναι μονοθέσιο, μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού, με ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων. Φυσικά το “παντός καιρού” είναι υπερβολή. Η φύση είναι πιο δυνατή από κάθε ανθρώπινο επίτευγμα.

Οι μεγάλες δυνατότητές του σε ταχύτητα κι ευελιξία το καθιστούν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στον αέρα. Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει φτάνει τα 2.120χλμ. την ώρα.

Στην Ελλάδα, τα F-16 ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τη λεγόμενη “αγορά του αιώνα”, καθώς η συνολική δαπάνη ήταν τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης, για να υπάρχει στρατιωτική ισορροπία με την Τουρκία. Οι καταγγελίες για “χορό” σκανδάλων και μίζες ήταν καθημερινές στον Τύπο.

Μαζί με τα F-16 αγοράστηκαν  από τη Γαλλία και τα Mirage. Ήταν η εποχή του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και ο πρόεδρος Μιτεράν ήταν φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας. Πολλοί μίλησαν για τη διπλωματία των όπλων, που μόνο μεταφορικός όρος δεν είναι.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι μία από τις πρώτες που εξοπλίστηκε με το F-16C/D VIPER, την τελευταία και  πιο προηγμένη έκδοση F-16 στον κόσμο. Αναμένεται να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε παρέλαση στις 25 Μαρτίου 2023.

F-16C_block_52+_fighter_jet,_Hellenic_Air_Force_(November_2010)

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Fighting Falcon. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Το F-4 Phantom είναι ένα διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, το οποίο έχει μήκος 19 μέτρα. Βγήκε για πρώτη φορά από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα απέκτησε για πρώτη φορά το 1974.

Παρότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής. Eπιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τη 338 Μοίρα Διώξεως-Βομβαρδισμού και τη 339 Μοίρα Παντός Καιρού.

Υπήρξαν εποχές που οι χειριστές τους οι λεγόμενοι “φαντομάδες” εισέπρατταν τεράστιο κύρος μεταξύ των συναδέλφων τους για το προνόμιο να πετούν με αυτά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά.

f_4_phantom

Διέλευση αεροσκαφών F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου που έγινε στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη. Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τα Mirage 2000-5 είναι γαλλικής προέλευσης και θεωρούνται από τα πιο ικανά μαχητικά στον κόσμο. Διαθέτουν μεγάλη ευελιξία στις αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη και εξειδίκευση στις αναχαιτίσεις παντός καιρού σε κλειστές αερομαχίες, όπως πάνω από το Αιγαίο.

Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους, ένα Mirage 2000 φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ. Μπορούν να φτάσουν σε ύψος μεγαλύτερο από τα 50.000 πόδια και έχουν μήκος λίγο πάνω από 14 μέτρα.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 25 αεροσκάφη τύπου Mirage. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Mirage_2000C_in-flight_2

Ένα Mirage 2000C της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Όσον αφορά τα Rafale, πρόκειται για ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών. Έχει μήκος λίγο πάνω από τα 15 μέτρα και φτάνει σε ύψος μεγαλύτερο των 15.000 μ..

Ένα Rafale μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα, επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Επίσης, δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor.

Η τεχνολογική τους υπεροχή είναι δεδομένη και αγοράστηκαν σε περίοδο κρίσης με την Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προμηθευτεί 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 18 μονοθέσια και 6 διθέσια.

Έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης “Γεράκι”. Στην Τανάγρα είναι και η βάση των Mirage.

rafale

Αεροσκάφη Rafale συμμετέχουν στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2022» στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας Ηλείας, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Τα άρματα μάχης

Εκτός από τα εναέρια μέσα, υπάρχουν και τα επίγεια μέσα του Ελληνικού Στρατού που δεσπόζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Είναι ταχυκίνητα, ευέλικτα και με μεγάλο όγκο πυρός.

armata_maxhs_25_martiou

Μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συμμετέχουν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/STR

Τα Leopard 2 συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν. Πρόκειται για γερμανικά άρματα μάχης που ζυγίζουν 60,5 τόνους και χρησιμοποιούνται από δεκάδες χώρες της Ευρώπης. Έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Βοσνίας, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα διαθέτει 353 Leopard 2: 183 τύπου 2A4 και 170 τύπου 2A6 HEL. Το άρμα διαθέτει ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως και συστημάτων θερμικής απεικόνισης.

Καθώς κινείται, το άρμα έχει τη δυνατότητα να βάλει εναντίον κινούμενων στόχων, χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους.

Hellenic_Army_-_LEO2A6HEL_-_7230

Leopard 2A6HEL του Ελληνικού Στρατού. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στην παρέλαση του 2023, αναμένεται να παρελάσουν για πρώτη φορά τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, επίσης γερμανικής κατασκευής. Έχουν βάρος 33,5 τόνους, το μέγιστο βεληνεκές τους φτάνει τα 3.000 μέτρα και στο εσωτερικό τους μπορούν να αποθηκευτούν έξι βλήματα.

Marder_1A3

Ένα τεθωρακισμένο τύπου Marder 1A3. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που κάνουν στρατιωτικές παρελάσεις, κάτι που δε συμβαίνει σε όλα τα κράτη.

Την περίοδο του μνημονίου υπήρξαν σκέψεις για την κατάργησή τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς το κόστος είναι υψηλό.

Τελικά έγιναν κάποιες περικοπές και υπήρξε και χορηγία από ιδιώτη.

Σχεδόν κάθε χρονιά, οι δρόμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατακλύζονται από θεατές και η δημόσια τηλεόραση κάνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Κεντρική φωτογραφία: Ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πετούν στον Αττικό ουρανό, συμμετέχοντας στη στρατιωτική παρέλαση, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/STR

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu