Τίτλοι τέλους για τα ερειπωμένα κτήρια της χαρτοβιομηχανίας Softex. Από την ακμή στο λουκέτο και την εξαγορά (drone)

Τίτλοι τέλους για τα ερειπωμένα κτήρια της χαρτοβιομηχανίας Softex. Από την ακμή στο λουκέτο και την εξαγορά (drone)

Στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της οδού Χαρτεργατών, σε μια έκταση 50 περίπου στρεμμάτων κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στέκουν ερειπωμένες οι εγκαταστάσεις της πασίγνωστης χαρτοβιομηχανίας Softex.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της χαρτοποιίας, που στο πέρασμα των δεκαετιών υπέστησαν καταστροφές από σεισμούς και πυρκαγιές, αναμένεται να κατεδαφιστούν.

softex_egkataleleimmena_kthria

Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της χαρτοβιομηχανίας Softex από ψηλά – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Στην έκταση που θα απελευθερωθεί πρόκειται να λάβει χώρα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Αθήνα, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη, από μεγάλη εταιρεία στον χώρο του real estate σε συνεργασία με διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο.

Οι εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας αποτελούνται από οκτώ συγκροτήματα κτηρίων, τα οποία κατασκευάστηκαν από το 1960 έως το 1980. Όπως και από τρία ακόμη τμήματα κτηρίων που θα απομακρυνθούν σε δεύτερη φάση.

ereipia_softex

Άποψη των ερειπωμένων εγκαταστάσεων της χαρτοβιομηχανίας Softex – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Στα οκτώ κτηριακά συγκροτήματα, που πρόκειται να κατεδαφιστούν και καταλαμβάνουν επιφάνεια 18,2 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, βρίσκονταν μηχανολογικός εξοπλισμός, οι αποθήκες ρολών, χαρτόμαζας, πολυαιθυλαινίου και ανταλλακτικών, η παραγωγή χαρτοσάκων και το ξυλουργείο.

kthria_softex_drone

Οι εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας αποτελούνται από οκτώ συγκροτήματα κτηρίων, τα οποία κατασκευάστηκαν από το 1960 έως το 1980 – Πηγή εικόνας: Michael Miller

Βάσει των προβλεπόμενων χρήσεων γης, στη θέση των κατεδαφιστέων κτηρίων θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη χώρων αναψυχής, εμπορικών καταστημάτων, πολιτιστικών κτηρίων και κατοικιών.

Δείτε τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της Softex μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Michael Miller:

H ιστορία της Softex

Η Softex ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βοτανικό το 1937, με την επωνυμία “Αθηναϊκή Χαρτοποιία – Γ. Γιαννουλάτος, Κ. Κεφάλας και Σία ΟΕ” ως μία μικρή μονάδα παραγωγής χαρτιού περιτύλιξης.

Το 1957, μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε εννέα κύριες μηχανές και παρήγε κάθε είδους χαρτί. Από τους 88 εργάτες που απασχολούσε το 1945, έφτασε τους 1.030 το 1969 και τους 2.450 εργάτες το 1996.

Το 1950, παρήγαγε 1.250 τόνους χαρτιού και το 1972 59.000, για να φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να παράγει 150.000 τόνους χαρτιού και 45.000 τόνους θερμομηχανικού πολτού.

softex_diafimisi_1968

Διαφήμιση της χαρτοποιίας Softex στον έντυπο Τύπο (1968)

Το 1973, άρχισε η δημιουργία του εργοστασιακού συγκροτήματος στη Δράμα, όπου παράγονταν μηχανικός πολτός, χαρτιά γραφής και εκτύπωσης, μοριοσανίδες, πριστή ξυλεία και θειικό αργίλιο.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η εταιρεία εμφανίζεται να κατέχει μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, την οποία κατέκτησε με την αρωγή του κράτους, μέσω ενός γενναίου προγράμματος δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης των οφειλών της.

Έως το 1990, η Softex κατείχε το 70% της εγχώριας αγοράς και το 90% των εξαγωγών. Υπήρξε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρήγε χαρτί για την έκδοση βιβλίων και ο μοναδικός προμηθευτής του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

Tο 1984, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία εντάχθηκε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και χρειάστηκε να επιδοτηθεί ουσιαστικά με 25 δισ. δραχμές, για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Αθήνας, η εταιρεία ίδρυσε νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου παράγονταν όλα της τα προϊόντα.

Το 1997, η Softex επλήγη ξανά από πυρκαγιά και το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης επενδύθηκε στην ανανέωση του εξοπλισμού.

Το 1999, ακολούθησε η μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας σε επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή επενδυτών όπως Bolton Group, Goldman Sachs, Lochridge, Bain και Forlin, με την ιταλική πολυεθνική Bolton να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας το 2002.

xartobiomhxania_softex_ape

Εξωτερική άποψη του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Softex στην Αθήνα, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016. Η μητρική ιταλική εταιρία Bolton Group ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Softex στον Βοτανικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο νέος μέτοχος, με την εφαρμογή ενός πλάνου εξυγίανσης, έκλεισε το εργοστάσιο της Δράμας και απέλυσε 450 εργαζομένους. Έτσι, κατάφερε να επαναφέρει τη βιομηχανία με μειωμένο τζίρο σε κερδοφορία το 2004.

Τον Ιούλιο του 2015, η πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονάδα του εργοστασίου στο Βοτανικό έδωσε τη χαριστική βολή και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή της.

pyrkagia_softex_2015

Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση φωτιάς στην Αθηναϊκή χαρτοποιία. Αθήνα Παρασκευή 03 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενος το οικονομικό βάρος των επισκευών και την αδυναμία των μετόχων να ανταποκριθούν σε αυτό.

Λίγους μήνες αργότερα, στελέχη της Bolton Group ανακοίνωσαν το λουκέτο της εταιρείας. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Το brand της εταιρείας Softex εξαγοράστηκε το 2016 από την χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas Α.Β.Ε.Ε, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από: Ριζοσπάστης και Money Review

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu