Τα τοξωτά γεφύρια του Τσεπέλοβου. Χτίστηκαν από ευεργέτες που δεν ξέχασαν τον τόπο τους και ενώνουν την φύση με τους ανθρώπους. Δείτε το ξεχωριστό “παλιογέφυρο” (drone)

Τα τοξωτά γεφύρια του Τσεπέλοβου. Χτίστηκαν από ευεργέτες που δεν ξέχασαν τον τόπο τους και ενώνουν την φύση με τους ανθρώπους. Δείτε το ξεχωριστό “παλιογέφυρο” (drone)
Το Τσεπέλοβο δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα όταν συμπτήχθηκαν ο παλαιός οικισμός του Τσεπέλοβου και οι υπάρχοντες μικροί συνοικισμοί που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και άνθησε πολιτισμικά και οικονομικά τον 18ο και 19ο αιώνα. Η ιδιαίτερη σημασία των Τσεπελοβιτών για τα γράμματα φαίνεται απ΄το ότι εκεί βρήκαν καταφύγιο όταν κυνηγήθηκαν απ΄τον Αλή Πασά ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς (ο τάφος του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Τσούφλειου Φαρμακείου) καθώς και ο μεγάλος διαφωτιστής Αθανάσιος Ψαλλίδας ο οποίος δίδασκε για δύο χρόνια στο σχολείο του χωριού. Επίσης δεν είναι τυχαία και η επιλογή ίδρυσης Πανεπιστημίου λίγο πριν ξεσπάσει η επανάσταση του 1821, στο Μοναστήρι του “Αι Γιάννη Ρογκοβού”. Το Τσεπέλοβο αποτελεί γενέτειρα του Κωνσταντίνου Ράδου, του εμπνευστή της ιδέας για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Τα πολλά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται γύρω από το χωριό κατασκευασμένα κατά κανόνα από ευεργεσίες δείχνουν την μεγάλη αγάπη των Τσεπελεβιτών για τον τόπο τους.

Γεφύρι Κοβάτσαινας
Το γεφύρι αυτό βρίσκεται στα νότια του Τσεπέλοβου στην περιοχή «Άνθα» και γεφυρώνει το ρέμα της Γκριάκας που καταλήγει στο Σκαμνελιώτικο ρέμα. Βοηθούσε την επικοινωνία του Τσεπελόβου με τους Κήπους και τα Γιάννενα. Σύμφωνα με τον δάσκαλο Ευριπίδη Γιαννακό, η Κοβάτζαινα χτίστηκε το 1806 και δαπανήθηκαν 5000 γρόσια.

Σε πέτρα όμως του τόξου του είναι χαραγμένο το έτος 1817 που πρέπει να είναι και η σωστή ημερομηνία κατασκευής του. Είναι μονότοξο με αρκάδες για στηθαίο.

Γεφύρι Χάτσιου
Βρίσκεται νότια του Τσεπέλοβου στη περιοχή «Άνθα» και γεφυρώνει το Σκαμνελιώτικο ρέμα. Ο Ι.Λαμπρίδης αναφέρει ότι το έκτισε το 1804 ο Τσεπελοβίτης Λάμπρος Χάτσιος. Το γεφύρι βοηθούσε τις μετακινήσεις από το Τσεπέλοβο προς τους Κήπους και τα Γιάννενα. Είναι μονότοξο και στο τοιχίο της βόρειας πλευράς του υπήρχε ανακουφιστικό τόξο που σφραγίστηκε.

Το λιθόστρωτο οδόστρωμά του έχει στηθαίο από πυκνά τοποθετημένους αρκάδες, μόνο στο τμήμα πάνω από την καμάρα. Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Τα γεφύρια Κοβάτσαινας και Χάτσιου ήταν ετοιμόρροπα. Με την έγκριση της μελέτης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας σώθηκαν από την κατάρρευση και με επείγουσες εργασίες αναστηλώθηκαν.

“Παλιογέφυρο”

Το γεφυράκι αυτό εντυπωσιάζει με την επιλογή της θέσης του αλλά και την τολμηρή κατασκευή του. Βρίσκεται στα νότια του Τσεπέλοβου στην θέση Καδί ή Στόμιο και γεφυρώνει το στενότερο σημείο του φαραγγιού “Βικάκι”.  Χορηγός του υπήρξε ο Γεώργιος Παρτάλης από το Σκαμνέλι. Μέσω του γεφυριού γίνονταν οι μετακινήσεις από το Τσεπέλοβο προς τους Κήπους και τα Γιάννενα. Έχει κηρυχτεί και αυτό ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Οι κάτοικοι της περιοχής το ονόμασαν “Παλιογέφυρο” όταν σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν λόγω της κατασκευής του νέου γεφυριού (του Χάτσιου) σε κοντινή απόσταση.

Δείτε την εντυπωσιακή πτήση drone πάνω από τα εντυπωσιακά, πέτρινα γεφύρια του Τσεπέλοβου, του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου και από την προσωπική του σελίδα epirustravel.eu

myhelis drone

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Με πληροφορίες από izagori.gr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.